bab...
Pozdrawiam.
Dzisiaj chciałem opowiedzieć, jakie dżdżownice nadają się do kompostowania.Większość ludzi nie odróżnia hodowli dżdżownic od kompostowania,a różnią się one tak jak placki ziemniaczane od frytek, czy chleb żytni od spirytusu żytniego.
Na farmę hodowli dżdżownic przychodzi kompost robiony na gorąco, ustabilizowany temperaturowo.Jest on zasiedlany dżdżownicami i dodawane są pasze treściwe.Po przerobieniu tego kompostu dżdżownice są oddzielane i dawane do świeżej porcji kompostu i znowu dodawane pasze.
Na farmie dżdżownic nic nie jest kompostowane, a tylko mamy tuczone dżdżownice, najczęściej dendrobena veneta.
Kompostowanie odpadów organicznych może być na gorąco, do 70stopni, bez dżdżownic lub kompostowanie z dżdżownicami do 35 stopni.
Ze względów temperaturowych do takiego kompostowania nadaje się tylko eisenia fetida.
Jeśli do mojego kompostownika, gdzie jest szybkie kompostowanie,a temperatura w granicach 35stopni, wrzucę dendrobenę, to ona po prostu zdechnie, bo będzie dla niej za gorąco.Oczywiście mogę obniżyć temperaturę, ale wtedy wydłuży się czas kompostowania
Dołączam parę zdjęć z moimi dżdżownicami