Lobby kaktusowe stoi na przyzwoitym poziomie chociaż szału nie ma. W internecie wręcz słabo. Mało stron o tematyce , prędzej shopy on-line.
Moja kolekcja to ok. 80 gatunków kaktusów, pare euphorbii, trochę sukulentów (Aloe, haworthii, agawy i rockeries).
Jeśli chodzi o kaktusy to najbardziej mnie kręcą kolumnowce. Ale jest też sporo opuncji, trochę krzaczków, beczki .
Ale tworzenie kolekcji już zakończyłem bo miejsca mam na tyle. Na przyszłą jesień część przeniosę do komórki bo na szczęście mam dwie wolnostojące z oknami a na wiosnę do ogrodu.
Kolekcja składa się głównie z młodych roślin dlatego też muszę je czasem podlać bo niestety już były ofiary twardego zimowania. Pokój w którym trzymam ma okna na płd-zachód, temperatura przy wyłączonych grzejnikach i tak przekracza 15 ° . Tak że niestety ale nie mogę odpuścić podlania raz na m-c. Gleba to mieszanka żwirku, piasku i ziemi do kaktusów położona warstwami , dwie warstwy żwirku,dwie piasku i jedna ziemi. I chyba zdaje to egzamin bo roślinki nie rosną , nie wyciągają się, nie gniją. Zgnił jeden lithop a dwie sadzonki w zeszłą zimę się ususzyły .
Ps. Czasem będę wtrącał jakieś angielskie słowa bo nieraz wychodzą jakieś dziwne bohomazy z polskich wyrazów chociaż klawiaturę mam ustawioną na domyślny polski. Ale jest też opcja domyślnego podpowiadania i pewnie dlatego. Postaram się niebawem wkleić fotki moich podopiecznych. Na razie są jakieś problemy techniczne

Ehh

Te z braku miejsca rezydują w salonie . Ostatnia fotka to poprawka