Dobór 'tła'
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobór 'tła'
witam.będę sadził w odległości ok.2-3m od płota na długości ok.15mb kompozycję z roślin pół -cieniolubnych: bukszpan wiecznie zielony, kalinę sztywnolistną, 'choinę kanadyjską 'jeddeloh', laurowiśnię wschodnią, cisa pospolitego 'fastigiatę, mahonię pospolitą 'smaragd', ognik szkarłatny 'kuntayi', połać zadarniam barwinkiem, runianką i irgą. brakuje mi tylko tla 'na płot' dla tej kompozycji (iglaczki czy liściaste). proszę doradźcie mi z czym jako tłem ładnie komponowały by się te rośliny. teren od. godz. 12,00 zacieniony.
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli teren jest półcienisty, a właściwie zacieniony, to takie warunki bardzo dobrze znoszą cisy.
Np. cis "Hicksii"lub "Wojtek", większość pozostałych iglaków preferuje słońce.
Cisy mają jednolitą (poza młodymi przyrostami) ciemną zieleń, która pasuje jak tło do właściwie wszystkich roślin.
Zobacz tutaj
Np. cis "Hicksii"lub "Wojtek", większość pozostałych iglaków preferuje słońce.
Cisy mają jednolitą (poza młodymi przyrostami) ciemną zieleń, która pasuje jak tło do właściwie wszystkich roślin.
Zobacz tutaj
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
-
- 100p
- Od: 17 paź 2008, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobór tła
Ja bardzo lubię cisy, więc gdy mogę głosować, to wskazuję na cisa.
Biorąc pod uwagę te warunki, które podajesz Mirasku w swoim poście, wybrałbym któryś z cisów. Jako tło jest stały, daje się formować i mało śmieci w ogrodzie (jak np. liściaste).
---KBM
Biorąc pod uwagę te warunki, które podajesz Mirasku w swoim poście, wybrałbym któryś z cisów. Jako tło jest stały, daje się formować i mało śmieci w ogrodzie (jak np. liściaste).
---KBM
Bogdan
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam żywotnik Szmaragd i polecam go bo:
- szybko rośnie
- nie wymaga formowania bo ma piękną regularną formę
- wygląda naturalnie bo poszczególne rośliny mają różne tempo wzrostu i nie tworzą "sztucznej" ściany
- nie zmienia koloru zimą (jest cały czas szmargdowo zielony)
- mam taki sam zestaw roślin na jego tle (+wiele innych m.in magnolie, krzewuszki) i prezentują się super
- latem wydziela piękny "leśny" zapach
u mnie były sadzone jesienią 2006 a latem 2008 wyglądało to tak:

- szybko rośnie
- nie wymaga formowania bo ma piękną regularną formę
- wygląda naturalnie bo poszczególne rośliny mają różne tempo wzrostu i nie tworzą "sztucznej" ściany
- nie zmienia koloru zimą (jest cały czas szmargdowo zielony)
- mam taki sam zestaw roślin na jego tle (+wiele innych m.in magnolie, krzewuszki) i prezentują się super
- latem wydziela piękny "leśny" zapach
u mnie były sadzone jesienią 2006 a latem 2008 wyglądało to tak:

Przy takim dość urozmaiconym zestawie roślin radził bym tło spokojne, stonowane. Żadne różnorodne. Zwyczajnie będzie pstrokato. 'Smaragd' już chyba jest wszędzie, zresztą w cieniu ładny nie będzie.
Cis. To zdecydowanie najlepsza roślina na piękny, długowieczny żywopłot w miejscu zacienionym i doskonałe tło dla urozmaiconych nasadzeń.
Cis. To zdecydowanie najlepsza roślina na piękny, długowieczny żywopłot w miejscu zacienionym i doskonałe tło dla urozmaiconych nasadzeń.