Sadzenie iglaków na trawniku.

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
karwan6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2008, o 13:47

Sadzenie iglaków na trawniku.

Post »

Witam,
mam kilka pytań, właściwie zaczynam coś robić ze swoim ogrodem. Trawnik udało się doprowadzić do przyzwoitego stanu. teraz "zabieram" się za dekorowanie. Chcę posadzić krzewy, drzewka, iglaki. Zamierzam zrobić to na trawniku:
1. Czy muszę zbierać darń i uzupełnić ziemię? Czy wystarczy tylko ja odwrócić, a może tylko krótko wykosić trawnik
2. Chcę zastosować agrowłókninę, czy lepiej rozłożyć ją podwójnie? chcę to przysypać korą, ale w sklepach twierdzą, że i tak po 2 - 3 latach trawa się przebija i trzeba ją dosypywać. Może lepiej coś innego? Kamyk?
3. Czy kora musi być "prażona", tzn. poddana obróbce termicznej w celu likwidacji zaraz, grzybów itd... ? (taka jest droższa)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sadzenie iglaków na trawniku.

Post »

Na trawniku można sadzić drzewa,krzewy lub iglaki pojedynczo jako "samotniki" lub po wycięciu pewnego fragmentu trawnika , posadzić tam w grupie różnego rodzaju drzewa, krzewy i iglaki.

Ja sadząc roślinę w trawniku jako "samotnik" , stawiam w obranym miejscu kocioł 30-litrowy o średnicy 50 cm, i łopatą nacinam po krawędzi kotła trawę, odstawiam kocioł , łopatą usuwam naciętą w kształcie koła trawę. Następnie kopię dół na głębokość 50 cm, ziemię składuję na taczce by nie zanieczyszczać trawnika. Po wykopaniu dołu do niego następnie daję wiadro 20-30 litrowe kompostu ze skoszonej trawy( po 2 tygodniach składowania trawa przybiera konsystencję półpłynną),mieszając kompost z wykopaną z dołu ziemią( dobrze użyć ziemi wierzchniej) ,a następnie ubijam nogami wsypaną do dołu ziemię z kompostem.

Do tak przygotowanego dołka sadzę na swojej działce każde drzewo, krzew, czy iglak.

Wycinając w trawniku pewien fragment, do posadzenia wielu roślin, usuwam darń na całej (planowanej ) powierzchni: zobacz moje zdjęcia,
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... highlight=

Ja nie używam agrowłókniny, wyznając że nie ma potrzeby, jeżeli usunie się darń na głębokość ok. 10 cm, to i tak nic nie wyrośnie z ziemi pod wyściółką z kory( jeżeli wcześniej przygotowując trawnik usunięto mechanicznie lub chemicznie wszelkie chwasty wieloletnie zwłaszcza perz lub skrzyp).

Fakt że po 2-3 latach należy uzupełnić wyściółkę gdyż dżdżownice wymieszają ziemię z rozkładającą się korą, ale sadząc rośliny liściaste ,będziesz i tak musiał na wiosnę przysypać korę resztki liści z jesieni( dla estetyki -nie wiem jak usuwać te liście z kamyków- chyba że odkurzaczem).

Co do rośnięcia chwastów na wyściółce to zdarza się ,ale to kiełkują przyniesione przez wiatr nasiona, nie jest ich dużo usuwam je ręcznie. Tadeusz.

---------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do mojego ogrodu " Ranczo Nokły- Tadeusz48"
karwan6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2008, o 13:47

Post »

Dziękuję za konkretną odpowiedź.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I pamiętaj o tym, że ten trawnik będziesz kosić, a drzewka i krzewy posadzone w dziurkach będą ci to skutecznie utrudniały :D A powierzchnia dookoła drzewka na pewno będzie chciała zarosnąć trawą :D

Najlepiej zerknij do ogrodów naszych doświadczonych forumowiczów, tam na pewno znajdziesz nie tylko inspirację, ale też kolejne porady, jak skutecznie odgrodzić drzewka od trawnika.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”