Szklistość miąższu jabłek

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Szklistość miąższu jabłek

Post »

Przy okazji zbioru jabłek okazało się, że niektóre z nich dotknięte są szklistością miąższu. Znalazłam sporo informacji na ten temat w Internecie, ale na kilka z moich pytań nadal nie znam odpowiedzi.
Pierwsze dotyczy przetworów z jabłek dotkniętych szklistością. Czy wartość takich przetworów nie spada znacznie, jeśli część jabłek jest dotknięta w dużym stopniu tą przypadłością?
A drugie dotyczy zapobiegania tej przypadłości. Jako jedna z przyczyn podawane są upały i susze w okresie wegetacji, na co oczywiście nie mam wpływu, i znaczne wahania temperatur w okresie zbiorów, z czym można sobie poradzić. Natomiast przyczyną może też być niedobór wapnia. I w związku z tym mam pytanie - czy zwapnowanie gleby wokół jabłoni może ograniczyć rozwój choroby, czy raczej jedynie spryskiwanie owoców wchodzi tutaj w rachubę?
Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj, myślę że spryskiwanie owoców roztworem wapnia, gdyż np.susza może zaburzać zdolnośc pobierania go
Można też sprawdzić pH, gdyby było niskie to zwapnować glebę
tu jeszcze są inne przyczyny szklistości, nie wiem co było stosowane na te jabłonie
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2530
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Ten artykuł czytałam, jak i też kilka innych. Suszy w tym roku u nas nie było, muszę zatem sprawdzić pH w sadzie. Jabłoń nie była niczym opryskiwana, ani też specjalnie nawożona, przynajmniej w tym roku. Co było wcześniej - tego nie wiem, ale chemii specjalnie nie podejrzewam.
Za to urodzaj w tym roku niesamowity. Przetwórnie odmówiły już skupu, bo nie mają gdzie magazynować jabłek :D
pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”