Rododendron , co robić??

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Kasiaha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2008, o 20:40

Rododendron , co robić??

Post »

Witam wszystkich. Jestem nową forumowiczką ogrodową i mam nadzieję częściej tu zaglądać.
Jakiś czas temu kupilam rododendrody. I mam problem z jednym. Od pewnego czasu zaczął mi żółknąć, wygląda jak podwiędnięty, na liściach pojawily się pojedyncze plamki w kolorze brązowym a co najgorsza na pąkach kwiatowych. Bardzo się martwię, chciałabym żeby po raz pierwszy zakwitł w moim dzikim ogrodzie. Załączam zdjęcie sprzed dwóch tygodni tam juz widac początki żółknięcia, nie wiem - może to jego uroda - ale na pewno łudzę się. Pomóżcie , co powinnam zrobić jaki środek zastosować póki nie jest za późno? Obrazek
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj na forum "sąsiadko". :D :D :D
Zaznaczam, że nie jestem specjalistką od chorób roślin, mogę tylko podpowiedzieć to co wiem na podstawie moich doświadczeń z Rh.

Kasiu pierwsza sprawa, sprawdzałaś pH gleby pod Rh. U nas dosyć często padało, u mnie pod niektórymi krzakami pH było nawet 7. Chyba tylko mikoryza uchroniła je przed uschnięciem.
Patrząc na liście wydaje mi się, że jest trochę "zagłodzony" (niektóre liście są poskręcane, liście są obwiśnięte i chyba trochę przebarwione).
Przyczyną może być za wysokie pH gleby albo opuchlak. Kilka liści wygląda na obgryzione.
Pierwszą rzeczą, wg mnie, powinnaś zmierzyć pH gleby i w wypadku zbyt wysokiego pH, zakwasić do żądanej wartości.
Profilaktycznie przydałoby się trochę Dianizonu do podsypania pod krzak, przeciwko opuchlakowi.
Te ciemne plamy są nieliczne i słabo widoczne, ja bym też profilaktycznie opryskała środkiem grzybobójczym.
Gdy rozpocznie się wegetacja, dokarmianie dolistne.

Tyle rad z mojego doświadczenia. :D
Kasiaha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przy sadzeniu wymieniliśmy sporo ziemi na taką do rododendronów i sypnęłam mikoryzę. Postaram się jak najszybciej zastosować Dianizon, a ten środek grzybobójczy to jaki? Ja dopiero raczkuję..
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Kasiu całą ofertę takich środków masz tutaj

Topsin M 500 SC powinien być skuteczny.

Mnie samą zaciekawił Mildex 711,9 WG. Nie stosowałam go jeszcze ale z opisu same pozytywy.

Może przy okazji, czy ktoś stosował ten preparat? Czy może coś napisać na temat jego skuteczności?

PS. Kasiu gdzie masz ogród?
Kasiaha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

w Gorzycy
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ja, zaryzykowałabym takie twierdzenie :
- opuchlaków nie ma, a 2 malutkie uszkodzenia są raczej mechaniczne, stąd nekroza
- rh. jest w całkiem niezłym stanie
- podrzuciłabym z 50l kwaśnego torfu i zrobiła rewitalizujący oprysk z żelaza
np. z "Chlorozie Stop" - 3zł
http://www.agroserwis.com.pl/pl/floramix_chloroza.htm
- i podlewała, podlewała, podlewała :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”