Witam :P
Już odpisuję co ja myślę i jak postępuję ze swoimi :P :P :P - a mam ich troszkę ,różnych.
Dendrobium typu phalaenopsis uprawiam podobnie jak falenopsisy.
Czego oczekują- jasnego stanowiska,lecz nie bezpośrednie słońce,umiarkowanego podlewania i zasilania, temperatur 18-24 stop.
Ważne-->co trzeba wiedzieć !!! jak kwitną nasze okazy ??
a ,dlaczego? zachowanie w cyklu jest różne .
Mam kilka odmiennych , niektóre są w stałym cyklu wegetacji, praktycznie bez odpoczynku. -to szczególnie wtedy, gdy rośliny posiadają kilka psb - należy zwracać uwagę na powtarzanie kwitnienia nawet w przypadku braku liści.. i to kolejno lub z przerwą 2-3 x w roku z tej samej psb.
Tak się dzieje gdy rośliny są w dobrej kondycji.
Jeżeli dendrobium hybr.kwitnie w okresie jesiennym ,można zafundować lekki oddech w okresie zimowym przez zmniejszenie podlewania i zasilania .Ale nie jest
to obligatoryjne.
Powiem,że można spotkać różne zalecenia uprawy ,włącznie z ostrym spoczynkiem-= ale ten wskazany jest obowiązkowo dla hybryd Dendrobium typu nobile.O głodzie chłodzie i w świetle.
Ale...jest* ale*...... często, w okresie zimowym w pomieszczeniach mamy wyższą temperaturę niż w okresie lata, więc rośliny ZIMĘ

też inaczej odbierają .
Jedynie co wiedzą , to że jest krótki dzień :P , dla niektórych storczyków sygnał spania.
Niezmiernie ważną rzeczą jest wyczucie tych warunków i dostosowanie się , do wymogów storczyków.
Często w zimie ,niestety i mnie już zdarzyły się zasuszenia storczyków .
Pozdrawiam J :P VANKA