SZKODNIKI róż

ODPOWIEDZ
MietkaCh
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 paź 2008, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
W ubiegłym roku pokazała sie na różach ogrodnica niszczylistka. Powiedzmy,że nadążałam zbierać.
Natomiast w tym roku jest jej tyle,że nie daję rady zbierać. Żuczki są na wszystkich roślinach- owocowych, ozdobnych, truskawkach, malinach, na lipie wonnej i oczywiście na różach. Ogród jest obok lasu, więc to także ma wpływ na ilość niszczylistki. Jak radzicie- odpuścić/ częściowo zbierać/ czy chemia? Okupowane przez żuczki roślinki są młode, 3-4 lata. Jeżeli chemia to co działa a niszczylistkę?
Ale się rozpisałam :D
Pozdrawiam
Mietka
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 kwie 2009, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Kochani ja jestem początkujaca i niebardzo wiem co zaatakowało moją róże pienną, miała mszyce ale spryskalam karete i juz ich raczej nie ma...ale niepokojąco wyglądają jej pąki! czym to jest spodowane? co ja zjada? Prosze pomóżcie....aj dopiero walczyłam z daturą.... :oops: :cry:

badzo przepraszam jeśli podobny problem byl poruszany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

MietkaCh pisze:Witam
W ubiegłym roku pokazała sie na różach ogrodnica niszczylistka. Powiedzmy,że nadążałam zbierać.
Natomiast w tym roku jest jej tyle,że nie daję rady zbierać. Żuczki są na wszystkich roślinach- owocowych, ozdobnych, truskawkach, malinach, na lipie wonnej i oczywiście na różach. Ogród jest obok lasu, więc to także ma wpływ na ilość niszczylistki. Jak radzicie- odpuścić/ częściowo zbierać/ czy chemia? Okupowane przez żuczki roślinki są młode, 3-4 lata. Jeżeli chemia to co działa a niszczylistkę?
Ale się rozpisałam :D
Pozdrawiam
Mietka
Walczę z tym od lat :evil:
Zbieram i zabijam :evil: :evil: :evil:
W tym roku na razie mniej. Ale to może być chwilowe i spowodowane np. deszczową pogodą, która im nie pasuje.
Chemiczne zwalczanie jest trudne. No bo nie popryskasz wszystkiego co rośnie w ogrodzie.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Re: Róże - szkodniki róż

Post »

Uwaga! Pojawiły się mszyce i jeden z groźniejszych szkodników róży: zwiot różany!!!
Już zauważyłam latające pierwsze okazy :twisted: W te pędy pognałam po oprysk (Karate)
i spryskałam wszystkie róże. Ta czarna, mała muszka składa jajeczka na szczycie pędów, wylęgnięte gąsieniczki wgryzają się wgłąb i już można zapomnieć o kwiatach! Pęd zaczyna czernieć i zwisa w dół w kształcie pastorału. Po kilkunastu dniach gąsienica schodzi do ziemi i tam zimuje aby wiosną ponownie zaatakować. Po zniszczonych kwiatach, pozostaje czekać na drugą fazę kwitnienia ale u róż kwitnących jeden raz, nie doczekamy się kwiatów. Okres wylotu muszek to przełom kwietnia i maja do końca maja w chłodniejszych rejonach . Należy dokładnie obserwować krzewy i opryskiwać środkiem kontaktowym w godzinach wieczornych. W wypadku dużej ilości szkodnika można zastosować środek systemiczny np. Confidor (wnikający w głąb i krążący z sokami rośliny do 3. tygodni).
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 14:59

Co zjada liście mojej róży?

Post »

Mam prośbę, proszę bardzo serdecznie o identyfikację tych zielonych robaczków. Zjadły już prawie wszystkie liście. zostają w nich dziury. Czym mam to opryskać i jak się nazywa to robactwo????????????????????????????????????
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Co zjada liście mojej róży?

Post »

Larwy obnażacza różówki.
Zwalczanie: opryskać jednym z preparatów Decis ; Basudin ; Confidor ; Fastac ; Karate ;Mospilan;Owadofos;Polysect;Talstar;
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza, dodam Twoje zdjęcie do kompendium: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=35071
Larwa obnażacza różówki w młodych liściach wygryza dziury a stare liście rzeczywiście obnaża.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p

Post »

Co ja bym bez Was zrobiła moi kochani forumowicze. Dziś idę kupić jeden z preparatów i potraktuje nim te larwy obnażacza różówki
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p

Post »

No i jak na razie pozbyłam się swoich współlokatorów TOPSINEM. Dziękuję za rady moi Kochani. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy oprysk należy powtarzać?????????????????? Jeśli tak to co jaki czas??????????????
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Topsin na to podziałał? O ile się nie mylę Topsin to środek grzybobójczy a nie owadobójczy...
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p

Post »

Podziałał, wszystkie robaczki leża na ziemi, pospadały z mojego pięknego krzaczka, ale jak często i czy należy wykonać kolejny oprysk?
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p

Post »

No kochani, proszę o pomoc. Jak to jest z tym opryskiem topsinem. Po jakim czasie i czy w ogóle należy go powtarzać?
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Skoro ich nie ma to nie powtarzaj.
Raczej już się nie pojawią w tym sezonie. W końcu to nie mszyce :D

Natomiast ciekawi mnie fakt, że zginęły od środka grzybobójczego :roll:
Ktoś to umie wytłumaczyć?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p

Post »

Dziękuję oliwko za pomoc. Ja sama jestem ciekawa. Wszyscy się dziwią dlaczego tak się stało. Wiele osób tu na forum mnie o to pyta więc zadaję to samo pytanie. Czy ktoś to umie wytłumaczyć?
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Re: Róże - szkodniki róż

Post »

Pojawiło się to kilka tygodni temu na róży Karpatia, myślałam, że to jakieś jajeczka więc zostawiłam w spokoju, ale urosło i teraz wydaje mi się, że to może być jakiś pasożyt. Co to takiego?

Obrazek
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”