Do czego posadzic chude, wysokie wilczomlecze?
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do czego posadzic chude, wysokie wilczomlecze?
Mam problem techniczny. Mianowicie musze przesadzic dwa wielkie wilczomlecze: maja ok. 2,4 metra wysokosci, srednica ok. 0,4 m: czyli wysokie i chude. W co je wsadzic zeby byly stabilne? Wyobrazni mi nie starcza
Bardzo będę wdzieczna za podpowiedz.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zdaje się, że najlepsza będzie jakaś niebagatelnych rozmiarów donica ceramiczna (ciężka) o możliwe dużej powierzchni dna - by zapewnić maximum stabilności. Najlepiej, gdy średnica doniczki będzie większa niż średnica roślin. Wtedy będzie niemal pewność, że całość będzie stabilna.
Podłoże typowe dla kaktusów i innych sukulentów. Euphorbia trigona to pancerne i dość żarłoczne rośliny, więc można dać im trochę więcej próchnicy. Ponieważ roślinki są wysokie to podłoże dobrze, gdy będzie sporo ważyć. Więc lepiej nie dodawać lekkich torfu czy keramzytu. Najlepiej dodać do ziemi żwir o granulacji 0.5-2cm. Warto także powrzucać trochę większych kamyków (np. o średnicy kilku cm). To na wstępie ładnie ustabilizuje roślinkę. Zanim wilczomlecze się dobrze zakorzenią w nowym podłożu pewnie trzeba będzie je jakość unieruchomić w pionie - jakieś rusztowanie, może o coś oprzeć? Po ok. miesiącu - dwóch od przesadzenia powinny stać już na własnych siłach.
Podłoże typowe dla kaktusów i innych sukulentów. Euphorbia trigona to pancerne i dość żarłoczne rośliny, więc można dać im trochę więcej próchnicy. Ponieważ roślinki są wysokie to podłoże dobrze, gdy będzie sporo ważyć. Więc lepiej nie dodawać lekkich torfu czy keramzytu. Najlepiej dodać do ziemi żwir o granulacji 0.5-2cm. Warto także powrzucać trochę większych kamyków (np. o średnicy kilku cm). To na wstępie ładnie ustabilizuje roślinkę. Zanim wilczomlecze się dobrze zakorzenią w nowym podłożu pewnie trzeba będzie je jakość unieruchomić w pionie - jakieś rusztowanie, może o coś oprzeć? Po ok. miesiącu - dwóch od przesadzenia powinny stać już na własnych siłach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 200p
-
- 200p