Szpaler - jakie drzewka?
Szpaler - jakie drzewka?
Jakie ładne drzewa ozdobne mogę posadzić wzdłuż ogrodzenia (które ma ok. 2 m wysokości)?
Chcę posadzić te drzewa nad morzem w miejscowości Karwi (najbardziej wysunięta na północ miasteczko w Polsce)
Warunki:
- wąski (40 cm) pas ziemi piasczystej ograniczony z jednej strony kostka brukową, natomiast z drugiej podmurówką ogrodzenia;
- silne wiatry występują w tym miejscu
- najchętniej regularna korona; niezbyt duża.
Chcę posadzić te drzewa nad morzem w miejscowości Karwi (najbardziej wysunięta na północ miasteczko w Polsce)
Warunki:
- wąski (40 cm) pas ziemi piasczystej ograniczony z jednej strony kostka brukową, natomiast z drugiej podmurówką ogrodzenia;
- silne wiatry występują w tym miejscu
- najchętniej regularna korona; niezbyt duża.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Masz na myśli drzewa, czy krzewy? Rzadko które drzewo rośnie tylko do wysokości dwóch metrów
I czy wolisz liściaste, czy iglaste? Iglaste też można kształtować tak, żeby miały pieniek i kulistą koronę, szczególnie szczepione. Ozdobne, czyli kwitnące? Ozdobne, czyli nie zielone, tylko purpurowo- albo złoto- albo nakrapiano- listne? A może sam kształt liści, np.pierzasty jest już wystarczającą ozdobą? Co, jaki element rośliny uważasz za ozdobny?
Inne pytania doprecyzowujące:
- jakie masz tam warunki wodne tzn. czy możesz systematycznie podlewać swoje rośliny?
- czy możesz je osłonić przez wichrami?
- czy pod kostką jest też piach? Te 40 cm. to bardzo niewiele, a do tego mało przyjaznego roślino piachu...
- czy możesz wymienić piach na ziemię do głębokości 60-100 cm w głąb?
Tak na szybko pomyślałam o karaganie i sumaku, albo o donicach z roślinami chowanymi na zimę do garażu, widnej piwnicy czy chłodnej oranżerii / jasnej werandy.

Inne pytania doprecyzowujące:
- jakie masz tam warunki wodne tzn. czy możesz systematycznie podlewać swoje rośliny?
- czy możesz je osłonić przez wichrami?
- czy pod kostką jest też piach? Te 40 cm. to bardzo niewiele, a do tego mało przyjaznego roślino piachu...
- czy możesz wymienić piach na ziemię do głębokości 60-100 cm w głąb?
Tak na szybko pomyślałam o karaganie i sumaku, albo o donicach z roślinami chowanymi na zimę do garażu, widnej piwnicy czy chłodnej oranżerii / jasnej werandy.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."

Chciałabym utworzyć szpaler drzew, które miałyby ładną (żółtą, jasnozieloną lub czerwoną koronę). Korona nie może być za duża w celu uniknięcia problemów z sąsiadem. Nie planuje regularnego przycinania.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Przedstawiłeś nam warunki ekstremalne dla większości roślin .
Może podpowiedz nam co rośnie w tamtejszej okolicy ,co sobie radzi w podobnych warunkach.
Problemem są nie tylko silne wiatry ale głownie zasolenie gleby ,którą te wiatry niosą wraz z morska bryzą .
Wiem ,że sprawdzają się w takich warunkach sosny i buki - więc może czerwonolistne buki
byłyby tym czego szukasz?
To bardzo wąski pas ziemi do dyspozycji ,czy korona takiego drzewa nie będzie powodem sporów sąsiedzkich w przyszłości?
Czy nie lepiej posadzić drzewa iglaste ,które wskutek strzyżenia będą zajmowały powierzchnię wyłącznie Twojej działki ?
Może podpowiedz nam co rośnie w tamtejszej okolicy ,co sobie radzi w podobnych warunkach.
Problemem są nie tylko silne wiatry ale głownie zasolenie gleby ,którą te wiatry niosą wraz z morska bryzą .
Wiem ,że sprawdzają się w takich warunkach sosny i buki - więc może czerwonolistne buki
byłyby tym czego szukasz?
To bardzo wąski pas ziemi do dyspozycji ,czy korona takiego drzewa nie będzie powodem sporów sąsiedzkich w przyszłości?
Czy nie lepiej posadzić drzewa iglaste ,które wskutek strzyżenia będą zajmowały powierzchnię wyłącznie Twojej działki ?
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
A może jednak się zastanowisz?
Jałowiec, jak sama nazwa wskazuje, może rosnąć w jałowych glebach. W górach wytrzymuje bardzo ekstremalne warunki.
Ten jałowiec, odmiana Hibernica wiążę jak paczuszkę (w trzech miejscach), i wtedy żaden wiatr mu nie straszny, sznurka między igłami nie widać.

Drzewa liściaste pod naporem wiatru będą rosły pochyło. Złotokap mam na odciągach, a i tak jest przechylony w kierunku wschodnim. Wiatry wieją głównie z zachodu.
Ten jałowiec nie ma jednego pnia, który pod naporem wiatru rósłby krzywo, składa się z kilku (kilkunastu) pędów, które są bardzo elastyczne.
Jałowiec, jak sama nazwa wskazuje, może rosnąć w jałowych glebach. W górach wytrzymuje bardzo ekstremalne warunki.
Ten jałowiec, odmiana Hibernica wiążę jak paczuszkę (w trzech miejscach), i wtedy żaden wiatr mu nie straszny, sznurka między igłami nie widać.

Drzewa liściaste pod naporem wiatru będą rosły pochyło. Złotokap mam na odciągach, a i tak jest przechylony w kierunku wschodnim. Wiatry wieją głównie z zachodu.
Ten jałowiec nie ma jednego pnia, który pod naporem wiatru rósłby krzywo, składa się z kilku (kilkunastu) pędów, które są bardzo elastyczne.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zgadzam się z Bartoszem, rokitnik jest ciekawym niskim drzewem ewentualnie wysokim krzewem, a do tego ma owoce które nawet na świeżo z krzaka można kosztować, po przymrozkach, ale uprzedzam że są kwaśne - wiem bo kosztowałem. No a po za tym znosi on ekstremalne warunki nad morzem i słyszałem że występuję tam w stanie dzikim. A i wygląda całkiem fajnie. Pozdrawiam. 

- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Bartosz uwierz mi na słowo że można je jeść ale dopiero w zimę kiedy przejdą przymrozki, to jest taka podobna sytuacja jak z jarzębiną. Owoce rokitnika są bardzo kwaśne i zawierają dużo witaminy C, trudno się je zrywa bo pękają pod wpływem dotknięcia, dlatego można je obgryzać z gałązki. Ale z tymi galaretkami to masz rację bo są stosowane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Na wagę raz je widziałem na sprzedaż, kupić można je było razem z gałązką i były szalenie drogie.