Dobór 'tła'

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dobór 'tła'

Post »

witam.będę sadził w odległości ok.2-3m od płota na długości ok.15mb kompozycję z roślin pół -cieniolubnych: bukszpan wiecznie zielony, kalinę sztywnolistną, 'choinę kanadyjską 'jeddeloh', laurowiśnię wschodnią, cisa pospolitego 'fastigiatę, mahonię pospolitą 'smaragd', ognik szkarłatny 'kuntayi', połać zadarniam barwinkiem, runianką i irgą. brakuje mi tylko tla 'na płot' dla tej kompozycji (iglaczki czy liściaste). proszę doradźcie mi z czym jako tłem ładnie komponowały by się te rośliny. teren od. godz. 12,00 zacieniony.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To może jakieś pnącze na płot na przykład winobluszcz który ma piękne jaskrawo czerwone listki na jesień. :D :?:
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29

Post »

Ciekawa koncepcja, jednak wolałbym chyba nic z pnącz a coś co dorośnie do 2-2,5m wysokości.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli teren jest półcienisty, a właściwie zacieniony, to takie warunki bardzo dobrze znoszą cisy.
Np. cis "Hicksii"lub "Wojtek", większość pozostałych iglaków preferuje słońce.
Cisy mają jednolitą (poza młodymi przyrostami) ciemną zieleń, która pasuje jak tło do właściwie wszystkich roślin.
Zobacz tutaj
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Faktycznie cisy to ciekawe rozwiązanie, wybór odmian jest niesamowicie duży, tylko wybierać a efekt całoroczny. :)
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Ewentualnie jałowce kolumnowe z cisem. Zależy co kto lubi, ale mi dla takiej fantazyjnej kompozycji pasowałyby zimozielone, ale i różnorodne drzewa. I może lepiej by nie tworzyły zwartej ściany.
KBM
100p
100p
Od: 17 paź 2008, o 21:13

Dobór tła

Post »

Ja bardzo lubię cisy, więc gdy mogę głosować, to wskazuję na cisa.
Biorąc pod uwagę te warunki, które podajesz Mirasku w swoim poście, wybrałbym któryś z cisów. Jako tło jest stały, daje się formować i mało śmieci w ogrodzie (jak np. liściaste).
---KBM
Bogdan
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam żywotnik Szmaragd i polecam go bo:

- szybko rośnie
- nie wymaga formowania bo ma piękną regularną formę
- wygląda naturalnie bo poszczególne rośliny mają różne tempo wzrostu i nie tworzą "sztucznej" ściany
- nie zmienia koloru zimą (jest cały czas szmargdowo zielony)
- mam taki sam zestaw roślin na jego tle (+wiele innych m.in magnolie, krzewuszki) i prezentują się super
- latem wydziela piękny "leśny" zapach
u mnie były sadzone jesienią 2006 a latem 2008 wyglądało to tak: Obrazek Obrazek Obrazek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Przy takim dość urozmaiconym zestawie roślin radził bym tło spokojne, stonowane. Żadne różnorodne. Zwyczajnie będzie pstrokato. 'Smaragd' już chyba jest wszędzie, zresztą w cieniu ładny nie będzie.
Cis. To zdecydowanie najlepsza roślina na piękny, długowieczny żywopłot w miejscu zacienionym i doskonałe tło dla urozmaiconych nasadzeń.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”