Dziwidło (Amorphophallus)

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2007, o 18:17

Dziwidło Riviera( Amorphophallus rivieri ) i inne. Identyfikacja

Post »

Witam wszystkich ,kupiłem kwiatka ale nie wiem jak się nazywa wiem tylko że jak zakwita to ma bardzo nieprzyjemny zapach ,może ktoś pomoże mi go zidentyfikować bardzo proszę :D http://img404.imageshack.us/my.php?image=kwbq9.jpg
Ogrodnik
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

To amorphophallus rivieri
Obrazek
anewkus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2007, o 12:56

Post »

Na pewno jest to amorphpophallus, zwany dziwadłem. Mam takiego samego z tym, że mój to amorphophallus konjac.
sitowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2007, o 19:55
Kontakt:

Dziwidło riviera (Amorphophallus rivieri) i inne.Identyfikacja

Post »

Czy ktoś wie co to jest za roślina?

Obrazek Obrazek
SITO
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Witam, masz piękne rośliny o wyjątkowym kształcie. Nie mam pewności, ale przypominają roślinę o łacińskiej nazwie Stereospermum sinicum. Niestety nie mam jej zdjęcia - jak wyszperam gdzieś to dołączę. Wiele dziś nie pomogę, ale może naprowadzę Cię chociaż na jakiś ślad. Pozdrawiam. Leo ;:3
sitowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Sprawdzałem w internecie po nazwie którą Pan podał ale to chyba jest nie to-w ogóle zdjęcia nie pasują. Z tego co wiem ta roślina kwitnie raz na pare lat. Jeśli mi sie uda znależć zdjęcie kwiatu to je zamieszczę.Ponadto gdy zbiera się na deszcz na końcach liści pojawiają się krople
SITO
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Skoro tak, to przepraszam. Mogę się mylić, bo sam najlepiej wiesz jak rozwija się Twoja roślina. Ja widziałam małe okazy o łudządzo podobnych liściach, z których miały wyrosnąć rośliny o 1,5-2 m. wysokie. Stąd moje podejrzenia, że to ten gatunek roślin, który prezentujesz na zdjęciach. Sory :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Prosze powiedzieć skąd są aż trzy sztuki tej samej rosliny?
Rozmnożone -jak?Czy roślina posiada bulwę?
sitowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Ta roślina potrafi osiągnąć dobre 1,5 metra. Hmm widziałęm na necie sporo podobnych okazów,lecz żadne nie miały tak regularnych koron jak ta roślina. No cóź czekam dalej.
SITO
sitowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

W sumie to się na tym nie znam ale wiem że te rośliny wyrastają z bulw. Duża bulwa bodajrze rodzi młodą,tą się przesadza i daje drugi młodszy kwiat. Na zimę całą łodyga jest ścinana i w doniczce wegetuje przez tych pare miesięcy-to co widać na zdjęciach wyrosło od marca.
SITO
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jest to więc DZIWIDŁO RIVIERA (Amorphophallus rivieri)
sitowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

DZIWIDŁO RIVIERA (Amorphophallus rivieri)

z rodzaju obrazkowate; wys. do 1,5 m; z dużej, kulistej, podziemnej bulwy wyrasta jeden wielki, czerwonoplamisty liść o bardzo długim ogonku; na łodyżce kwiatowej wyrasta kolbowaty, duży kwiatostan
TO NIE TO!!!
SITO
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

A jednak Sito - upieram sie przy swoim! :D choć dodam,że jest to dziwidło olbrzymie (Amorphophallus titanum)

Zacytowałes fragment tekstu który odnosi się do tej rośliny ale nie zawsze jest tak jak to wyczytałeś! :D

Przeczytaj mój fragment internetowego tekstu dotyczacego tej rosliny:
Pogrubionym drukiem zaznaczyłam tekst na który powinienieś zwrócic szczególną uwagę:

"""""""Po kwitnieniu następuje czas spoczynku trwający około 12-18 miesięcy, podczas którego Bunga Bangkai jest niewidoczne na powierzchni ziemi. Po tym okresie roślina wypuszcza tylko jeden duży liść, który wygląda jak dorodne drzewko o wysokości do 7 m i średnicy ok. 4-5 m. Liść ten utrzymuje się przez około 10-14 miesięcy, a następnie więdnie, po czym znów następuje okres odpoczynku (od 3 do 12 miesięcy), który zakończyć się może wypuszczeniem kolejnego liścia lub kwitnieniem, jeżeli bulwa jest już gotowa do produkcji kolejnego kwiatostanu. Pierwsze kwitnienie następuje zazwyczaj po około 10 latach od ukorzenienia się bulwy, a następne co 3-6 lat.Dziwidło olbrzymie nigdy nie wypuszcza jednocześnie kwiatostanu i drzewiastego liścia. Zawsze widoczne jest albo jedno, albo drugie.""""""""
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Zgadzam się z Krysią. :D :D :D
sitowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

W sumie moje wątpliwości zostały rozwiane,a moja teściowa to mnie na rękach będzie nosiła.Kurcze nigdzie nie mogłem namierzyć co to to jest-w internecie tylko zdjęcia kwiatostanów.Bardzo dziękuję i pozdrawiam
SITO
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”