Pielęgnacja smaragdów

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
martinus83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sty 2008, o 12:13

Pielęgnacja smaragdów

Post »

Witam!!!
Chcę kupić małe sadzonki smaragdów ok 10 cm jednoroczne ukorzenione z gołym korzeniem tak jak jest na allegro. Chciałem je posadzić w doniczki i umieścić pod folią. jakie warunki powinienem stworzyć?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Jeśli wysyłkowo to przy tych temperaturach (upał) odradzam kupno sadzonek z "gołym korzeniem.Niektórzy szkółkarze sprzedają takie sadzonki np.po 60-70 gr0szy
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
martinus83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Naszczęście zamówiłem z bryłką. tylko się zastanawiam bo przy otwartej foli panuje i tak duza temperatura ponad 30 C. ale chyba warto zainwestować w siatkę cieniujacą 61% zawsze kilka stopni mniej będzie pod folia a słońce nie będzie męczyło roslin. ale czy taka wysoka temperatura nie zniszczy smaragdów?
renata_3004
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2008, o 20:04

Post »

zastanawiam się dlaczego w ogóle chcesz je umieszczać pod folią? przecież to już ukorzenione sadzonki to moim zdaniem nie potrzebna im ta "parówa", sama zamawiałam w zeszłym roku na wiosnę sadzonki thui kórnik i złotej i wsadziłam je do doniczek , stały normalnie w cieniu bez zadnej folii , często podlewane, dobrze że zakupiłam kilka sztuk więcej bo chyba z 5 mi się nie przyjęło, tobie też radzę zamówić troszkę więcej

na zimę wstawiłam doniczki do piwnicy na okno i tylko podlewałam , w tym roku wiosną wysadziłam je już na swoje stałe miejsce do gruntu, teraz w te upały podlewam obficie co drugi dzień, wszystkie się ładnie przyjęły i pieknie rosną, mają już po ok 25-30 cm.

to takie moje skromne zdanie wcale nie żadnej fachowej ogrodniczki, sama miałam różne wzloty i upadki w swoim ogrodzie ale może ktoś podzieli moje zdanie

a jako ciekawostę podam że wyczytałam gdzieś może nawet tu na tym forum ze niektórzy radzą w ogóle sadzonki takie do ukorzenienia wsadzać już na swoje stałe miejsce do ogrodu, ja wsadziłabym te swoje rok temu też już do ogrodu ale były jeszcze za niskie i zrównałyby się z trawą a znając roztargnienie moich domowników, nie raz pewnie zostałyby potraktowane kosiarką :-)
ale zrobisz jak zechcesz

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mija
200p
200p
Od: 12 maja 2008, o 09:19

Post »

Tak jak Ranata uważam, że najlepiej ustawić je w zacienieniu. Ale nie pod gołym niebem, bo jak zacznie padać deszcz (miejmy nadzieję, że nie długo ;:139 ) to może je poniszczyć i zbyt mocna zalać korzenie.
Najlepsze miejsce byłoby pod drzewem. Delikatnie docierałoby do nich słonko, a liście drzewa chroniłyby je przed ulewnymi deszczami :)
Monika
martinus83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

a ja kiedyś też wyczytałem że iglaki rosną szybciej gdy korzenie maja ciepło. nalezy je podlewać obficie a potem aby się ziemia leko przesuszyła i tak w kółko więc dlatego chcę je trzymac pod folia i do tego jeszczebo bym zapomniał napisać wykształca się bardzo dobry system korzeniowy, co jest podstawą. Ale jak to jest naprawde to nie wiem.

kiedyś posadziłem małe tuje które niestety zjadł królik ale te które jeszcze nie zostały naruszone przysłoniłem kawałkiem rury metalowej i te własnie będąc osłoniete od wiatru bardzo łanie podrosły przez jeden rok a te co były osłoniete siatką bardzo mało porosły. o tobyły sadzonki które sam włanoręcznie ukorzeniałem z tego samego drzewka. szukałem po necie jakie warunki potrzebuje taka jednoroczna sadzonka ale bez rezultatu wszystko jest na temat ukorzeniania.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Sama ukorzeniam sadzonki,póki nie mają korzeni pod mleczna folią raczej w półcieniu ,potem już małymi korzonkami wysadzam do doniczek i codziennie są podlewane (jeśli nie pada deszcz) i nawożone co 2 tygodnie do połowy lipca,zimują w doniczkach okryte agrowłókniną w zacisznym miejscu.Na stałe wysadzam 2-letnie gdyż mam bardzo piaszczystą i suchą działkę i łatwiej mi o nie zadbać kiedy są razem, i mam małego dzieciaka który tratuje wszystko oprócz tego w doniczkach
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”