Moje kłujące maleństwa - jak o nie dbać?
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 500p
-
- 500p
nie ma ogólnych zasad uprawy kaktusów.
Popatrz, masz tu m.elongate i lithopsa (taki przykład). Mammillaria lubi być dosc często podlewana i nawozona, a lithops odwrotnie, co do gleby tez widzę skrajności. Nie jest to pomysł zbyt ciekawy aby sadzić je razem...
Popatrz, masz tu m.elongate i lithopsa (taki przykład). Mammillaria lubi być dosc często podlewana i nawozona, a lithops odwrotnie, co do gleby tez widzę skrajności. Nie jest to pomysł zbyt ciekawy aby sadzić je razem...
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Akurat rodzaj Lithops nie należy do rodziny Cactaceae. Jednak nie sądzę, by w jednej doniczce nie można było posadzić jakiś litopsów z kaktusami, które potrzebują niewiele wody. Pewnie rosłyby razem zupełnie dobrze z ariakami, nawet pasowałby im wspólny jesienny okres kwitnienia.
Co do ogólnych zasad uprawy kaktusów to jak najbardziej takowe istnieją. Jeśli spełni się kilka podstawowych warunków (niewielki chłód i susza zimą, i równomierne podlewanie, dużo słońca i ciepło latem) to spokojnie ok. 95% gatunków kaktusów będzie właściwie rosło i obficie kwitło. A co do mamilarii i astrofytum - to na pewno wiele z nich można posadzić we wspólnych doniczkach, zwłaszcza gdy mamilarie mają białe ciernie. Z resztą oba te rodzaje w naturze rosną w tych samych miejscach, nie raz jedna roślinka obok drugiej. Dlaczego więc nie miałyby dobrze rosnąć we wspólnej doniczce?
Co do ogólnych zasad uprawy kaktusów to jak najbardziej takowe istnieją. Jeśli spełni się kilka podstawowych warunków (niewielki chłód i susza zimą, i równomierne podlewanie, dużo słońca i ciepło latem) to spokojnie ok. 95% gatunków kaktusów będzie właściwie rosło i obficie kwitło. A co do mamilarii i astrofytum - to na pewno wiele z nich można posadzić we wspólnych doniczkach, zwłaszcza gdy mamilarie mają białe ciernie. Z resztą oba te rodzaje w naturze rosną w tych samych miejscach, nie raz jedna roślinka obok drugiej. Dlaczego więc nie miałyby dobrze rosnąć we wspólnej doniczce?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 500p
tomku to ciekawe czy poradzi sobie astro z tak krzewiacym sie kaktusem jak mammillaria carmenae...
A, że lithops nie należy do cactaceae, to doskonale wiem. No moze z ariakami to by fajnie wyglądało.
Dobra nie ściemniam, nie nawidzę mieszania roślin w jednym pojemniku, to jak betoniara
Wole jak rosną osobno.
A, że lithops nie należy do cactaceae, to doskonale wiem. No moze z ariakami to by fajnie wyglądało.
Dobra nie ściemniam, nie nawidzę mieszania roślin w jednym pojemniku, to jak betoniara

Wole jak rosną osobno.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Proponuję sprawdzić to. Posadź je razem i daj znać za jakiś czas jak sobie radzą.darekcn4 pisze:tomku to ciekawe czy poradzi sobie astro z tak krzewiacym się kaktusem jak mammillaria carmenae...
Ja także mam wszystkie kaktusy posadzone osobno, bo tak jest wygodniej dla mnie i bezpieczniej dla nich. Ale to jeszcze nie powód, by pisać, że kaktusy nie mogą rosnąć razem.darekcn4 pisze:Dobra nie ściemniam, nie nawidzę mieszania roślin w jednym pojemniku, to jak betoniara
Wole jak rosną osobno.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 500p
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Potwierdzam to. Nie wiem czy to mikroklimat, czy coś innego. Faktem jest że 2-3 letnie siewki u mnie rosną coś 2x szybciej posadzone razem w kuwecie niż pojedynczo w doniczkach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek