Może ktoś wie, gdzie ich szukać? Pomóżcie, proszę....
Racicznice - skąd wziąć??
-
Anulama
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 16 mar 2007, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Racicznice - skąd wziąć??
Jestem "szczęśliwą" posiadaczką oczka o pojemności ok. 4000 l. Moim marzeniem jest aby zbiorniczek ten jak najbardziej zbliżony do naturalnego. Dlatego też chciałabym ograniczyć ilość oprzyrządowania technicznego do filtrowania i oczyszczania wody. Czytałam, że mozna posłużyć się właśnie małżami do oczyszczania z resztek biologicznych. No i tu pojawia się problem. Skąd moge wziąć takie małże? Nie mam w pobliżu żadnych większych zbiorników wodnych, gdzie mogłabym ewentualnie poszukać, choć ze względu na ich rozmiary wątpię w powodzenie
)
-
Anulama
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 16 mar 2007, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co w tym złego?
Dlaczego poezja?? Czemu od razu nie bajki??!!
Wydaje sie oczywiste, że skoro mówię o oczku naturalistycznym, to roślin jest tam sporo. Jednak same rosliny natury nie stanowią i oprócz flory trzeba rozwinąć też faunę. Mam również ryby - karasie jedynie, ale dają sobie nieźle radę we własnym gronie.
Być może to przerost ambicji, ale chciałabym aby w oczku było coś więcej i najlepiej aby do tego było pożyteczne. Takie zwykłe "babskie" gadanie amatorki, ale liczyłam na jakąś poradę ze strony profesjonalistów-forumowiczów, a nie od razu krytykę moich marzeń
Wydaje sie oczywiste, że skoro mówię o oczku naturalistycznym, to roślin jest tam sporo. Jednak same rosliny natury nie stanowią i oprócz flory trzeba rozwinąć też faunę. Mam również ryby - karasie jedynie, ale dają sobie nieźle radę we własnym gronie.
Być może to przerost ambicji, ale chciałabym aby w oczku było coś więcej i najlepiej aby do tego było pożyteczne. Takie zwykłe "babskie" gadanie amatorki, ale liczyłam na jakąś poradę ze strony profesjonalistów-forumowiczów, a nie od razu krytykę moich marzeń
-
vegasi
- 100p

- Od: 21 mar 2008, o 01:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczko naturalistyczne super pomysł ,chodzi ci o małże czyli szczeżuje ,żyją one na dnie piaszczystym i są one różnych wielkości ,filtrują one wode dzięki syfonom ,można je znależć w stawach lub rzekach o dnie piaszczystym
zobacz tutaj http://oczkowodne.net/strony/mollusca.php
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Racicznice - skąd wziąć??
Tak ,możesz je kupić na giełdzie zoologicznej ,lub w sklepie zooAnulama pisze: Może ktoś wie, gdzie ich szukać? Pomóżcie, proszę....
lub możesz zamówić w sklepie zoo a na pewno sprowadzą je dla Ciebie z owej giełdy,gdzie zaopatrują się hurtowo wszyscy sklepikarze...
Ubiegłoroczna cena to 1 zł za sztukę.
Pozdrawiam marzycielkę,tego nikt i nic nam nie odbierze.