Przeziernik - zwalczanie
Przeziernik - zwalczanie
witam,
w zeszłym roku w czasie owocowania liście czerwonej porzeczki zżółkły i opadły.Zostały same owoce.Czekałam do wiosny, myśłalam, ze może odchoruje.Niestety, wiosną okazało się, ze porzeczka uschła.W tym roku to samo wystąpiło z białą, tą od razu wykopałam. Mam jeszcze czarną? czy ktoś z Państwa wie co może być przyczyna tej choroby porzeczek?
w zeszłym roku w czasie owocowania liście czerwonej porzeczki zżółkły i opadły.Zostały same owoce.Czekałam do wiosny, myśłalam, ze może odchoruje.Niestety, wiosną okazało się, ze porzeczka uschła.W tym roku to samo wystąpiło z białą, tą od razu wykopałam. Mam jeszcze czarną? czy ktoś z Państwa wie co może być przyczyna tej choroby porzeczek?
ex nihilo nihil
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: choroby porzeczek
Sprawdź czy po przecięciu pędu rdzeń jest czarny i pusty w środkuJvonka pisze:witam,
Jeżeli tak jest to działanie przeziernika porzeczkowca
Janusz z PO
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jest to przeziernik porzeczkowiecJvonka pisze:tak, rdzeń jest pusty. Jak w takim razie uchronić następne krzaki, przed tym szkodnikiem i co to za zwierz?
Dziękuję.
Zwalczanie przeziernika. Terminy zabiegów najlepiej ustalić odławiając motyle w pułapki feromonowe (będę sprowadzał na przyszły sezon w kwietniu)
które zawiesza się na krzewach w połowie maja. Rośliny opryskuje się w okresie intensywnego lotu motyli. Zaleca się środki działające kontaktowo i wgłębnie, np. Sumithion Super 1000 EC, Owadofos 540 EC, Nurelle D 550 EC.
Teraz można podlać krzewy Bi 58 Nowy
ale rezultaty mogą być niezadawalające z racji tego że przewodzenie soków już nie jest tak intensywne jak wiosną
Janusz z PO