Czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z kiszeniem cytryn?
Moje , robione pierwszy raz , utknęły na etapie takim dziwnym, ani nie kisną ani się nie psują.Wyrzucić ?
Jeszcze poczekać.
Ja bym je wymył. Może uda ci się zmyć chemię którą były pryskane przez producenta.
Importowane do Polski truskawki przechodzą kilkanaście oprysków. Tuż przed zbiorem są pryskane najpierw środkiem obniżającym wysychanie, potem grzybobójczym, a na końcu lakierem aby ładnie wyglądały.
Ja robiłem raz i z tego, co pamiętam, to kisiły się dłużej od na przykład kapusty, czy ogórków. Warto kisić cytryny ekologiczne, inne trzeba wyszorować, bo cytrusy pokryte są woskiem.
Możesz wziąć troszkę wody z kiszonych ogórków, kapusty itp. i dodać do tych cytryn, może wtedy fermentacja ruszy jak trzeba.
I nie zakręcaj pokrywki na głucho, zostaw lekko niedokręconą.
dziadku , Kiszę ekologiczne , napisane było , że bez wosków i chemii i wyszorowane.
Też myślałam żeby dodać jakiegoś "kiszonego ' płynu tak jak pisze Balykan ale mam ogórki z czosnkiem.Nie chciałabym żeby czosnkowy posmak gdzieś tam się dostał.
Aciu , kupujesz jakieś extra ekologiczne ? Zwracasz uwagę na grubość skórki ? Napisz jak robisz , w szczegółach.Z uwzględnieniem czasu całego procesu .
W dużych marketach szukaj.Niektore maja takie eko-kąciki.Chociaż te , których nie udało się nam ukisić były takie właśnie eko.Miały bardzo grubą skórkę .Może dlatego się nie ukisiły ? Przyglądaj się uważnie i może ew.wybierz te z cieńszą skórką.
Kupuję zwykłe cytryny, myję, nacinam na krzyż i do każdej daję 1 łyżkę soli. Układam ściśle w słoiku, ugniatam, aż puszczą sok, ale zostaną w całości. Zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 2 - 3 tygodnie.
O kiszonych cytrynach niektórzy mówią przyprawa i probiotyk.Mają wszystkie zalety kiszonek.Jasne że najlepsze i najbardziej wartościowe w Maroku .Ale jak się nie wybiera do Maroka to można sobie próbować wytwarzać namiastki marokańskich rarytasów u nas.
Udało się .Podjęłam kolejną próbę .Wyszorowane, wyparzone, cytryny bio, z solą, liściem laurowym, zielem angielskim i laską cynamonu po 4 tygodniach gotowe dom jedzenia.?Sok? czyli woda z kiszenia świetna do zakwaszania potraw.Polecam.