Hosta (funkia) - rozważania ogólne i związane z opisami
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hosta (funkia) - rozważania ogólne i związane z opisami
Chcemy, aby tematy Hosta (funkia) - opisy odmian […..] , były poświęcone jedynie poszczególnym odmianom i w miarę czytelne dla potrzebującch znaleźć tam konkretne informacje. Dlatego taki jest ich układ i dodatkowe możliwości wyboru (z nazwy konkretną odmianę i z litery grupę odmian).
Dlatego nie jest wskazane, aby pojawiały się tam posty związane co prawda z konkretną odmianą, ale nie koniecznie wnoszące coś nowego do opisu.
Zauważam jednak potrzebę zadawania pytań, podzielenia się wątpliwościami ( po przeczytaniu opisu) czy chociażby oczekiwań na opis jakiejś odmiany.
W związku z tym otwieram ten temat, gdzie będziemy mogli szerzej omówić (w miarę potrzeb) nurtujące nas zagadnienia.
Jeśli pojawią się w tym temacie jakieś istotne informacje (pytania, odpowiedzi) – to będzie je można przenieść do opisu, aby tam powstała jak najlepsza baza informacji dotyczącej konkretnej odmiany.
Aby nie mnożyć niepotrzebnie tematów - proponuję w tym wątku poruszać również inne "luźne" tematy związane z hostami.
Dlatego nie jest wskazane, aby pojawiały się tam posty związane co prawda z konkretną odmianą, ale nie koniecznie wnoszące coś nowego do opisu.
Zauważam jednak potrzebę zadawania pytań, podzielenia się wątpliwościami ( po przeczytaniu opisu) czy chociażby oczekiwań na opis jakiejś odmiany.
W związku z tym otwieram ten temat, gdzie będziemy mogli szerzej omówić (w miarę potrzeb) nurtujące nas zagadnienia.
Jeśli pojawią się w tym temacie jakieś istotne informacje (pytania, odpowiedzi) – to będzie je można przenieść do opisu, aby tam powstała jak najlepsza baza informacji dotyczącej konkretnej odmiany.
Aby nie mnożyć niepotrzebnie tematów - proponuję w tym wątku poruszać również inne "luźne" tematy związane z hostami.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Luźne...hm np. odnośnie trafnych nazw hostowych
i wszystkie, których jeszcze nie zapisaliśmy w tematech. 

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
To zależy w jakim celu tam chce się przejść, jeśli chcemy porównać różne hosty jest sensowne, aby otwierało się nowe okno.
Jednak nie widzę przeszkód, aby były dwie opcje "IDŹ DO" I "OTWÓRZ W NOWEYM OKNIE". Jest tylko jeden problem nie znam zapisu adresu na forum, aby po kliknięciu nastąpił skok do odpowiedniego postu.
Jeśli tylko dowiem się od kogoś jak zapisać taki adres - to nie ma problemu.
Jednak nie widzę przeszkód, aby były dwie opcje "IDŹ DO" I "OTWÓRZ W NOWEYM OKNIE". Jest tylko jeden problem nie znam zapisu adresu na forum, aby po kliknięciu nastąpił skok do odpowiedniego postu.

Jeśli tylko dowiem się od kogoś jak zapisać taki adres - to nie ma problemu.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Jak to jest z Christmas Tree?
Czy możecie rozwiać moje wątpliwości w związku z opisem Christmas Tree?
W znanej firmie z Sochaczewa opisują jej rozmiar jako "Funkia Hosta Christmas Tree. Piękna funkia dorastająca do 50 cm wysokości i 90cm szerokości" natomiast Paco w opisie podaje "wysokość/ szerokość - 23 / 46 (cm)" .
I mam dylemat gdzie ją posadzić: na froncie, czy z tyłu rabaty?
Pozdrawiam. Ania
W znanej firmie z Sochaczewa opisują jej rozmiar jako "Funkia Hosta Christmas Tree. Piękna funkia dorastająca do 50 cm wysokości i 90cm szerokości" natomiast Paco w opisie podaje "wysokość/ szerokość - 23 / 46 (cm)" .
I mam dylemat gdzie ją posadzić: na froncie, czy z tyłu rabaty?
Pozdrawiam. Ania
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Oczywiście, że jest to błąd wreszcie mam ją przed oknem na dodatek już dorosłą dlatego potwierdzam może dorastać do wysokości około 50 cm szerokości kepy do 90 cm.
A błąd wynikają z mojego czasami bezkrytycznego podejścia do opisu w the Hosta Registry of the American Hosta Society, gdzie wyraźnie są inne wymiary - Plant Height (18 in), Plant Height (9 in)
http://hostaregistrar.org/detail.asp?sobie ... mas%20Tree
Poprawiam opis.
A błąd wynikają z mojego czasami bezkrytycznego podejścia do opisu w the Hosta Registry of the American Hosta Society, gdzie wyraźnie są inne wymiary - Plant Height (18 in), Plant Height (9 in)

http://hostaregistrar.org/detail.asp?sobie ... mas%20Tree
Poprawiam opis.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Paco, miło mi, że taka dyletantka jak ja (na razie, mam nadzieję) przyczyniła się do uszczegółowienia opisu, ale muszę zwracać baczną uwage na wielkość host, bo inaczej wyjdzie mi straszny misz-masz w ogródku
Tomaszu, ja wiem, że hosty się bardzo łatwo i bez uszczerbku dla nich przesadza, tylko że latanie z tym biednym jednopędowym badylkiem po całej działce chybaby mu na zdrowie nie wyszło...

Tomaszu, ja wiem, że hosty się bardzo łatwo i bez uszczerbku dla nich przesadza, tylko że latanie z tym biednym jednopędowym badylkiem po całej działce chybaby mu na zdrowie nie wyszło...
No nie, posadź na razie tam gdzie uważasz- zawsze możesz przesadzić:)
Paco, wymiary host według źródeł amerykańskich nie są wiarygodne i ostateczne. To kraj o bardzo rożnych strefach klimatycznych, w których ta sama odmiana wzrasta różnie.
Nie potwierdzam absolutnie wielkości podawanych na Hosta Registration odnośnie rodziny "fragrantbouquetowatych". Które w warunkach europejskich wyrastają na olbrzymy. Tam, podają,ze Fragrant Bouqet to tylko 40/60cm, wymiary liści to15/10cm. Koń by sie uśmiał.
U mnie liście są jak patelnie, a Guacamole już w roku ubiegłym miała prawie 80cm wys.
Paco, wymiary host według źródeł amerykańskich nie są wiarygodne i ostateczne. To kraj o bardzo rożnych strefach klimatycznych, w których ta sama odmiana wzrasta różnie.
Nie potwierdzam absolutnie wielkości podawanych na Hosta Registration odnośnie rodziny "fragrantbouquetowatych". Które w warunkach europejskich wyrastają na olbrzymy. Tam, podają,ze Fragrant Bouqet to tylko 40/60cm, wymiary liści to15/10cm. Koń by sie uśmiał.
U mnie liście są jak patelnie, a Guacamole już w roku ubiegłym miała prawie 80cm wys.