Moje kłujące maleństwa - jak o nie dbać?

ODPOWIEDZ
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślę, że możesz posadzić je w jednej donicy, oprócz żywycj kamieni i wydaje mi się, że też bez numerku drugiego. Posadź je do ziemi do kaktusów, pomieszanej ze żwirem w proporcjach 50-70 procent żwiru i 30-50 procent ziemi. Jeśli chodzi o czas, to najlepiej kaktusy przesadzać przed końcem maja.
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

R. cajasensis nie wolno podlewać aż do pojawienia się pąków kwiatowych ,inaczej nie zakwitnie
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

1. to nie jest g. baldianum...
Ja odradzam sadzenia w jednej doniczce, ponieważ każda ma odmienne warunki życia tj. oświetlenie, podlewanie i substrat. Nie polecam sadzenia razem roślin innego rodzaju i gatunku, to nie jest zbyt rozsądne...
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
volumineux
500p
500p

Post »

Jednak dopuszczalne. Kaktusy nie mają tak badzo zróżnicowanych wymagań.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

No to posadź sobie m.carmenae z astro, zobaczymy czy po kilku latach astro przezyje...
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

No to posadx sobie m.carmenae z astro, zobaczymy czy po kilku latach astro przezyje...

Rośliny z wyżej podanych zdjęć nie wolno!!! sadzic razem. Ja tam w doniczce nie pozwoliłbym sobie na takie cos.
volumineux
500p
500p

Post »

Tylko ja mówie OGÓLNIE, a nie o kaktusach opisanych wyżej.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

nie ma ogólnych zasad uprawy kaktusów.

Popatrz, masz tu m.elongate i lithopsa (taki przykład). Mammillaria lubi być dosc często podlewana i nawozona, a lithops odwrotnie, co do gleby tez widzę skrajności. Nie jest to pomysł zbyt ciekawy aby sadzić je razem...
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Akurat rodzaj Lithops nie należy do rodziny Cactaceae. Jednak nie sądzę, by w jednej doniczce nie można było posadzić jakiś litopsów z kaktusami, które potrzebują niewiele wody. Pewnie rosłyby razem zupełnie dobrze z ariakami, nawet pasowałby im wspólny jesienny okres kwitnienia.
Co do ogólnych zasad uprawy kaktusów to jak najbardziej takowe istnieją. Jeśli spełni się kilka podstawowych warunków (niewielki chłód i susza zimą, i równomierne podlewanie, dużo słońca i ciepło latem) to spokojnie ok. 95% gatunków kaktusów będzie właściwie rosło i obficie kwitło. A co do mamilarii i astrofytum - to na pewno wiele z nich można posadzić we wspólnych doniczkach, zwłaszcza gdy mamilarie mają białe ciernie. Z resztą oba te rodzaje w naturze rosną w tych samych miejscach, nie raz jedna roślinka obok drugiej. Dlaczego więc nie miałyby dobrze rosnąć we wspólnej doniczce?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
volumineux
500p
500p

Post »

darekcn4, wykluczyłem lithopsa z 'obiegu'. Nie czytasz uważnie.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

tomku to ciekawe czy poradzi sobie astro z tak krzewiacym sie kaktusem jak mammillaria carmenae...
A, że lithops nie należy do cactaceae, to doskonale wiem. No moze z ariakami to by fajnie wyglądało.
Dobra nie ściemniam, nie nawidzę mieszania roślin w jednym pojemniku, to jak betoniara :)
Wole jak rosną osobno.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

darekcn4 pisze:tomku to ciekawe czy poradzi sobie astro z tak krzewiacym się kaktusem jak mammillaria carmenae...
Proponuję sprawdzić to. Posadź je razem i daj znać za jakiś czas jak sobie radzą.
darekcn4 pisze:Dobra nie ściemniam, nie nawidzę mieszania roślin w jednym pojemniku, to jak betoniara :)
Wole jak rosną osobno.
Ja także mam wszystkie kaktusy posadzone osobno, bo tak jest wygodniej dla mnie i bezpieczniej dla nich. Ale to jeszcze nie powód, by pisać, że kaktusy nie mogą rosnąć razem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
volumineux
500p
500p

Post »

Ja coś kiedyś czytałem o mikroklimacie i chyba to nawet blabla pisał, ale nie jestem pewien, że kaktusy posadzone w jednej donicy jakby konkurują o miejsce i rosną szybciej.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Potwierdzam to. Nie wiem czy to mikroklimat, czy coś innego. Faktem jest że 2-3 letnie siewki u mnie rosną coś 2x szybciej posadzone razem w kuwecie niż pojedynczo w doniczkach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”