Kawon ( arbuz ) - część 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 10

Post »

Oj to chyba jakieś inne masz słońce niż my :wink:
Tak wygląda w miarę dobra siewka, która ma odpowiednio dużo światła. Niestety nie mam zdjęcia od boku.
Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Z boku prawidłowo rosnąca jak na warunki przyokienne i doświetlana rozsada wygląda tak (no prawie, bo niektóre trochę wybiegły):

Obrazek

Duża ilość światła to nie wszystko. Rozsada rosnąca na parapecie, nawet południowego okna, ma tylko światło z jednej strony, przez co zaczyna rosnąć w jego kierunku i się wyciąga. Słowo klucz - fototropizm. Produkując rozsadę w szklarni lub w domu ale doświetlając, światło dociera równomiernie z każdej strony, a przy okazji dozując odpowiednią ilość światła niebieskiego przy doświetlaniu można hamować wybieganie i sadzonka jest krępa.

Ponadto takie wybiegnięte rozsady arbuza czy melona trzeba później głęboko sadzić, bo łodyga ma tendencję do wzdłużnego pękania, nie mówiąc o tym, że po wsadzeniu może ją złamać wiatr.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wokan pisze:Ponadto takie wybiegnięte rozsady arbuza czy melona trzeba później głęboko sadzić, bo łodyga ma tendencję do wzdłużnego pękania, nie mówiąc o tym, że po wsadzeniu może ją złamać wiatr.
Tzn że nie sadzimy na głębokości doniczki?
Mozna zasypać łodygę?
Z pomidorami wiem bardzo łatwo wypuszczają korzenie na łodydze ale o arbuzie czytałem że trzeba zachować identyczną głębokość jak z doniczki.

Wiedza zaciągnięta z jakiegoś Art w Internecie więc równie dobrze bajki. Więc nie linczowac mnie że herezje :D tylko piszcie jak jest i czy można głębiej ;:304
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ja zawsze sadzę trochę głębiej, tak żeby przykryć ziemię, która była w doniczce.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

arek9025 pisze:Mozna zasypać łodygę?
Można, nic się nie dzieje. Dwa lata temu musiałem sadzić głębiej o jakieś 10 cm i było OK.
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysztof_18 Ja bym jeszcze dodał od siebie żebyś porównał godzinę wschodu słońca (po wysiewie w połowie kwietnia) z godziną odsłaniania rolet. Słońce wschodzi coraz wcześniej, a ty do pracy pewnie tak samo. Może warto je odsłonić na noc od wschodniej strony żeby mieć jak najwięcej światła. Ja miałem automatyczne rolety ale pilot się popsuł i właśnie tak muszę robić, bo jestem śpiochem i rano godziny lecą ;:19

Pytanie do wszystkich szczepiących. Wysiewacie już nasiona podkładek?
Krzysiek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kylo pisze: Pytanie do wszystkich szczepiących. Wysiewacie już nasiona podkładek?
:shock: :shock: :shock:

A to zależy czy chcemy szczepić przed pierwszym kwiatem podkładki czy za nim ;:306 ;:306 ;:306

A tak na poważnie to wszystko zależy od tego kiedy planuje sie siać arbuzy do szczepienia i od metody szczepienia.
Dla mnie sporo za wcześnie, bo będę siał podkładki 4 dni po arbuzach, a arbuzy koło 10go.
kylo
200p
200p

Post »

Ja akurat planuję odwrotnie, najpierw podkładki, a potem arbuzy, bo to do metody ze zrazem w dziurce. Tak pytam, bo mam wrażenie, że szczepienie wydłuża czas produkcji rozsady. Z 10 dni trzeba się pomęczyć z ukrywaniem sadzonek przed słońcem i suchym powietrzem. W trakcie zrastania prawie nie rosną.
Krzysiek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest dokładnie tak jak piszesz - szczepienie wydłuża produkcję rozsady o około 10 dni.
Awatar użytkownika
Julcik
50p
50p
Od: 19 sie 2019, o 21:26

Post »

:wit

Pisaliście tutaj o doświetlaniu sadzonek. Jak to robicie? Macie kupione zapewne specjalne lampy?
Dzięki za wskazówki.
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam doświetlenie zrobione z obodowy dla 4 świetlówek (kosztowała w promocji ok. 20zł) a świetlówki 864 (koszt 4zł za sztukę i sie sprawdza).
Rozsadę mam w piwnicy bez okna.

Obrazek
Pozdrawiam Paweł
rafalxp
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 kwie 2019, o 09:51

Post »

Cześć.
Nabyłem dzisiaj nasionka arbuza i postanowiłem w miejscu,gdzie później będą rosły zasilić je obornikiem bydlęcym.
Wykopałem rowek na głębokość ok 20-25cm szerokość ok 20 cm długi na 5 metrów i na spód dałem warstwę obornika może 5 cm po czym przysypałem całość ziemią.
Czy dobrze zrobiłem,może lepiej by było całość wymieszać itd. czy zostawić jak jest. :?:
kylo
200p
200p

Post »

Julcik pisze::wit

Pisaliście tutaj o doświetlaniu sadzonek. Jak to robicie? Macie kupione zapewne specjalne lampy?
Dzięki za wskazówki.
Ja zrobiłem obudowy z kartonu :heja po dwie świetlówki 80W na jedną. Mają temperaturę 5600K, bo służyły mi pierwotnie do zdjęć, ale do doświetlania rozsady podobno lepsze jest zimne światło. Dzisiaj bym się tak nie bawił, tylko kupił halogen LED o dużej mocy.
Krzysiek
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

kylo pisze:Krzysztof_18 Ja bym jeszcze dodał od siebie żebyś porównał godzinę wschodu słońca (po wysiewie w połowie kwietnia) z godziną odsłaniania rolet. Słońce wschodzi coraz wcześniej, a ty do pracy pewnie tak samo. Może warto je odsłonić na noc od wschodniej strony żeby mieć jak najwięcej światła. Ja miałem automatyczne rolety ale pilot się popsuł i właśnie tak muszę robić, bo jestem śpiochem i rano godziny lecą ;:19
Nie no spoko rozumiem rolety wstają ze mną czyli przed 5.00 więc jest OK ;)
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

To mój drugi rok z arbuzami i planuję kilka odmian, nasiona kupiłam na Aledrogo od użytkownika Yoda, firma Franchi Sementi jest godna polecenia, nigdy się nie zawiodłam.
Uprawa będzie pod chmurką i wysieję nasiona na rozsadę po świętach :wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”