bab...
Planuje postawić tunel 8x3,6m wysokość boczna 1,9m. Jaki kąt nachylenia dachu zrobić? czy to prawda że im wyższy dach to tunel trzyma dłużej ciepło?
Czyli w moim przypadku szczyt tunelu powinien być wyższy o 90cm od szczytu krawędzi bocznych tunelu aby zachować spadek ok 27 stopni. W okresie chłodniejszych nocy, nagrzane wilgotne powietrze nie zrobi od góry warstwy izolacyjnej? im wyższy tunel tym większy bufor ciepła od góry? więc wolniej będzie się robić chłodniej przy gruncie bo mniejsza powierzchnia styku ciepła z zimnem (przy zamkniętym tunelu) - taka moja teoria
Miałem tunel taki z allegro z rurek cynkowanych i tej zimy pod naporem śniegu się zapadł. Przez kilka sezonów dach coraz bardziej opadał doszło do tego że latem zbierała się woda na dachu i musiałem naciągać linkami szczyt dachu aby woda mogła spływać. Tunel się zapadł ale czosnek, sałata oraz cebula przetrwały zimę w tym zawalonym tunelu
na tym filmie ten spadek od razu mi się nie spodobał oraz ta szeroka sztacheta przy ziemi, czemu ma służyć. Jest po środku belka która ściąga do środka dwie strony ale przy tak małym spadku dachu w zimie siła działająca na tą belkę jest ogromna niż przy dachu o większym spadku. więcej dać takich belek trzymających lewą i prawą stronę tunelu?Zibi_41 pisze: ↑9 kwie 2023, o 02:05 W tej konstrukcji jest więcej błędów niż ustawa przewiduje, za mały spad dachu, większy śnieg wbije go w ziemię, deski wzdłużne przykręcane od środka zamiast od zewnątrz by do nich przykręcić folię (przynajmniej ta dolna), brak spięcia belek górnych, żeby wytrzymał siły rozpychające musiał by być na każdej noce zabetonowany na 80-100cm... raczej się tą konstrukcją nie sugeruj. Dzisiaj jest już późno, jutro zrobię Ci ogólny projekt.
wiem że ułatwia mocowanie ale najmniejsza kontrłata powinna wystarczyć? będziesz mi szkicować jakiś prowizoryczny projekt tunelu, czy uznałeś już że sam dam radę ?Zibi_41 pisze: ↑9 kwie 2023, o 20:19 Mam dwa tunele o zbliżonej konstrukcji 5 x 15 3m w szczycie, całkiem inaczej rozwiązana belka górna przyścienna i spięte wszystkie przęsła przy spadku 27 stopni, starszy stoi już 7 lat... deska na dole ściany ułatwia mocowanie folii, bo przykopanie nie wszędzie się sprawdza, a wystarczy kontrłata 2,5x5 i trochę wkrętówWidzę, że masz ogólne pojęcie o konstrukcjach, więc to powinno Ci pomóc
![]()
![]()
![]()
![]()