Zamieranie młodych liści

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
TrissM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2019, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zamieranie młodych liści

Post »

Dzień dobry , jestem nowym użytkownikiem forum . Mam nadzieje ze dodaje post zgodnie z regulaminem . Jeśli powinnam umieścić go w innym miejscu Prosze moderatora o wskazówki

Dziś zauważyłam na dwóch roślinach identyczne objawy - zamierają nowe liście . Są to trzyletni winobluszcz oraz szczepiona morwa . Nie dostrzegłam na liściach szkodników . Czy ktoś z użytkowników mógłby mi podpowiedzieć, co może być przyczyną ? Na nowo posadzonych thujach dostrzegłam tez pajęczynki - myśle ze może być to przedziorek . Ale objawy tego szkodnika nie pasują mi do tych na morwie i winobluszczu .

Bardzo Prosze o pomoc :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
trissM
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zamieranie młodych liści

Post »

Dla mnie wyglądają jak zmarznięte :?:
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tak, podmarzły.
TrissM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2019, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziękuje za odpowiedzi :-)
Przeszło mi przez myśl , ze przyczyna może leżeć w majowych przymrozkach . Wydawało mi się jednak , ze ostatnie noce nie były aż tak zimne , by spowodować takie szkody . Jestem początkującym ogrodnikiem i wiele jeszcze pewnie rzeczy w ogrodzie może mnie zaskoczyć ;-)

Pozdrawiam ciepło :-)

TrissM
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”