NIEIDEALNE ROŚLINY

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Lolo_Ideolo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lip 2025, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

NIEIDEALNE ROŚLINY

Post »

Siemano! Wiele lat temu pisywałem co nieco na Forum Ogrodniczym, później w zasadzie zniknąłem, chociaż kilkukrotnie zdarzyło mi się w międzyczasie zerknąć na wybrane wątki. Dlaczego postanowiłem teraz wrócić? Otóż grupy roślinne stały się moim zdaniem zbieraniną przypadkowych, bardzo nieuporządkowanych treści, mimo że nadal zapewniają moc rozrywki i wiedzy. Właśnie w tej kolejności.

Wobec tego od dziś będę w wątku "Nieidealne rośliny" zamieszczał zdjęcia doniczkowców i aerofitów, które uprawiam. Ot, taki swoisty rejestr dla potrzeb porównawczych. A nuż sami podpowiecie mi, jaką roślinę warto jeszcze zdobyć. Ja tymczasem zacznę od obfocenia trzech okazów Nephrolepis biserrata 'Macho'. Rosną u mnie już jakiś czas, ale dopiero ostatnio ich liście zyskały soczystość i "rozmach". Dopomogły spore donice z terakoty. Dzięki nim paprocie pomału zagarniają przestrzeń w mojej sypialni.

Obrazek
Lolo_Ideolo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: NIEIDEALNE ROŚLINY

Post »

Dzisiejszego poranka zrobiłem kilka zdjęć swoim hojom, a właściwie hojętom, jak wypadałoby je nazwać. Dominuje H. lacunosa w różnych odmianach, ale i hybryd międzygatunkowych też nie brak. Poranne oświetlenie nie sprzyjało dobremu foceniu, ale nic to, wszak miało być nieidealnie :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lolo_Ideolo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: NIEIDEALNE ROŚLINY

Post »

Nawet kiedy komuś zaczyna się wydawać, że wreszcie zdobył wszystkie rośliny, których swego czasu intensywnie poszukiwał, ostatecznie okazuje się coś zgoła innego. I tak oto do grona moich paprotek dołączył parę dni temu Nephrolepis exaltata 'Emina'. Ni to jarmuż, ni nefrolepis, jak mówią niektórzy. Chwilowo był niedostępny w internecie, a markety raczej nie miewają go w ofercie sprzedażowej. Oby rósł, a właściwie... rosły.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”