Thuja Smaragd-jak oddzielić pęd boczny od głównego?
Thuja Smaragd-jak oddzielić pęd boczny od głównego?
Witam!
Uprawiam od kilku lat Thuje Smaragd w donicach na tarasie. Jedna z nich ma dwie łodygi. Ta główna wyrasta ok 3cm ponad ziemię i rozwidla się na dwie. Jedna jest nieco wyższa. Ma ok 100cm. Chciałbym tę mniejszą oddzielić od głównej i posadzić w innej donicy. Jak to zrobić i czy w ogóle da się? Roślina jest zdrowa. Myślałem o nacięciu, ukorzeniaczu i mokrej szmatce.
Będę zobowiązany za pomoc!
Pozdrawiam
Leszek Świderski
Uprawiam od kilku lat Thuje Smaragd w donicach na tarasie. Jedna z nich ma dwie łodygi. Ta główna wyrasta ok 3cm ponad ziemię i rozwidla się na dwie. Jedna jest nieco wyższa. Ma ok 100cm. Chciałbym tę mniejszą oddzielić od głównej i posadzić w innej donicy. Jak to zrobić i czy w ogóle da się? Roślina jest zdrowa. Myślałem o nacięciu, ukorzeniaczu i mokrej szmatce.
Będę zobowiązany za pomoc!
Pozdrawiam
Leszek Świderski
Szanse są ale nie duże. Najlepiej byłoby odciąć ten mniejszy pęd, z dolnej jego części poobcinać gałązki i włożyć do gruntu na głębokość minimum 30 cm, w miejscu cienistym, i podlewać codziennie przez kilka miesięcy. W donicy z ukorzenieniem może być trudniej, można spróbować ale donica powinna być możliwie głęboka np. 40 cm głębokości.
Jeśli ten pęd jest duży, można go przeciąć na pół i zrobić dwie mniejsze sadzonki.
Jeśli ten pęd jest duży, można go przeciąć na pół i zrobić dwie mniejsze sadzonki.
Roman
Dziękuję Romanie za zainteresowanie. Nie pocieszyłeś mnie. Ten mniejszy pęd ma ok 80cm i szkoda byłoby go poszatkować;) Skoro jednak uważasz, że nacięcie krótszego pędu przy stopce, posypanie go ukorzeniaczem i owinięciem regularnie zraszaną szmatką byłoby bezsensowne, to rozważę inne rozwiązania. Tak czy inaczej dziękuję:)
Pozdrawiam
Leszek Świderski
Pozdrawiam
Leszek Świderski
Skopiowane z: www.ogordy.wirtua.net:
"PROWADZENIE FORM PIENNYCH – oprócz szczepiania, formy pienne mogą być kształtowane za pomocą cięcia, np. żywotniki, cisy, cyprysiki, sosny, modrzewie, świerki. W tym celu należy wybierać rośliny najlepsze jakościowo, o prostym przewodniku. Po kilku latach uprawy, najniższe gałązki wycinamy gładko przy pniu, a wierzchołek przycinamy i zaczynamy formować, np. w kulę."
Może więc -jeśli rozgałęzienie ma wystarczająco duży kąt, poprowadzisz dwie kule na dwóch pniach? Byłoby oryginalnie, tylko czy Tobie Leszku to odpowiada?
Pozdrawiam serdecznie.
"PROWADZENIE FORM PIENNYCH – oprócz szczepiania, formy pienne mogą być kształtowane za pomocą cięcia, np. żywotniki, cisy, cyprysiki, sosny, modrzewie, świerki. W tym celu należy wybierać rośliny najlepsze jakościowo, o prostym przewodniku. Po kilku latach uprawy, najniższe gałązki wycinamy gładko przy pniu, a wierzchołek przycinamy i zaczynamy formować, np. w kulę."
Może więc -jeśli rozgałęzienie ma wystarczająco duży kąt, poprowadzisz dwie kule na dwóch pniach? Byłoby oryginalnie, tylko czy Tobie Leszku to odpowiada?

Pozdrawiam serdecznie.
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"
Witam:)
Dziękuję Lebiodko za pomysł. Niestety oba pędy rosną pod niewielkim kątem, niemal równolegle, przesłaniając się wzajemnie. Stąd pomysł na rozdzielenie zrośniętych bliźniaków;) Nie chciałbym zrobić krzywdy podopiecznym. W głębi duszy liczę ,ze kiedyś będę mógł je posadzić do gruntu. Swoją drogą przyznam,że wiele się od Was nauczyłem!
Pozdrawiam
Leszek Świderski
Dziękuję Lebiodko za pomysł. Niestety oba pędy rosną pod niewielkim kątem, niemal równolegle, przesłaniając się wzajemnie. Stąd pomysł na rozdzielenie zrośniętych bliźniaków;) Nie chciałbym zrobić krzywdy podopiecznym. W głębi duszy liczę ,ze kiedyś będę mógł je posadzić do gruntu. Swoją drogą przyznam,że wiele się od Was nauczyłem!
Pozdrawiam
Leszek Świderski
Jakbyś lekko rozchylił, odseparował od siebie te gałązki to kto wie?
Jedna kula wyżej, druga niżej.ee ech... marzy mi się taka tujka na balkon.
Widziałam ostatnio na targach właśnie tak prowadzoną z rodzimego pnia, było widać świeżo obcięte gałązki dolne.
Masz w sumie dwa wyjścia. Albo zostawisz tak, jak jest, ale przecież tego nie chcesz
albo oddzialiesz tę niższą odnogę i ją ukorzenisz. Zawijanie w szamtkę odpada, są prostsze sposoby, zajrzyj na ten topik:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=191
Z tejj niżeszej mógłbyś spokojnie uzyskac 2 lub 3 sadzonki. Powodzenia!

Widziałam ostatnio na targach właśnie tak prowadzoną z rodzimego pnia, było widać świeżo obcięte gałązki dolne.
Masz w sumie dwa wyjścia. Albo zostawisz tak, jak jest, ale przecież tego nie chcesz

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=191
Z tejj niżeszej mógłbyś spokojnie uzyskac 2 lub 3 sadzonki. Powodzenia!

"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"