Mój ogród wśród łąk część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 3

Post »

Małgosiu - jaka tam pogoda u Ciebie , u mnie jak zimy nie było tak ni ma ;:185 i dobrze , mimo to jednak wciąż tęsknię za wiosną , za latem i za kolorkami które pokazujesz ;:196
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu - Długie pędy przypinam klamrami ( kupiłam fajne kiedyś w ogrodniczym, są bardzo wygodne )do jakiegoś stelaża, ale zaczynam kulkować róże. Na jesieni przygięłam jeden pęd na próbę, ale wiem już, że z następnymi zrobię to samo. Poza tym mało mam takich gibkich róż. Pędy mają silne, sztywne. Na solidnym obelisku opiera się RU, bo ona ma tyle kwiatów, że się przegina. Klamerki polecam, na pewno widziałaś. Takie zielone, w paczce są różne rozmiary. Jak znajdę w domku ogrodniczym to zrobię fotkę. :wit

Dorotko - Masz rację, miejsce dla róż zawsze się znajdzie. Wczoraj stwierdziłam, że zamawiam wiosną 5 sztuk. Na nowej rabacie tyle wejdzie, a do tego byliny. I już prawie wiem o jakie mi róże chodzi. ;:215 Finiszuję z zamówieniem. :uszy
Cynie kupiłam w kolorze ecru, ale....z moim zamiłowaniem do kolorów wyraźnych....chyba przesadziłam z wyborem. Nie umiem stworzyć rabat o stonowanych, eleganckich kolorach. ;:173 Cygańskie, soczyste i ogniste rabaty. :D

Marysiu - Ja przed snem planuję, sadzę, marzę co będę robiła już niedługo..,, ;:196

Dorotko DTJ - Ja już też nie chcę zimy. A jeszcze ciut musimy z nią wytrzymać, niestety. Pierwsza róża to NN. Jest wspaniała, nie potrafię oddać jej koloru, zdrowa i kwitła do zimy. Nie pamiętam nawet gdzie ja ją kupowałam ;:218

Monia - Zima do mnie zakradła się pod osłoną nocy. Ślisko, zimno, pełno śniegu. Powoli w ciagu dnia śnieg stopniał, ale jeszcze leży. Jest buro i ponuro....mam kocyk, kominek, chore dziecko, roboty po kokardę....ale dam radę, oby do wiosny ;:333 . Z dobrych wiadomości to to, że wykiełkowały mi kobee :tan

Dzisiaj kolejne moje ulubienice, czyli powojniki.

Powojnik Rooguchi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alionuschka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, brakuje powojników w kolorach mniej chłodnych...muszę to przemyśleć. :wink:
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Opowiedz mi o Rooguchi - co lubi ? A robota , nie zając , dziecko chore to przytulić trzeba , szybciej wydobrzeje , moje nawet jak chore to już się tulić nie bardzo daje , no chyba że kaski potrzebuje ;:306
Chałaputkowo to i owo
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja już zamówiłam róże, a taka odpowiedź nn to jest najgorsza z najgorszych odpowiedzi ;:223 .
Wiem, że masz śliczne powojniki i jest w czym wybierać, niestety już w tym sezonie się nic więcej nie zamawiam;:145 .
A ten pierwszy to bylinowy?.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu ja jeszcze wrócę do róż, czy ta ostatnia różowa jest z drobnymi kwiatkami? podobają mi się :lol:
I powojniki masz ładne i dużo ich, ja ciągle nie mogę dorobić się burzy powojników. Pewnie to sprawa cięcia i małej wiedzy na ich temat, tzn na temat tych odmian co mam :wink: Mam jednak nadzieję na odmianę ;:215
I dostałam ofertę z clematisami, ale rączki precz od koszyka ;:134
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia - Rooguchi jest u mnie od zeszłej wiosny. Kupiłam, posadziłam i ...tyle. Nóżki ma ciut przykryte, ale nie za bardzo, główka w słońcu. Kwitł obficie, całe lato, pod koniec chwycił mączniaka :evil: , ale Madzia Madziagos kazała pryskać i tak żem też uczyniła. Fajny i dobrze rosnący. Polecam. Ja jeszcze się rozglądam za innymi, ale koniecznie o kwiatkach w kształcie dzwoneczka.
Ja moje dzieciątko tulę, i to mocno. Muszę, bo one tak szybko rosną. Duże moje dziecko płci męskiej też mnie zauważa, jak jest w potrzebie. Ale jak chwyciła go zmora - choroba, to mamunia była potrzebna. Teraz ma inne osoby do przytulania :;230

Dorotko - No, przepraszam....wiesz jaka ja jestem :oops: Nie wszystkie pamiętam nazwy, a tą koralową różę to chyba kupowałam na węch, bo ona nie ma znacznika. Rooguchi jest bylinowy. ;:196
Dam kilka fotek mojej NN. Może przypasujesz do jakieś? Albo nam pomogą dobrzy ludzie na FO ;:303 ;:303

Obrazek

Obrazek

Ona jest dopiero drugi rok u mnie.Ale fakt, szkoda że nie znam nazwy, bo fajna jest. Jakby jej coś się stało, to nie znając nazwy nie odzyskam.

Marysiu - Ostatnia z serii róż, to Rosarium Utersen. A co do powojników, większość kupiona za psie pieniądze w B. I rosną sobie i tyle. Cięcie wczesną wiosną, jak pączki napęcznieją, nawozu dać po około 2 tygodniach po cięciu. aha, na zimę robię im kopczyk na nóżki, już mi dwa odbiły od korzenia, bo im górę załatwiłam.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

No właśnie Gosiu i to miałam na myśli , one tak strasznie szybko rosną , te dzieci , mój też teraz u dziewczyny , bo co będzie z matką siedział ;:306
Chałaputkowo to i owo
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to tniesz wiosną jak są pączki kwiatowe? łopatologicznie poproszę ;:306 .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu, ale się załapałam na piękności. Zdjęcia twoich róż oglądam po kilka razy i ciągle mi mało.:) Róże i powojniki, to ostatnio rośliny, o których najczęściej podczytuję Wasze dyskusje w wątkach. Ja właśnie bardzo lubię te niebieskości, fiolety. ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia - Dlatego mając Zuzę przedłużyłam sobie czas przytulania. Warto :wink:

Dorotko - Tak jak mówię, wczesną wiosną, jak mijają mrozy ( na czuja około końca lutego, ale śledzę prognozy) obcinam pędy powojników, które mają już pączki , one dość szybko zaczynają pączkować. naokoło 30 - 40 cm tnę od ziemi, ale to zależy jaki powojnik. Bylinowe na maxa. A kopczyki rozgarniam później. Zaczynałam moją przygodę z nimi będąc całkiem zielona, ale net i fajna płytka od znajomej pomogła mi zrozumieć te tajniki.

Cyma - Ja też lubię niebieski kolor :D Jeszcze kilka lat temu nie uwierzyłabym, że potrafię je pielęgnować. A jednak... :wit
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok będę śledzić prognozy ;:333 dzięki.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

No cóż Gosiaczku , ja już ;:222 za leniwa jestem ;:170
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgoś .. te róże różowe ;:167 pachną mi przez ekran .. ja nie znam odmian róż to nie pomogę :(

, wcześniej już widziałam u Ciebie tego powojnika dzwonkowatego "Rooguchi"... on jest cudo ..

buźka dla Ciebie
;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu z Ciebie ' ognista dziewczyna ' i dlatego lubisz wyraźne, soczyste kolory...to tak jak ja :D

Jak zamówisz róże to pochwal się...taka jestem ciekawa ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Poszukam w ogrodniczym klamerek ;:196 o kulkowaniu róż czytałam, też wypróbuje w przyszłości tego sposobu ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”