Cyprysik. Cyprysik 'Gold Crest '? ( Cupressus macrocarpa ?)

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Morfeusz80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2008, o 20:47
Kontakt:

Cyprysik. Cyprysik 'Gold Crest '? ( Cupressus macrocarpa ?)

Post »

Czy mógłby mi ktoś podać dokładną nazwę tej rośliny (widocznej na zdjęciu - chyba jakiś cyprysik). Nie wiem jakich warunków ani jakiej ziemi potrzebuje ta roślina. Znając nazwę myślę, że już dam sobie radę.
Oczywiście cały opis mile wdziany. :)
Bardzo proszę o pomoc.
Obrazek
Grzegorz B

Post »

Według mnie to Cyprys złoty- Cupressus macrocarpa 'Gold Crest'
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Grzegorz B pisze:Według mnie to Cyprys złoty- Cupressus macrocarpa 'Gold Crest'
Ha! Też szukałem odpowiedzi na to pytanie :)

A przy okazji: czy można go ciąć i kiedy?
Morfeusz80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2008, o 20:47
Kontakt:

Post »

Grzegorz B pisze:Według mnie to Cyprys złoty- Cupressus macrocarpa 'Gold Crest'
Szukałem w necie nazw, które mi podałeś i coś mi się wydaję że to zupełnie inna roślina. Chyba, że jest kilka odmian tego Cyprysa Złotego?
Grzegorz B

Post »

Morfeusz80 pisze: Szukałem w necie nazw, które mi podałeś i coś mi się wydaję że to zupełnie inna roślina. Chyba, że jest kilka odmian tego Cyprysa Złotego?
Nie jestem znawcą, ale będę obstawał przy mojej wersji. Ja jak na razie tylko z takim się spotkałem w uprawie domowej. Można go spotkać również pod nazwą cyprys kalifornijski czy wielkoowocowy.

Lubi miejsca przewiewne i jasne, dlatego w okresie letnim znakomicie się nadaje na bakon czy taras. Zimą woli chłodniejsze warunki. Ważne jest, aby nie przesuszyć bryły korzeniowej, jak i jej nie przelać, dlatego sprawdzajmy wilgotność podłoża zanim podlejemy. Poza tym raz na dwa tygodnie zasilamy nawozem. Podłoże przepuszczalne, żyzne i próchnicze.
chwaścik pisze: ...czy można go ciąć i kiedy?
Jak najbardziej, w okresie wiosennym, a uzyskany materiał może posłużyć jako sadzonki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”