Jak utwardzić muliste dno stawu?

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Gucio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2008, o 15:53

Jak utwardzić muliste dno stawu?

Post »

Będę bardzo wdzięczny za radę jak utwardzić muliste dno stawu. Staw wykopany jest w granicach jeziora, które od kilkudziesięciu lat jest zamulane i zarasta trzciną. W zeszłym roku wykopałem staw o głębokości maks. 1,5 m (ze względów bezpieczeństwa, bo kto wie co dzieciakom strzeli do głowy). Nadal nie można jednak z niego korzystać do celów rekreacyjnych bo człowiek zapada się prawie po kolana. Myślałem o nawrzucaniu małych kamieni i na to warstwa piaseczku np. 10 cm. Ale to spory koszt i nie wiem czy przyniesie pożądany efekt.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No a może poukładać tam ciężkie i płaskie kamienie to troszkę taniej wyjdzie, choć bałbym się o dzieci żeby się nie przewróciły. Albo poszukaj w sklepach może są takie maty które można zastosować na dnie zbiornika?!
Gucio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Dobry pomysł, przypominam sobie że jest coś takiego

Post »

jak mata bentonitowa - chyba naturalny materiał.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No wiesz Gucio nie mam pewności czy to można dać na dno kiedy w zbiorniku jest woda. To była tylko tak luźna propozycja. Myślę że najpierw musisz posprzątać ten muł z dna zanim coś na nim położysz! A w ogóle to fajnie że do forum dołączyłeś!
Gucio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Rzeczywiście byłoby to dość skomplikowane

Post »

A staw jest w historycznych granicach jeziora. Mam wrażenie że usunięcie muł nic nie da bo pod spodem też jest muł/glina/ ił czyli tłuste błotko. Otoczaków mam spore ilości - teren polodowcowy. Ale jak one utopią się w mule to praca na marne. Za parę dni będę powiększał staw ale problem chyba pozostanie. Słyszałem że są pompy do szlamu, może kiedyś....
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p
Od: 15 mar 2007, o 10:03

Post »

Kiedyś byłem na kąpielisku na którym była część dla dzieci wykonana jako zatopiona skrzynia/klatka wykonana z drewna.
Kontaktu z dnem nie miała więc może tak.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

krzysiek86 pisze:No wiesz Gucio nie mam pewności czy to można dać na dno kiedy w zbiorniku jest woda.
Owszem nie można, lekkie zawilgocenie przed położeniem maty bentonitowej, powoduje że mata pęcznieje i traci swoje właściwości. Trzeba ją układać na suchym dnie wykopu i następnie zasypać 30 - 40 cm warstwą dociskającą złożoną z substratu w którym sadzi się rośliny, i dopiero wtedy możemy zalewać wszystko wodą. Woda, powoduje pęcznienie glinki bentonitowej (między geowłókninami) , o ok 300 - 400 % i uszczelnienie się maty, na szwach, a w przypadku przebicia np. przez korzeń rośliny, mata samo wulkanizuje się, inaczej mówiąc, zamyka się wokół korzenia, uszczelniając go.

Natomiast,co do zamulonego stawu, to jeśli istnieje możliwość wypompowania wody, trzeba ją wypompować, a dno stawu w całości wyłożyć warstwą geowłókniny wzmocnionej (takiej jaką używa się do wzmacniania podłoża pod drogi) i na nią wysypać warstwę 30 cm grubego żwiru, a w miejscu gdzie ma być kąpielisko, wysypać na żwir piasek płukany warstwą również ok 30 - 40 cm wychodzącą na łagodnie opadający brzeg i tworzącą niby plażę.
Kamienie lub żwir zatapiane w stawie bez warstwy włókniny będą ginąć w mule.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję bardzo, też tak myślałem że trzeba się najpierw pozbyć wody ze zbiornika nim cokolwiek się tam położy. Do usłyszenia Pozdrawiam :D
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nie prościej posadzić lilie wodne?
swoim systemem korzeniowym zwiążą podłoże w szybkim czasie
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak ale Gucio mówił że tam chce żeby mogły dzieci chodzić. Mogą uszkodzić te lilie!? Tak mi się zdaję. :)
jackon
500p
500p

Post »

nic nie uszkodzą
a staw będzie ciekawie wyglądał
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fajnie na pewno będzie wyglądał tylko przecież lilia się rozrasta i ma takie liście na długich łodygach to jak dziecko pójdzie zahaczy i po liściu. No nie wiem czy to dobry pomysł. No a po za tym nie wiem czy będzie to przyjemne chodzenie po takim dnie.
No a proponujesz bo znasz z własnego doświadczenia to Jackson czy tak po prostu. :roll: :roll: :roll:
jackon
500p
500p

Post »

prawie 20 lat hoduję lilie wodne, to małe doświadczenie mam :)
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O to faktycznie :shock: :oops: :shock: Doświadczenie nie małe :!: :!: Wybacz :!: A powiedź czy te dno nie będzie taki miękkie :?: A lilie to Twoje hobby może :?:
jackon
500p
500p

Post »

widziałeś kiedyś kosz przerośniety korzeniami lilii wodnych?
palca nie wciśniesz
bardzo lubie lilie wodne, mam ich ponad 40 odmian
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”