Suchodrzew chiński usycha

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
magdas
50p
50p
Od: 25 maja 2008, o 06:53

Suchodrzew chiński usycha

Post »

W zeszłym roku posadziłam suchodrzewy. Przezimowały dobrze. Teraz pojawił się problem - na różnych krzaczkach usychają pojedyncze gałązki. :( Z kolejnych krzewów obcinam, co uschło, ale ledwie zdążę z jednego obciąć, a już na następnym listki zawijają się do góry /jakby w łódeczki/ i usychają. Nie widać żadnych plam ani owadów. Co może być tego przyczyną?

Obrazek
Większe zdjęcie [~1MB]
http://i321.photobucket.com/albums/nn36 ... zew002.jpg
magdas
50p
50p

Post »

Nikt nie wie co zrobić? W końcu uschną mi całe krzaczki!
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wytnij suchy pęd, aż do zdrowej tkanki.
Nie widzę zarodników grzyba.
magdas
50p
50p

Post »

W tym właśnie problem - wycinam kolejne uschłe gałązki, a za parę dni widzę, że na innym krzaczku robi się to samo. Jeden chyba padnie w całości. :(
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

magdas
50p
50p

Post »

Przeczytałam strony proponowane przez Tadeusza, ale tam nic nie ma o chorobach, czy szkodnikach. Jak pisałam przezimował dobrze / był przykryty/, sadzony do ziemi z kompostem, polewany raz w tygodniu ok. 10 litrów na krzak, stanowisko półcieniste /słońce od 14.00/. Co jeszcze może być źle?Pozostaje mi tylko się modlić :?:
Awatar użytkownika
plomba31
50p
50p
Od: 10 maja 2008, o 21:45

Post »

magdas

Mam dokładnie to samo , do goła obcięłam już kilka krzaczków , nie wiem co to jest, pisali mi że to z braku podlewania , ale sama nie wiem. Zostały mi tylko dwa i dalej powoli zasychają.
Pozdrawiam PATI
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Mój suchodrzew posadzony w 2004 roku przez 2-3 lata, bez powodu tracił gałązki, które usychały bez powodu, lecz roślina dalej rosła. W ubiegłym roku uschło ze 2-3 małe gałązki, w tym roku nie widać by jakaś gałązka chciałaby uschnąć. Stwierdziłem jedno , że gałązki są bardzo kruche i łatwo je złamać, stwierdziłem również że kilka gałązek które uschłe były lekko nadłamane.

Obrazek
magdas
50p
50p

Post »

plomba31 Kiedy posadziłaś swoje suchodrzewy? Ile już zrezygnowało? U mnie na razie są wszystkie /14/, ale jeden jakby zbierał się do odejścia. Post tadeusza48 jest w sumie optymistyczny - może tak odchorowują przesadzenie. Ja nie zauważyłam połamanych gałązek. Idę dalej wycinać :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”