Pytanie o leszczynę Maxima Purpurea

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
anna_monika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2008, o 12:11

Pytanie o leszczynę Maxima Purpurea

Post »

Witajcie,
w zeszłym roku kupiłam kilka leszczyn Maxima Purpurea ze względu na ich piękny purpurowy kolor. W tym roku zauważyłam, że wypuszczają wiele nowych pędów od ziemi, w kolorze zielonym :?: . Wygląda to teraz tak, że jest kilka wysokich pędów purpurowych otoczonych zielonymi młodymi pędami. Nie rozumiem tego, czytałam że Maxima Purpurea ma ciemny kolor przez cały okres wegetacji. Może ktoś wie, dlaczego tak się dzieje i czy coś można z tym zrobić?
Pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Twoja leszczyna jest szczepiona i wypuszcza z podkładki pędy z zielonymi liśćmi, które należy usuwać. Podkładką jest leszczyna pospolita o zielonych liściach. Tak jest w przypadku wszystkich szczepionych roślin - to co wyrasta poniżej punktu szczepienia USUWAMY :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
anna_monika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2008, o 12:11

Post »

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście leszczyna jest szczepiona i zielone wyrasta poniżej miejsca szczepienia. Ale pojawia sie następne pytanie: szczepienia są na wysokości ok 30 - 40 cm, czyli wszystko to, co poniżej powinnam usuwać. Jak w takim razie doprowadzić do tego, aby krzewy się zagęściły od dołu? Jak na razie szczepione pędy raczej idą w górę, niż na boki. Nawet jeśli je przytnę, to i tak nie wpłynie to na dół krzewu. A może wykopać je jesienią i wsadzić głębiej :shock: ?
Pozdrawiam
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”