Różanecznik

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Różanecznik

Post »

Ok. 10 dni po posadzeniu mój różanecznik wygląda źle :(.
Brązowieją brzegi liści a nowe przyrosty są całe brązowe, w dodatku kleją się, jakby były polane jakąś dziwną cieczą. Po posadzeniu zasiliłam roślinę nawozem do różaneczników. Miejsce między sosnami, sądziłam, że naturalnie zakwaszone, dlatego nie zastosowałam specjalnej ziemi. Teraz myślę, że to może błąd. Nie zdążyłam również podsypać korą.
Przed posadzeniem oberwałam kilka brązowiejących liści ale takiego widoku po tygodniowej nieobecności na działce się nie spodziewałam :(. Miły pan w sklepie powiedział, że to fytoftoroza, polecił podlanie Previcurem, już to zrobiłam, ale Wy zobaczcie zdjęcia, jakie jest Wasze zdanie?
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Marta
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Po pierwsze pod różaneczniki należy zawsze dać trochę kwaśnego torfu. Na glebach piaszczystych i torfowych, w sumie mogą sobie poradzić i bez dodawania torfu, ale mogą rosnąć słabiej.
W twoim przypadku schnięcie starszych liści jest spowodowane najprawdopodobniej przez przesuszenie rośliny. Rośliny nowe świeżo posadzone w pierwszym roku uprawy powinny być podlewane bardzo często, nawet codziennie. Na glebach piaszczystych muszą zawsze być często podlewane.

Niektóre różaneczniki mają młode liście w kolorze brązowym, i niemal zawsze takie młode liście trochę się kleją.
Roman
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Popieram diagnozę Mistrza Romana, w całości.
Młode przyrosty zdrowe, jak rydze, rośliny posadzone w kompletnie złej glebie, nieściółkowane, nie zakwaszone.
jeśli szybko nie posadzisz ich prawidłowo w kwaśnym podłożu, nie wyściółkujesz porządnie korą, niestety - stracisz je martow-u.
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Nawet nie wiecie, jak się ucieszyłam z Waszej diagnozy! To mój pierwszy różanecznik, dlatego jestem taka "zielona". Za jakiś czas pewnie będzie mi wstyd, kiedy przypomnę sobie swoje początki. Oczywiście nadrobiłam podlewanie, problem polega na tym, że w tym ogrodzie jestem kilka razy w miesiącu, dlatego nie zawsze mogę zadbać o solidne podlewanie sadzonych roślin. Trzeba będzie zaprzyjaźnić się z sąsiadką (albo sąsiadem :lol: )
Pozdrawiam, Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”