Chyba trochę wiecej niż trochę patrząc na platany w Łańcucie to- to trochę miejsca mnie przeraziło..ale aż taka długowieczność pewnie mi nie grozi i efektów raczej nie zobaczę jak platan cieniuje pół ogrodu,..może wnuki będą babcię błogosławić co za giganta wsadziła, a póki co mój platan to na razie platanik ale ładnie przyrasta..
Dostaniesz go u nas, sadzą go wszędzie to i kupić jest gdzie na pewno, ale w młodości podobno nie daje rady naszym zimom i w handlu dostępne są starsze, importowane drzewa, choć nie wiem ile w tym prawdy. Weź tylko pod uwagę, że to drzewo to olbrzym.
W Krakowie jest kilka starych okazów, mają wielkie pnie, wysokość ok 25-30m (dorastają do 35) przy średnicy korony na oko 30m.
Przy czym są to drzewa pięknie, rudobrązowe liście to i przez większość zimy się mogą trzymać, dobrze pamiętam jak na Boże Narodzenie pewien olbrzym miał ich jeszcze pełno ;)
Platany wbrew pozorom są popularne w Polsce i nie są to tylko ogromne, stare okazy. Chociażby Katowicach można się natknąć na 2-3 metrowe drzeka posadzone parę lat temu.
Nie jest też prawdą, że sprowadza się tylko stare drzewa z zagranicy: po pobieżnym sprawdzeniu w necie widzę ceny drzewek o wys. 1 m - 1,5 od 45 PLN, wyższe (i starsze - 100 - 200 pln). Pewnie taniej też można.
Nawiasem mówiąc: na nieco dalej na południe Europy (chociażby w Turynie) platany są chyba najczęściej spotykanymi drzewami na ulicach dużych miast. Są duże, ale bez przesady, bo wygląda na to, że świetnie znoszą cięcia, więc cięte są często i to czasem w formy dziwaczne, coś jakby ogromne kandelabry. Nawet w stanie bezlistnym łatwo je rozpoznać po tej charakterystycznej łaciatej korze.