Byliny do półcienia kwitnące od lata do jesieni
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Byliny do półcienia kwitnące od lata do jesieni
Mam kawałek ziemi do zagospodarowania, w półcieniu, słońce jest do 11.00 a potem to już tylko promienie przesiane przez liście. Idealne miejsce na rododendrony, ale one przekwitają dość wcześnie i rabata byłaby tylko zielona. Stąd moja prośba, jakie byliny zasadzić na takiej rabacie, by była ukiecona do jesieni. Rabata jedną stroną przylega do ścieżki prowadzącej od furki w stronę domu, "plecami" opiera się o las.
Przewertowałam forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie, mam nadzieję, że nie dubluję wątków.
Byłabym zobowiązana za podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie, Danuta
Przewertowałam forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie, mam nadzieję, że nie dubluję wątków.
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Byliny do półcienia kwitnące od lata do jesieni
A muszą być kwitnące?! Zasadzić hosty i sąsiadom szczęki powypadają ;)Frida pisze:Mam kawałek ziemi do zagospodarowania, w półcieniu, słońce jest do 11.00 a potem to już tylko promienie przesiane przez liście. Idealne miejsce na rododendrony, ale one przekwitają dość wcześnie i rabata byłaby tylko zielona. Stąd moja prośba, jakie byliny zasadzić na takiej rabacie, by była ukiecona do jesieni. Rabata jedną stroną przylega do ścieżki prowadzącej od furki w stronę domu, "plecami" opiera się o las.
Do wyboru pełna gama zieleni, bieli, odcienie żółtego...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Cała gama odmian hortensji nadaje sie na takie stanowisko...
Są ozdobne nie tylko z ogromnych kulistych ,płaskich lub groniastych kwiatów
ale również ich liście sa dekoracyjne.
Kwitną od końca czerwca aż do mrozów . Ze względu na osiągane wysokości nadają sie jako plecy na tę Twoją rabatę.
Kwitnące są również żylistki w VI,Wawrzynki zimą ,enkiant,kolorowe zimozielone trzmieliny ,dziurawce,kaliny .
Pnące które możesz puścić po ziemi jako zadarniające clematisy,wiciokrzewy .
Iglaste karłowe bo zaraz obok masz las więc dużych nie potrzebujesz już.
Możesz w takim miejscu zrobić bardzo kolorową ,przez cały rok na okrągło, rabatkę.
Czy podpowiedzi bylin na takie stanowisko potrzebujesz również?
To np bergenia, rudbekie,zawilce ,orliki,przywrotniki,tawułki,serduszka fliksy tiarelle,żurawki , cała masa jest tego .
Pozdrawiam
Są ozdobne nie tylko z ogromnych kulistych ,płaskich lub groniastych kwiatów
ale również ich liście sa dekoracyjne.
Kwitną od końca czerwca aż do mrozów . Ze względu na osiągane wysokości nadają sie jako plecy na tę Twoją rabatę.
Kwitnące są również żylistki w VI,Wawrzynki zimą ,enkiant,kolorowe zimozielone trzmieliny ,dziurawce,kaliny .
Pnące które możesz puścić po ziemi jako zadarniające clematisy,wiciokrzewy .
Iglaste karłowe bo zaraz obok masz las więc dużych nie potrzebujesz już.
Możesz w takim miejscu zrobić bardzo kolorową ,przez cały rok na okrągło, rabatkę.
Czy podpowiedzi bylin na takie stanowisko potrzebujesz również?
To np bergenia, rudbekie,zawilce ,orliki,przywrotniki,tawułki,serduszka fliksy tiarelle,żurawki , cała masa jest tego .
Pozdrawiam

- Frida
Bardzo dziękuję za podpowiedzi!
Nie przypuszczałam, że tak dużo roślin mam do wyboru. Teraz spokojnie przystąpię do planowania nasadzeń i rozejrzę się za roślinami. Część roslin mam: żurawki, trzmielinę, serduszka, rudbekię, dziurawce, wiciokrzew, hosty. Wszystkie, oprócz trzmieliny, posadziłam w pełnym słońcu, to teraz bedzie okazja do przesadzenie. Przy zakupie dziurawców pani mi powiedziała, że trzeba posadzić w słonecznym miejścu. Dwa rosną w pełnym słońcu, a jeden w półcieniu i ten z półcienia zaczyna kwitnąć, a pozostałe jeszcze nie.
Ciekawa propozycja, żeby np. wiciokrzew puścić po ziemi. Nie wiedziałam, że tak można.
Raz jeszcze dziękuję, pozdrawiam, Danuta
Nie przypuszczałam, że tak dużo roślin mam do wyboru. Teraz spokojnie przystąpię do planowania nasadzeń i rozejrzę się za roślinami. Część roslin mam: żurawki, trzmielinę, serduszka, rudbekię, dziurawce, wiciokrzew, hosty. Wszystkie, oprócz trzmieliny, posadziłam w pełnym słońcu, to teraz bedzie okazja do przesadzenie. Przy zakupie dziurawców pani mi powiedziała, że trzeba posadzić w słonecznym miejścu. Dwa rosną w pełnym słońcu, a jeden w półcieniu i ten z półcienia zaczyna kwitnąć, a pozostałe jeszcze nie.
Ciekawa propozycja, żeby np. wiciokrzew puścić po ziemi. Nie wiedziałam, że tak można.
Raz jeszcze dziękuję, pozdrawiam, Danuta
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
Frido - hosty przede wszystkim, jak pisali poprzednicy.
Trzmieliny mają bardzo ciekawe liście i można je super łączyć. Poza tym cienie lubią niecierpki - ale to chyba jednoroczne.. Mi nawet ładnie w cieniu kwitły wiosną szafirki.
I wiesz co - parzydło leśne, też jako plecy, między te rododendrony. W prawdzie to głównie zieleń, ale jak je schowasz za rododendronami, to będzie wystawać tylko piękny kwiatostan!
Ja też mam u siebie rododendrony i miejsce pod nimi jest wspaniałe na hosty, ale tuż obok dzieci mają piaskownice i z host zostały by same pędy
Trzmieliny mają bardzo ciekawe liście i można je super łączyć. Poza tym cienie lubią niecierpki - ale to chyba jednoroczne.. Mi nawet ładnie w cieniu kwitły wiosną szafirki.
I wiesz co - parzydło leśne, też jako plecy, między te rododendrony. W prawdzie to głównie zieleń, ale jak je schowasz za rododendronami, to będzie wystawać tylko piękny kwiatostan!
Ja też mam u siebie rododendrony i miejsce pod nimi jest wspaniałe na hosty, ale tuż obok dzieci mają piaskownice i z host zostały by same pędy

- Frida
Dzięki Waszej życzliwości, kochane forumowiczki, powoli zaczyna mi się klarować wizja tej rabaty. Hosty, trzmieliny, żurawki, barwinki. Szafirki rzeczywiście ładnie rosną w półcieniu, mam taki dywanik szafirkowo-barwinkowy pod dębami. Dolne pięterko rabaty już prawie, prawie, do wyższych części różaneczniki i azalie. Jeszcze tylko nieco koloru, najlepsze byłyby hortensje, ale niewielka roślina kosztuje najmniej 40 zł - za drogo, a przecież jednej nie kupię!
Szukam dalej.
A co sądzicie o juce, dostałam dwie i jeszcze nie mają stałego przydziału w ogródku?
Szukam dalej.
A co sądzicie o juce, dostałam dwie i jeszcze nie mają stałego przydziału w ogródku?
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
ja w zeszłym roku kupiłam u ogrodnika takie małe 20cm hortensje po 3zł/szt i w tym roku maja ok. pół metra i ku mojemu zdziwieniu kwitną!!!Frida pisze:Dzięki Waszej życzliwości, kochane forumowiczki, powoli zaczyna mi się klarować wizja tej rabaty. Hosty, trzmieliny, żurawki, barwinki. Szafirki rzeczywiście ładnie rosną w półcieniu, mam taki dywanik szafirkowo-barwinkowy pod dębami. Dolne pięterko rabaty już prawie, prawie, do wyższych części różaneczniki i azalie. Jeszcze tylko nieco koloru, najlepsze byłyby hortensje, ale niewielka roślina kosztuje najmniej 40 zł - za drogo, a przecież jednej nie kupię!
Szukam dalej.
czasami lepiej poszukac u okolicznych ogrodników, nawet takich drobnych, bo bywa tam o wiele taniej i sadzonki na ogół większe (na pewno tak jest w przypadku bylin)

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A o złotej pęcherznicy i złotolistnych tawułach myślałaś? I o dąbrówce w odmianach? I runiance, tojeści orszelinowej, i lobelii lniącej, i bergenii, i tiarellach, żurawkach i przywrotniku? I fiołkach, dzwonkach i bodziszkach? I kalinach różnych, tawulcu pogiętymi, śnieguliczce, mikrobiocie, cisach? A o różach? Są i takie, co lepiej rosną i kwitną w półcieniu.
Sporo tego, zależy tylko ile masz miejsca i jaką ziemię
Napisz koniecznie co wymyśliłaś, proszę
Sporo tego, zależy tylko ile masz miejsca i jaką ziemię

Napisz koniecznie co wymyśliłaś, proszę

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witam,
Chciałabym obsadzić czymś niewymagającym, ładnie wyglądającym i najlepiej długo kwitnącym teren pod dużymi klonami. Myślałam o konwaliach, przebiśniegach, szafirkach (niestety kwitną zbyt krótko, chciałabym mieć też w lecie kwitnącą rabatę), o bluszczu, barwinku (barwinka i tak sporo planuję w innym miejscu, więc...), no i o żurawkach (chociaż wbrew temu co lubi większość nie lubię ich kwiatów, tylko liście, hostach, ale już widzę jak ich urok przemija jedzonych przez moją ogródkową plagę ślimaków...
Mam niezagospodarowaną trzmielinę (i żółtą i biało-zieloną) - mogłaby się piąć po drzewie, ale kompletnie nie wiem co obok niej dosadzić.
Coś doradzicie?
Pozdrawiam serdecznie...
Chciałabym obsadzić czymś niewymagającym, ładnie wyglądającym i najlepiej długo kwitnącym teren pod dużymi klonami. Myślałam o konwaliach, przebiśniegach, szafirkach (niestety kwitną zbyt krótko, chciałabym mieć też w lecie kwitnącą rabatę), o bluszczu, barwinku (barwinka i tak sporo planuję w innym miejscu, więc...), no i o żurawkach (chociaż wbrew temu co lubi większość nie lubię ich kwiatów, tylko liście, hostach, ale już widzę jak ich urok przemija jedzonych przez moją ogródkową plagę ślimaków...
Mam niezagospodarowaną trzmielinę (i żółtą i biało-zieloną) - mogłaby się piąć po drzewie, ale kompletnie nie wiem co obok niej dosadzić.
Coś doradzicie?
Pozdrawiam serdecznie...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jeśli masz tam dużo miejsca, to może houtujnię, czyli tułacz pstry, jest kolorowy cały sezon 
ale z drugiej strony pstrokato jest cały sezon, żadnego kojącego wzrok spokoju

ale z drugiej strony pstrokato jest cały sezon, żadnego kojącego wzrok spokoju

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."