Rodzaj Lithops

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lithops to rodzaj a nie gatunek. Taka mała uwaga nomenklaturowa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co najmniej dziwne są dla mnie informacje o przykrywaniu gleby kamieniami i utrzymywaniu jej wilgotnej.
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Re: Rodzaj Lithops

Post »

Jednej rzeczy tutaj nie rozumiem - w lato podlewam raz na 2-4tygodnie, a w zimie tzn teraz od listopada do marca w ogóle nie podlewam?
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dokładnie tak :) W tym czasie powinien zrzucić starą "skórkę" i przepompować wodę do młodej pary liści. Trzeba też trzymać w chłodzie
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Re:

Post »

volumineux pisze:Co najmniej dziwne są dla mnie informacje o przykrywaniu gleby kamieniami
Przykrywanie - obsypywanie podłoża w najbliższym sąsiedztwie szyjki korzeniowej ma na celu uchronienie podstawy rośliny przed zamaczaniem, zbyt długim kontaktem tej części rośliny z wodą, a tym samym uchronienie podstawy i całej rośliny przed chorobami grzybowymi. Wodę mają dostać korzenie. Jak pisze "Bebeszek" obsypanie całej powierzchni substratu ma dodatkowo podnieść walory estetyczne eksponowanej rośliny w doniczce. Odnośnie podlewania - moje lithopsy rosną w doniczkach 9x9x10 cm w podłożu składającym się w 80 - 85 % z żwirku różnej granulacji, piasku kwarcowego, pumeksu, perlitu, keramzyt, a jedynie 20 -15 % stanowi ziemia Compo Cactea. Około 1 - 2% podłoża stanowią grudki zwietrzałej gliny. Na dnie doniczek jest około 2 cm drenaż z keramzytu. Przy takim podłożu ostatnio podlewałem lithopsy 9 października deszczówką, a przez okres lata stoją na zewnętrznym południowym parapecie w pełnym słońcu i były podlewane raz na 3 - 4 tygodnie po całkowitym przeschnięciu podłoża lub gdy któryś zaczął się marszczyć. Następne podlewanie otrzymają w m-cu marzecu/kwietniu. W tej chwili nie mam aktualnych fotek "kamyków", ale jutro porobię i przedstawię jak się prezentują przy tak spartańskim ich traktowaniu.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Żeby nie "zaśmiecać" :wink: tego wątku, fotki moich lithopsów są pod adresem: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1237567 .
Pozdrawiam.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czego to TY nie masz!!! :shock: Kilka dni temu przyszły mi 23 kamyczki. Chcę je wszystkie do obszernej i bardzo niskiej donicy posadzić i zrobić małe wysypiskoo gruzu. 8-) nie mogę się doczekać wiosny!!! ;:136
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”