Kiedy z parapetu do gruntu?
Kiedy z parapetu do gruntu?
W skrzynkach balkonowych posadziłam przed dwoma tygodniami zakupy, którym nie mogłam się oprzeć: funkie, tawułki, liliowce, dalie. Trzy pierwsze rosną jak szalone, mają około20cm, a dalie wypuściły już także zielone kiełki. Moje pytanie niedoświadczonego ogrodnika - kiedy mogę bezpiecznie wysadzić sadzonki do gruntu?
Kłaniam się forumowiczom. Ema
Kłaniam się forumowiczom. Ema
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli możesz osłonić swoje rośliny przed ew. przymrozkami (bo mieszkasz niedaleko ogrodu i zdążysz tam dotrzeć tuż po komunikacie meteo), to możesz wysadzać już (oprócz dalii, jak napisała Gertruda). Ale jeśli ogród masz dalej, to wysadź rośliny w okolicach "zimnej Zośki" czyli około połowy maja. Wtedy dalie też już mogą zacząć rosnąć w ogrodzie, wcześniej zimne noce mogą im zaszkodzić.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
kiedy do gruntu?
Czy mogę już wysadzić goździki, malwy, stokrotki z rozsad do gruntu? Zapowiadają ładną pogodę.
Re: kiedy do gruntu?
Do Zośki jeszcze miesiąc więc się zastanów, a rozsada jest zahartowana ??
Nie jeszcze, dałabym roślinkom jeszcze tydzień czasu i stopniowego pobytu na dworze. Doszłam do wniosku skoro inne byliny na dworze zaczęły już zieleniec, to te po zahartowaniu też dałyby radę.
Piszesz, że jest ryzyko.
Kupiłam też piwonię drzewiastą, która stała przez dwa tygodnie w garażu i bujnie się rozwinęła, nawet ma pąki i co dalej?
Też czekać do 15 maja?
Piszesz, że jest ryzyko.
Kupiłam też piwonię drzewiastą, która stała przez dwa tygodnie w garażu i bujnie się rozwinęła, nawet ma pąki i co dalej?
Też czekać do 15 maja?
Z tych roślin co piszesz to wszystkie zimują w gruncie, ale sadzonki pewnie ze szklarni więc hartowanie jest potrzebne.
Pogoda jeszcze nie raz nas zaskoczy, tak więc jak najbardziej należy je hartować. Ja moje rośliny na miejsca stałe wysadzę dopiero w maju. Nie śpieszę się z tym, gdyż pseudo inspekt, w którym moje rośliny przetrzymają niejedna zawieruchę