Biały "nalot" na gałęziach gruszy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Biały "nalot" na gałęziach gruszy

Post »

Młode gałązki gruszy są pokryte "wełenką" Co to za szkodnik i czym go zwalczać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A dlaczego wykluczyłeś mączniaka prawdziwego?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic nie wykluczam.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kto pomoże?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Score.
Nawet jak są wątpliwości, to do jutra by się wyjaśniło gdyby zaraz pokropić.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdyby to był mączniak to byłyby objawy na liściach.
Pozdrawiam Andrzej.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tym razem swoją odpowiedzią raczej powinienem Cię uspokoić, drogi Andrzeju :wink: Grusza to taki gatunek, którego młode, tegoroczne przyrosty posiadają na końcówce pędów charakterystyczne owłosienie (jest to jak najbardziej naturalna sprawa i nawet jedna z cech diagnostycznych, służących do identyfikacji odmian - w zależności od intensywności tegoż owłosienia). I na dobrą sprawę tylko to widzę na Twoich zdjęciach - bo są niestety niewyraźne (nawet zapisałem na komputerze, powiększyłem - i niestety - o ile niemal widzę co masz w altance za firanką :lol: , o tyle sam pęd jest rozmyty - próbuj w takim przypadku ustawiać ostrość na element fotografowany, nie na otoczenie - wiem to nie jest łatwe - czasem pomaga np. tło, kartka z tyłu za pędem). Jeśli natomiast jesteś w 100% przekonany, ze to nie owłosienie tylko kłębiaste, nitkowate skupiska jakby waty - to mamy do czynienia z bawełnicą gruszową (nie - korówką, bo ta występuje na jabłoniach). W tym roku bawełnica gruszowa może wystąpić, bo zimowo-wiosenna pogoda była sprzyjająca. Może na forum temat o bawełnicy jest - jeśli nie, to w skrócie: jest to mszyca różnodomna (migruje na grusze z... wiązów). Zasiedla pnie, konary, pędy, ale nie jest groźnym szkodnikiem o znaczeniu gospodarczym. A w przypadku Twoich grusz mam w ogóle duże wątpliwości czy z nią mamy do czynienia. Tak czy siak - moim zdaniem powinieneś spać spokojnie :wink:
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ze zdjęć rzeczywiście wynikają wątpliwości: 4 i 5 wyraźnie pokazują nalot na całej długości pędu; a liście zdrowe na każdym zdjęciu. Rzeczywiście dziwne.
Wychodzę jednak z założenia, że ktoś tak doświadczony jak kol. Erazm już nie raz widział włoski na gruszy(choć znacznie więcej jest ich na jabłoni...) i potrafi je odróżnić od czegoś obcego.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję. To jednak chyba faktycznie charakterystyczne owłosienie młodych pędów. :D
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjrzałem się bardzo dokladnie moim gruszom, próbowałem nawet fotografować(ale było po zachodzie słońca i nie szło z ostrością), bo: też ma nalot, ale inny na czubku, potem mniej i znowu plamy na łodydze. To jest Lukasówka, po przejściach(nornic), ogólnie osłabiona i listki takie niedokształcone. Na innych drzewach gruszy nic podobnego.
U mnie w dolnej części pędów to na pewno nie jej futerko tylko infekcja; ale znowusz zagrożenia ekonomiocznego sie nie spodziewam. Pokropiłem.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja też gruszka Lukasówka. Może to ich cecha charakterystyczna z tymi pędami. A czym ją opryskałeś?
O bawełnicy wiązowo-gruszowej (Eriosoma lanuginosum) piszą tu http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=111 i zalecają oprysk Mospilan 20SP.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fungicydem, który akurat miałem w aparacie(raptem chodzi o parę gałązek); mniejsza, nienajtrafniejszy(Tanos). Przy najbliższej okazji użyję czegoś na mączniaki prawdziwe z mojej kolekcji- może Topsin Score, Zato, Amistar.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uważasz, że to mączniak? A liście masz zdrowe?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak pisałem: w nie najlepszej kondycji- słabo rozwinięte, blade, trochę pogięte, ale bez nalotu.
Nie mam pewności czy to mączniak, na szkodnika tym bardziej nie wygląda. Coś jest jednak na rzeczy.
Twoje jest wyraźniejsze, jak pokropisz i zczernieje, to znaczy że to był mączniak!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może zasil ją nawozem dolistnym np. saletra wapniowo - magnezowa.
Daj zdjęcie tego drzewka. Przy mączniaku byłyby ślady na liściach.
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”