Jak utwardzić muliste dno stawu?
Jak utwardzić muliste dno stawu?
Będę bardzo wdzięczny za radę jak utwardzić muliste dno stawu. Staw wykopany jest w granicach jeziora, które od kilkudziesięciu lat jest zamulane i zarasta trzciną. W zeszłym roku wykopałem staw o głębokości maks. 1,5 m (ze względów bezpieczeństwa, bo kto wie co dzieciakom strzeli do głowy). Nadal nie można jednak z niego korzystać do celów rekreacyjnych bo człowiek zapada się prawie po kolana. Myślałem o nawrzucaniu małych kamieni i na to warstwa piaseczku np. 10 cm. Ale to spory koszt i nie wiem czy przyniesie pożądany efekt.
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dobry pomysł, przypominam sobie że jest coś takiego
jak mata bentonitowa - chyba naturalny materiał.
- krzysiek86
- Kontakt:
Rzeczywiście byłoby to dość skomplikowane
A staw jest w historycznych granicach jeziora. Mam wrażenie że usunięcie muł nic nie da bo pod spodem też jest muł/glina/ ił czyli tłuste błotko. Otoczaków mam spore ilości - teren polodowcowy. Ale jak one utopią się w mule to praca na marne. Za parę dni będę powiększał staw ale problem chyba pozostanie. Słyszałem że są pompy do szlamu, może kiedyś....
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Owszem nie można, lekkie zawilgocenie przed położeniem maty bentonitowej, powoduje że mata pęcznieje i traci swoje właściwości. Trzeba ją układać na suchym dnie wykopu i następnie zasypać 30 - 40 cm warstwą dociskającą złożoną z substratu w którym sadzi się rośliny, i dopiero wtedy możemy zalewać wszystko wodą. Woda, powoduje pęcznienie glinki bentonitowej (między geowłókninami) , o ok 300 - 400 % i uszczelnienie się maty, na szwach, a w przypadku przebicia np. przez korzeń rośliny, mata samo wulkanizuje się, inaczej mówiąc, zamyka się wokół korzenia, uszczelniając go.krzysiek86 pisze:No wiesz Gucio nie mam pewności czy to można dać na dno kiedy w zbiorniku jest woda.
Natomiast,co do zamulonego stawu, to jeśli istnieje możliwość wypompowania wody, trzeba ją wypompować, a dno stawu w całości wyłożyć warstwą geowłókniny wzmocnionej (takiej jaką używa się do wzmacniania podłoża pod drogi) i na nią wysypać warstwę 30 cm grubego żwiru, a w miejscu gdzie ma być kąpielisko, wysypać na żwir piasek płukany warstwą również ok 30 - 40 cm wychodzącą na łagodnie opadający brzeg i tworzącą niby plażę.
Kamienie lub żwir zatapiane w stawie bez warstwy włókniny będą ginąć w mule.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- krzysiek86
- Kontakt:
- krzysiek86
- Kontakt:
- krzysiek86
- Kontakt:
Fajnie na pewno będzie wyglądał tylko przecież lilia się rozrasta i ma takie liście na długich łodygach to jak dziecko pójdzie zahaczy i po liściu. No nie wiem czy to dobry pomysł. No a po za tym nie wiem czy będzie to przyjemne chodzenie po takim dnie.
No a proponujesz bo znasz z własnego doświadczenia to Jackson czy tak po prostu.

No a proponujesz bo znasz z własnego doświadczenia to Jackson czy tak po prostu.

- krzysiek86
- Kontakt: