Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
- AliWas
- 500p

- Od: 24 lut 2013, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
Oooooo
jaka cudna sesja fotograficzna Gerberki
Pięknie

Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Podejrzewałam cudo natury w Twoim wątku i miałam racje
Dendrobium Nobile cudo mój rośnie ale nie kwitnie
a wielkanocnik zastrajkował.
Cudnie się gerbery prezentują ale co tu pisać tu trzeba podziwiać.
Dendrobium Nobile cudo mój rośnie ale nie kwitnie
Cudnie się gerbery prezentują ale co tu pisać tu trzeba podziwiać.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ile słońca w Twoim mieście - tego nie widziałam jeszcze... więc popatrzę z przyjemnością 
Kolejne wspaniałe zdjęcia cudownych roślin- kwitną słonecznie, choć pogoda za oknem ponura

- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Jakie cudne jest to dendrobium
i ile ma kwiatów

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu - Mnie również on się podoba chociaż przyznam,że trochę czasu upłynęło zanim trafił na nasz parapet.
Halinko - Jak już wcześniej wspomniałem to też moja druga kalatea,życzę jej jak najlepiej zwłaszcza w wakacje
Alinko - Gerbery to też moje ulubione,niedawno doszła czerwona z trzema kwiatkami a obecnie ma ich już osiem.
Kasiulo17 - Ze storczykami,grudnikami i wielkanocnikami niestety tak już jest,że są kapryśne i zakwitają wtedy kiedy im wygodniej a nie we właściwej dla nich porze roku.
Żanett-ko - Miło mi,że przypatrujesz się moim podopiecznym z przyjemnością
Pati -
Natalko - To już moje trzecie Yamamoto ale rozglądam się za kolejnym równie ciekawym i tak obficie kwitnącym.
Za sympatyczne kolejne odwiedzinki i równie sympatyczne posty bardzo Wam Wszystkim dziękuję
,serdecznie pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości
i zapraszam do kolejnych odwiedzin
W skład mojego dzisiejszego postu wchodzą:
Cibora
Bonsai Fikus retusa
Peperomia kluzjolistna
Wawrzyn szlachetny
Żyworódka
Liczi chińskie
Cibora zmienna-Cyperus alternifolius
Jest u mnie od lutego br.Zawsze pragnąłem ją mieć ale nigdzie nie mogłem jej spotkać.Zdecydowałem kupić ją przez internet.Przysłano mi dwie młode,malutkie sadzonki.Po posadzeniu ich do doniczek z ziemią,jedną z nich postawiłem na parapecie w pokoju dobrze ogrzewanym-ciepłym a drugą w pokoju niedogrzanym-chłodnym,obydwie nad kaloryferem od strony wschodniej.Efekt tego taki,że ta pierwsza rośnie w oczach,ma już 65cm,ładnie się zagęszcza i ładnie zielenieje,druga rośnie słabiej,jest dużo niższa,rzadsza niemalże rachityczna.
Na zdjęciach ta pierwsza z lutego tyle co przesadzona.

Moja Cibora wygląda teraz tak:

Drzewko bonsai Fikus Retusa
Przed postrzyżynami.

Po postrzyżynach.

Peperomia kluzjolistna-Peperomia clusiifolia
Trzecia z peperomii w mojej kolekcji.

Moja mała kolekcja peperomii;
Pieprzówka tępolistna -Peperomia obtusifolia od lewej
Pieprzówka magnoliolistna-Peperomia variegata po prawej z tyłu
Pieprzówka kluzjolistna - Peperomia clusiifolia'Tricolor' od przodu po prawej.
Moim pieprzówkom życzę szczególnie przetrwania wakacji,gdyż wymagają umiarkowanego podlewania i w dodatku na spodek doniczki.

Nieco odmienna kolejność.

Wawrzyn szlachetny-Laurus nobilis
Kolejna z moich nowości,która wpadła mi w oko a która to rośnie sobie na chodnikach przy głównych ulicach w Chorwacji pełniąc rolę żywopłotu.
Roślinka bardzo dekoracyjna i jak na razie rośnie sobie zdrowo i przybyło jej już sporo młodych liści.

Żyworódka pierzasta-Kalanchoe daigremontiana
Roślina lecznicza,którą mam od zeszłej jesieni ma się dobrze a nawet za dobrze bo urosła jak na drożdżach.
Miała już 75cm wysokości i zaczęła się wyginać.W obawie przed jej złamaniem się a jest sukulentem,więc rośliną kruchą podatną na złamania postanowiłem odciąć ją w połowie i zrobić z niej dwie zwłaszcza,że nasza Pani Opiekunka bardzo na nią reflektowała.
Zabrała więc dolną część a u mnie pozostała górna i mam nadzieję,że się dobrze ukorzeni ponieważ w międzyczasie wypuściła młode korzonki w połowie pędu.

Dojrzałe nasiona żyworódki opadając na ziemię doniczki kiełkują po jakimś czasie i rosną młode siewki-stąd nazwa żyworódka.

O działaniu leczniczym żyworódki i sposobach leczenia proponuję przeczytać króciutką i treściwą Bioterapię Jadwigi Wolskiej-link poniżej:
http://www.kuzdrowiu.pl/?pid=main_tresc.pl.26
Liczi chińskie-Litchi chinensis
Zwana również śliwką chińską wyhodowana z pestek.Owoce mają kształt kasztana z kolcami ale dużo mniejsze i koloru jasno brązowego,przez pośpiech zrobiłem tylko zdjęcia pestek a o istnieniu tej rośliny dowiedziałem się z wątku naszej Moderator Iwonki,której roślinki z pestek są dużo większe i dorodniejsze od moich.
Z pięciu pestek wyrosły cztery roślinki,ta ostatnia wyrosła najpóźniej i jest najsłabsza i chyba dlatego,że nie zawsze teoria idzie z praktyką bo podłoże sporządziłem wg jednej z recept w necie w którym przeważa torf?
Nasiona Liczi.

Młode sadzonki liczi

Na koniec Lilie Rascal-Lilium Rascal pięć lilii w doniczce,którym nie mogłem się oprzeć a które prezentowałem już w swoim wątku na stronie 48-mej ale w jaśniejszym kolorze.Kwitną non stop,na zdjęciach pokazanych jest osiem kwiatów a pozostało jeszcze około dziewięciu pąków.
Bardzo przyjemny zapach lilii rozchodzi się po całym mieszkaniu.

Pozdrawiam Wszystkich
Halinko - Jak już wcześniej wspomniałem to też moja druga kalatea,życzę jej jak najlepiej zwłaszcza w wakacje
Alinko - Gerbery to też moje ulubione,niedawno doszła czerwona z trzema kwiatkami a obecnie ma ich już osiem.
Kasiulo17 - Ze storczykami,grudnikami i wielkanocnikami niestety tak już jest,że są kapryśne i zakwitają wtedy kiedy im wygodniej a nie we właściwej dla nich porze roku.
Żanett-ko - Miło mi,że przypatrujesz się moim podopiecznym z przyjemnością
Pati -
Natalko - To już moje trzecie Yamamoto ale rozglądam się za kolejnym równie ciekawym i tak obficie kwitnącym.
Za sympatyczne kolejne odwiedzinki i równie sympatyczne posty bardzo Wam Wszystkim dziękuję
W skład mojego dzisiejszego postu wchodzą:
Cibora
Bonsai Fikus retusa
Peperomia kluzjolistna
Wawrzyn szlachetny
Żyworódka
Liczi chińskie
Cibora zmienna-Cyperus alternifolius
Jest u mnie od lutego br.Zawsze pragnąłem ją mieć ale nigdzie nie mogłem jej spotkać.Zdecydowałem kupić ją przez internet.Przysłano mi dwie młode,malutkie sadzonki.Po posadzeniu ich do doniczek z ziemią,jedną z nich postawiłem na parapecie w pokoju dobrze ogrzewanym-ciepłym a drugą w pokoju niedogrzanym-chłodnym,obydwie nad kaloryferem od strony wschodniej.Efekt tego taki,że ta pierwsza rośnie w oczach,ma już 65cm,ładnie się zagęszcza i ładnie zielenieje,druga rośnie słabiej,jest dużo niższa,rzadsza niemalże rachityczna.
Na zdjęciach ta pierwsza z lutego tyle co przesadzona.

Moja Cibora wygląda teraz tak:

Drzewko bonsai Fikus Retusa
Przed postrzyżynami.

Po postrzyżynach.

Peperomia kluzjolistna-Peperomia clusiifolia
Trzecia z peperomii w mojej kolekcji.

Moja mała kolekcja peperomii;
Pieprzówka tępolistna -Peperomia obtusifolia od lewej
Pieprzówka magnoliolistna-Peperomia variegata po prawej z tyłu
Pieprzówka kluzjolistna - Peperomia clusiifolia'Tricolor' od przodu po prawej.
Moim pieprzówkom życzę szczególnie przetrwania wakacji,gdyż wymagają umiarkowanego podlewania i w dodatku na spodek doniczki.

Nieco odmienna kolejność.

Wawrzyn szlachetny-Laurus nobilis
Kolejna z moich nowości,która wpadła mi w oko a która to rośnie sobie na chodnikach przy głównych ulicach w Chorwacji pełniąc rolę żywopłotu.
Roślinka bardzo dekoracyjna i jak na razie rośnie sobie zdrowo i przybyło jej już sporo młodych liści.

Żyworódka pierzasta-Kalanchoe daigremontiana
Roślina lecznicza,którą mam od zeszłej jesieni ma się dobrze a nawet za dobrze bo urosła jak na drożdżach.
Miała już 75cm wysokości i zaczęła się wyginać.W obawie przed jej złamaniem się a jest sukulentem,więc rośliną kruchą podatną na złamania postanowiłem odciąć ją w połowie i zrobić z niej dwie zwłaszcza,że nasza Pani Opiekunka bardzo na nią reflektowała.
Zabrała więc dolną część a u mnie pozostała górna i mam nadzieję,że się dobrze ukorzeni ponieważ w międzyczasie wypuściła młode korzonki w połowie pędu.

Dojrzałe nasiona żyworódki opadając na ziemię doniczki kiełkują po jakimś czasie i rosną młode siewki-stąd nazwa żyworódka.

O działaniu leczniczym żyworódki i sposobach leczenia proponuję przeczytać króciutką i treściwą Bioterapię Jadwigi Wolskiej-link poniżej:
http://www.kuzdrowiu.pl/?pid=main_tresc.pl.26
Liczi chińskie-Litchi chinensis
Zwana również śliwką chińską wyhodowana z pestek.Owoce mają kształt kasztana z kolcami ale dużo mniejsze i koloru jasno brązowego,przez pośpiech zrobiłem tylko zdjęcia pestek a o istnieniu tej rośliny dowiedziałem się z wątku naszej Moderator Iwonki,której roślinki z pestek są dużo większe i dorodniejsze od moich.
Z pięciu pestek wyrosły cztery roślinki,ta ostatnia wyrosła najpóźniej i jest najsłabsza i chyba dlatego,że nie zawsze teoria idzie z praktyką bo podłoże sporządziłem wg jednej z recept w necie w którym przeważa torf?
Nasiona Liczi.

Młode sadzonki liczi

Na koniec Lilie Rascal-Lilium Rascal pięć lilii w doniczce,którym nie mogłem się oprzeć a które prezentowałem już w swoim wątku na stronie 48-mej ale w jaśniejszym kolorze.Kwitną non stop,na zdjęciach pokazanych jest osiem kwiatów a pozostało jeszcze około dziewięciu pąków.
Bardzo przyjemny zapach lilii rozchodzi się po całym mieszkaniu.

Pozdrawiam Wszystkich
- ewa321

- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arku - nie wiem jak to się stało, ale poprzedni Twój post przegapiłam
Ale już nadrabiam !!
I zacznę od tego, że Twoja kalatea to jest ... maranta
A konkretnie Maranta Leuconeura var. Erythroneura.
I faktycznie, ona bywa trudna, ale nie zniechęcaj się, bo jest do okiełznania.
Natomiast dzisiejszy post - miód na moje serce !!
Cibora jest
Cieszę się, że ją pokochałeś
Reszty roślinek nie będę wymieniać z 'nazwiska'
bo jest ich tak dużo
Powiem tylko - wszystkie piękne
Ale już nadrabiam !!
I zacznę od tego, że Twoja kalatea to jest ... maranta
A konkretnie Maranta Leuconeura var. Erythroneura.
I faktycznie, ona bywa trudna, ale nie zniechęcaj się, bo jest do okiełznania.
Natomiast dzisiejszy post - miód na moje serce !!
Cibora jest
Cieszę się, że ją pokochałeś
Reszty roślinek nie będę wymieniać z 'nazwiska'
Powiem tylko - wszystkie piękne
Pozdrawiam i zapraszam
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
No naprawdę, jest na czym oko zawiesić
Lilie cudne, ładnie przyciąłeś fikusa 
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Rewelacyjne tempo ma Twój papirus
, widać, że ciepełko mu służy. Czy ten drugi też dostąpił zaszczytu i już może sobie ogrzać nóżki, czy nadal jest ofiarą eksperymentu
? Piękne masz roślinki, a wawrzyn taki młodziutki i ładny.
-
nieulozona-tak
- 500p

- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Arku zbioróweczka peperomii niesamowita
nie wiedziałam, że jest ich aż tyle odmian. Mam jedną, była bardzo gęsta i ją przelałam
obecnie mam jeden odratowany pędzik, ładnie rośnie, ale pewnie już się takiej dorodnej nie doczekam.
Dziękuję za wytłumaczenie nazwy żyworódka
Dziękuję za wytłumaczenie nazwy żyworódka
Nie dość, że rośliny piękne i zadbane to jeszcze zdjęcia mają wyjątkowo utalentowaną ręką robione
pięknie tutaj
oko zawiesić... Moje wisiało godzinę :D póki mi nie uświadomili, że trochę się zagalopowałam
Będę zaglądać częściej 
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
Arku wspaniałe:)
Liczi w pięknej kondycji.
Laur trzymam zawsze od wiosny na balkonie i pięknie rośnie
Żyworódka ciekawa roślinka
Liczi w pięknej kondycji.
Laur trzymam zawsze od wiosny na balkonie i pięknie rośnie
Żyworódka ciekawa roślinka
- Anetta
- 1000p

- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Pęk lilii niesamowity, ja miałam jedną ciętą i pachniało że szok to u Ciebie jak w perfumerii
zdjęcia super, papirus rzeczywiście podrósł, ja swój zalałam choć ponoć lubi mokro
zdjęcia super, papirus rzeczywiście podrósł, ja swój zalałam choć ponoć lubi mokro
Arku, co zajrzę do Twojego wątku, to prezentujesz inne gatunki roślin. Gdzie Ty je wszystkie mieścisz? Mieszkasz w pałacu o tysiącu okien i zatrudniasz kilku ogrodników?
Domyślam się, że lubisz sezonowe kwitnące piękności. Ciągle pojawiają się jakieś nowości: amarylisy, gerbery, teraz lilie.
Fotki urocze
Jak będziesz prowadził warsztaty, to ja chcę być uczennicą.
Domyślam się, że lubisz sezonowe kwitnące piękności. Ciągle pojawiają się jakieś nowości: amarylisy, gerbery, teraz lilie.
Fotki urocze
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Jeju jakie zielone liście wszędzie, takie zdrowe bez przebarwień a jakie bukiety z lili.
Miłej spokojnej ciepłej niedzieli
Miłej spokojnej ciepłej niedzieli