1. Jak hamować rozrost tych pędów plozacych? Nie chce kolejnych sadzonek. Rośnie pod płotem w miejscu slonecznym- jest Malo inf ale chyba będzie ok?
2.jak powinna pachnieć?
Okazuje się ze mój nowy ogród jest pelen niespodzianek- nie dalej jak tydzień temu kupiłam różne odmiany macierzanki i oglądałam barwinka pospolitego
Jakies rady sugestie na temat w/w roślin mile widziane.
A jakie sugestie ?
Jak usunąć czy jak uprawiać?
Niezbyt jasno wynika z zamieszczanych pytań.
Kupujesz nowe rośliny "na ślepo" czy z myślą o jakimś konkretnym miejscu w ogrodzie?
Barwinek większy nie będzie rósł w grzecznej kępce, najlepiej zarezerwować dla niego pewną przestrzeń, kąt w ogrodzie i wycinać część pędów które idą poza ten wyznaczony teren.Trzeba to robić jednak bardzo systematycznie, bo on szybko wymyka się spod kontroli.
Staram się nie kupować na ślepo - na zadarnienie skarpy poświęciłam sporo czasu bo jest to mój pierwszy ogród a ze jestem laikiem to trwa to troszkę.
iPowyższe rośliny dala nam sąsiadka tzn dostał je mój mąż i posadził pod siatka bez zastanowienia większego dlatego teraz próbuje odgadnąć co jest co...i odpowiednio uporządkować
Przed posadzeniem sprawdzaj co cię czeka tzn. czy roślina będzie grzecznie rosnąć czy zadarniać.Jasne ,że można to sprawdzić doświadczalnie ale to wymaga pracy , przesadzanie itd.
Barwinek jest nieoceniony do pokrywania nawet sporych powierzchni.
Na forum zawsze możesz pytać , prosić o zdjęcia i słuchać mądrzejszych ale nic nie zastąpi własnych błędów to najlepsze doświadczenie , po warunkiem , że się wyciąga wnioski.