Thuja Smaragd-jak oddzielić pęd boczny od głównego?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
austin
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 paź 2006, o 21:44

Thuja Smaragd-jak oddzielić pęd boczny od głównego?

Post »

Witam!

Uprawiam od kilku lat Thuje Smaragd w donicach na tarasie. Jedna z nich ma dwie łodygi. Ta główna wyrasta ok 3cm ponad ziemię i rozwidla się na dwie. Jedna jest nieco wyższa. Ma ok 100cm. Chciałbym tę mniejszą oddzielić od głównej i posadzić w innej donicy. Jak to zrobić i czy w ogóle da się? Roślina jest zdrowa. Myślałem o nacięciu, ukorzeniaczu i mokrej szmatce.
Będę zobowiązany za pomoc!

Pozdrawiam
Leszek Świderski
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Szanse są ale nie duże. Najlepiej byłoby odciąć ten mniejszy pęd, z dolnej jego części poobcinać gałązki i włożyć do gruntu na głębokość minimum 30 cm, w miejscu cienistym, i podlewać codziennie przez kilka miesięcy. W donicy z ukorzenieniem może być trudniej, można spróbować ale donica powinna być możliwie głęboka np. 40 cm głębokości.
Jeśli ten pęd jest duży, można go przeciąć na pół i zrobić dwie mniejsze sadzonki.
Roman
austin
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję Romanie za zainteresowanie. Nie pocieszyłeś mnie. Ten mniejszy pęd ma ok 80cm i szkoda byłoby go poszatkować;) Skoro jednak uważasz, że nacięcie krótszego pędu przy stopce, posypanie go ukorzeniaczem i owinięciem regularnie zraszaną szmatką byłoby bezsensowne, to rozważę inne rozwiązania. Tak czy inaczej dziękuję:)

Pozdrawiam
Leszek Świderski
Awatar użytkownika
lebiodka
50p
50p
Od: 19 maja 2007, o 22:52

Post »

Skopiowane z: www.ogordy.wirtua.net:

"PROWADZENIE FORM PIENNYCH – oprócz szczepiania, formy pienne mogą być kształtowane za pomocą cięcia, np. żywotniki, cisy, cyprysiki, sosny, modrzewie, świerki. W tym celu należy wybierać rośliny najlepsze jakościowo, o prostym przewodniku. Po kilku latach uprawy, najniższe gałązki wycinamy gładko przy pniu, a wierzchołek przycinamy i zaczynamy formować, np. w kulę."

Może więc -jeśli rozgałęzienie ma wystarczająco duży kąt, poprowadzisz dwie kule na dwóch pniach? Byłoby oryginalnie, tylko czy Tobie Leszku to odpowiada? :D

Pozdrawiam serdecznie.
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"
austin
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam:)

Dziękuję Lebiodko za pomysł. Niestety oba pędy rosną pod niewielkim kątem, niemal równolegle, przesłaniając się wzajemnie. Stąd pomysł na rozdzielenie zrośniętych bliźniaków;) Nie chciałbym zrobić krzywdy podopiecznym. W głębi duszy liczę ,ze kiedyś będę mógł je posadzić do gruntu. Swoją drogą przyznam,że wiele się od Was nauczyłem!

Pozdrawiam
Leszek Świderski
Awatar użytkownika
lebiodka
50p
50p
Od: 19 maja 2007, o 22:52

Post »

Jakbyś lekko rozchylił, odseparował od siebie te gałązki to kto wie? :D Jedna kula wyżej, druga niżej.ee ech... marzy mi się taka tujka na balkon.
Widziałam ostatnio na targach właśnie tak prowadzoną z rodzimego pnia, było widać świeżo obcięte gałązki dolne.

Masz w sumie dwa wyjścia. Albo zostawisz tak, jak jest, ale przecież tego nie chcesz :lol: albo oddzialiesz tę niższą odnogę i ją ukorzenisz. Zawijanie w szamtkę odpada, są prostsze sposoby, zajrzyj na ten topik:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=191

Z tejj niżeszej mógłbyś spokojnie uzyskac 2 lub 3 sadzonki. Powodzenia! ;:333
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”