Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Lucynko pogoda nas ostatnio rozpieszcza, to z chęcią spędzamy wolny czas na działkach. choć wieczory, noce i poranki dość zimne to na szczęście słonce szybko się budzi i dnie mamy bardzo przyjemne. Oby to nie były ostatnie tak fajne dni w końcu jesień już już.... ;:108
Sesja z motylkami bardzo ładna. Ostatnio na zdjęciach Misia taka smutna, czyżby nadal trwał remont nad Wami.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Przepiękny kolor róży na ostatnim zdjęciu i na drugim bardzo niespotykany. Ni to fioletowy, ni biały, niesamowity. Jesień za drzwiami, a u Ciebie w ogrodzie pełnia lata. ;:63
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Wczoraj komputer nie chciał ze mną współpracować, na szczęście dzisiaj nie ma takich fanaberii.
Jesień w kalendarzu, a pełnia lata na dworze. 26 stopni w cieniu, pełne słońce na lazurowym niebie, lekki wiaterek - cudownie!
Wczoraj sadziłam cebulowe, dzisiaj skopałam jeden zagonek i wsadziłam wysiane wiosną poziomki. Bardzo ładne krzaczorki stworzyły, a dwie nawet owoce wydały. W nowym sezonie pojemy sobie słodziutkich poziomeczek, zarówno tych sianych przeze mnie jak również kwitnących różowiutko od Dorotki.
Poprzycinałam wszystkie piwonie, bo już szpeciły rabatę oraz dwa floksy, które ani myślą powtórzyć kwitnienie.
Przesadziłam kilka lilii, przygotowując w ten sposób miejsca na nowe rośliny, które jutro mają do mnie przyjechać.
Oczywiście nie będę tajemnicza i zdradzę, co sobie kupiłam. Są to: budleja miniaturowa 'Blue Chip', rutewka 'Nimbus White', wiązówka palmowata 'Nana', stokezja gładka, żylistek mieszańcowy 'Pink Pom Pom'.
Prawda, że zaszalałam? :lol:

Danusiu - tak właśnie mi ten pomnikowy gołąbek zapozował. ;:303
Najbardziej rozkręciły się teraz dalie. ;:333 Długo zbierały się do roboty, ale jeszcze zdążą nacieszyć oczy. Nie obrywam torebek nasiennych, by zdążyć zebrać dojrzałe nasiona, dlatego mają mniej kwiatów niż mogłyby mieć, ale coś za coś. ;:108
Trzymam się - jak to mój ślubny mówi - wiatru. Za miły dzionek piękne dzięki. ;:196

Marysiu - motylków teraz jakiś wysyp u mnie, chodzi się wśród nich jak w jakimś tropikalnym ogrodzie. ;:63
Gołąbek dobrze ustawił się do zdjęcia, skoro sprawia wrażenie figurki. ;:333
Działka kwitnie teraz chyba nawet ładniej niż wcześniej, ale to już nie moja zasługa, to natura tak zadziałała.
Może ziemia gazaniom nie odpowiada? ;:218 Coś musi być na rzeczy, skoro w tym miejscu przed rokiem kwitły.
I wieczór, i noc i dzionek okazały się zgodne z Twoim życzeniem, za które serdeczne dzięki. ;:196

Gosiu - przepatrzę sobie dokładnie Twój ogród właśnie zimą, bo wówczas czasu nadmiar i jeśli tylko coś mnie zaintryguje, na pewno poproszę, a za propozycję z całego serca dziękuję. ;:167
Sadzę powoli tulipany, no bo coś muszę robić. ;:306
Czytałam, że jesień mamy mieć ciepłą, korzystajmy zatem z dobrodziejstwa natury. ;:215 ;:196

Dorotko - podobno jesień mamy mieć ciepłą. Oby tak właśnie było! ;:63
Remont trwa, ale już cichy, natomiast Misia nie ma kiedy się wyspać. W domu spałaby całe dnie, na działce snuje się niemrawo, a spać nie pójdzie, bo jej żal. Taka głupiutka. :lol:

Edi - dziękuję w imieniu różyczek, ;:180 muszę im powiedzieć, że się podobają.
Dziwnym zrządzeniem losu w tym roku mam działkę ładniejszą jesienią niż latem. :D Tak jeszcze nie było.

Fotki z wczoraj i dzisiaj.

ObrazekSpóźnialski pajączek.

ObrazekŻeniszek samosiewka dopiero się rozkręca.

ObrazekDzwonek kropkowany odpoczął i powtarza.

ObrazekŚliczne są kwiatuszki kobei.

ObrazekRóżowy nachyłek w pełni kwitnienia.

ObrazekGailardia kwitnie nieprzerwanie od lipca.

ObrazekTaki czerwioniutki asterek się pokazał.

ObrazekNawet bodziszek obudził się ze snu.

ObrazekDziewanna austriacka w ogóle nie odpoczywała.

ObrazekLubię ten kolor astrów.

ObrazekOgórecznik przypomniał o swoim istnieniu.

ObrazekPowojnik szaleje.

ObrazekMisia niemrawa, bo ciągle niewyspana.

Dobrej nocy, do słonecznego jutra. ;:4 :wit

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
jagusia111

Post »

Lucynko nie wiem jak u innych, ale u mnie poziomki stanowiły niesamowity wabik dla pędraków. Musiałam pozbyć się w końcu poziomek bo pędraki ściągały się do nich, a potem podgryzały też inne warzywa. Mam nadzieję, że u Ciebie tak nie będzie.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko paczka dotarła.Wielkie dzięki.Dziś jadę sadzić.
Kupiłaś sobie piękne roślinki,a zdradzisz w jakiej szkółce mają takie cudowności.Bardzo mnie to zainteresowało.
Lucynko a co w zamian oprócz nasion?
U nas też wspaniała jesień.Teraz jest 17 stopni.
Taka budleja mini by mi się przydała.Nie będę się rozpisywała bo zaraz idę na przystanek.O 10-ej mam autobus.
Miłego,słonecznego dnia.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko czy zaszalałaś, nie wiem ;:306 myślałam, że lista będzie dłuższa.
Truskawki ode mnie nie nadają się do jedzenia, one są ozdobne, niby zawiązują owoce, ale ja ich nigdy nie smakowałam. Osoba od której otrzymałam sadzonki uprzedzała mnie owoce niesmaczne.
Dobrze, że jesień ma być cieplejsza, ale ja jak zawsze chciałabym nockami deszczyk. Dziś czuć, że zmiany nadchodzą bo u nas zachmurzone.
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzisiaj długo czekałam na kuriera, w związku z czym działka poszła w odstawkę na jeden dzień.
W tej sytuacji zrobiłam wielkie pranie i parę innych domowych zaległości.
Pani kurier przyniosła paczkę wielkości małej szafy, której wnętrze wyglądało tak:

Obrazek

Następnie zaczęłam po kolei wyjmować doniczki z roślinami. Pierwsza z "szafy" wyszła budleja

Obrazek

Następny był żylistek

Obrazek

A później pozostałe rośliny, które na balkonie stworzyły całkiem przyzwoity ogródek.

Obrazek

Jutro jest wjazd na działki, więc wszystkie pojadą i zostaną wsadzone na przygotowane dla nich miejsca.

Jagusiu - moje pędraki nie przebierają i wcinają wszystko, co spotykają po drodze, ;:145 szczególnie uwzięły się na truskawki, ale nie oszczędziły też kilkuletniej śliwy, której korzenie tak zniszczyły, że drzewo musieliśmy wyrzucić, bo całkowicie uschło. :oops:

Danusiu - dzięki za info. ;:180
Wszystko napisałam Ci na pw, zajrzyj tam więc.
Kochana, może coś od Ciebie kiedyś zechcę mieć na swojej działce, tymczasem nic nie przychodzi mi do głowy, ale dziękuję za propozycję. ;:167
Dobrego relaksu. ;:196

Dorotko - zaszalałam w tym sensie, że obiecywałam sobie grosza już nie wydać na roślinne zakupy, ale - jak już kiedyś się przyznałam bez bicia - pod tym względem mam bardzo słabą silną wolę. ;:306 ;:306
Poziomki od Ciebie mają zdobić działkę, takie jest ich przeznaczenie, więc niech tak będzie, a za info serdeczne dzięki. ;:167
U nas pierwszy jesienny deszcz ma prysnąć w piątek, a też już potrzebny. ;:108
Skoro Tobie potrzebny w nocy, to bardzo proszę: niech nocami moczy ogród, a we dnie niech słonko spija rosę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kochani, mam na działce roślinkę, która co rok wyłazi spod ziemi od czasu zakupienia działki. Lekceważyłam ją, bo gdy kwitnie wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Kwiatek wielkości mojego paznokcia.
W tym roku postanowiłam dać jej szansę i po połowie sierpnia było już takie cóś.

Obrazek

Natomiast w połowie września łodyżka zwiędła i na ziemię spadło takie cudeńko:

Obrazek

Obrazek

Owoc mięciutki jak malina.
Czy ktoś może wie, co to jest?

Dobrej nocy, kochani i nieustająco ciepłego babiego lata życzę Wam wszystkim. ;:4 ;:79 ;:31 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko widzę że idzie w coraz większe rośliny, a do tej pory było...za duże na mój ogródek :;230
Pędraki masz? a co na to gołąbki nie wyjadają? Pędraki miewam w tzw lekkiej glebie, jak za bardzo ją rozluźnię to wtedy wykopuję m.in. w skrzyniach warzywnych. Kury je uwielbiają, bo oczywiście dostają co wykopię :roll:
Przedziwna roślinka! tyle lat czekała na zaowocowanie? To na pewno jakieś obrazkowate...może tulejnik?
Misia nie wyspana...to kto jej się nie daje wyspać?
Zakupy bardzo ładne i bogate, niech się przyjmą i cieszą oko ogrodniczki :roll:
Pozdrawiam cieplutko i mocno całuję życząc wspaniałej pogody jak najdłużej! ;:196 ;:196 ;:4 ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wszystkie roślinki już na swoich miejscach, a tak się rozpędziłam, że jeszcze kilku roślinom zmieniłam miejsce. Zupełnie nie rozumiem siebie, bo wcale nie było musu przesadzania. A ja musiałam. ;:306

Marysiu - ależ moje nowe rośliny nie zaliczają się do wielkich, z wyjątkiem żylistka, którego mam zamiar poprowadzić w drzewko. Budleja miniaturowa, rutewka i wiązówka to już całkiem nieduże rośliny., stokezja też niewielka.
Jedynie wcześniej zakupione hibiskusy i hortensje bukietowe można zaliczyć do większych, ale przecież zapowiadałam, że zmieniam charakter ogródka, rezygnując z większości jednorocznych na rzecz bylinek i tym razem nie odkładam zamysłu ad akta, tylko spełniam daną sobie obietnicę. :tan :tan
Pędraki siedzą w ziemi, gołębie ich nie widzą, ale raczej one dalekie od zjadania mięska, one takie bardziej wegetariany ;:7

Ta roślinka nie czekała, pchała się co rok do życia, a ponieważ nie podobał mi się jej kwiatek, to go zrywałam, roślina zamierała, by za rok znowu rwać się do życia. A żywotna to ona niesamowicie! Zawsze, zapominając o jej istnieniu, na jej miejsce sadziłam jakieś jednoroczne, a ostatnio pierwiosnka lekarskiego, a ona i tak znalazła sobie przesmyk, przez który się wygrzebała na powierzchnię. No to dałam jej szansę, kwitła, owocowała, zamarła, a ja jestem jeszcze głupsza w temacie co to jest, niż wcześniej. ;:224 :;230 :;230

Misia niewyspana, bo na działce szkoda jej czas tracić na sen. :? W domu przesypia całe dnie, na działce ani minuty. ;:108 Oczka jej się zamykają, a ona broni się przed snem jak przed wrogiem jakim. ;:112

Pozdrawiam wzajemnie i również ciepełka jesiennego życząc, buziaki przesyłam. ;:cm ;:cm

Działka coraz to bardziej jesienna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A Miśka? Miśka przysypia.

Obrazek

Obrazek

Kolorowych snów nocą, słoneczka w dzień. ;:4 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sześć białych pomników widzę. :;230
Jeszcze bardzo kolorowo u Ciebie.Bardzo dużo kwiatków kwitnie.Liście tej roślinki już gdzieś widziałam,ale nie mogę przypomnieć gdzie. ;:223 ;:124 .Smagliczka kwitnie na całego.
Pogoda u nas zapowiada się na dziś fajna,ale nie jadę na działkę,muszę odpocząć.
Miłego dnia. ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko to będzie na pewno jakaś Arizema, może Lidzia poradzi jak tu zajrzy!
;:196 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko co to jest tak ładnie poczesane https://images91.fotosik.pl/422/acd14be83bcc205emed.jpg
Wiem co to znaczy mus przesadzania ;:306 i ja tak mam szybki pomysł i do działania.
Zakupy dość spore zrobiłaś, na pewno będzie przyszłego sezonu ładnie.
Pozdrawiam Dorota
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko te kolby to mają obrazkowate.Wejdż i zobacz np.Arum Drakunkulus zwyczajny czyli smocza lilia.?No coś takiego.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wcześniej wróciliśmy z działki, bo deszcz zaczął kropić, wiatr przybrał na sile i ochłodziło się odrobinę.
Na pokropieniu na razie się skończyło, ale chmury zasnuły niebo i pewnie popada, a mogłoby, sucho już.

Dzisiaj dowiedziałam się od jednej z działkowych sąsiadek, że poprzedni właściciele działki dużo podróżowali po Europie i przywozili rozmaite nasiona bądź całe rośliny i najprawdopodobniej moja nieznajoma też została przywieziona, być może w postaci nasionek i wykiełkowała dopiero po sprzedaniu działki. A nasion jest dużo, właśnie owoce wysuszyłam i z każdej cząsteczki wysypuję po kilka nasion. Zastanawiam się, czy już wysiać, czy poczekać do wiosny, a może dopiero w lutym czy marcu w domu.
Prawdopodobnie trochę wysieję już teraz, trochę zimą w domu, a trochę zostawię do wiosny i wysieję wprost do gruntu.
Bardzo jestem ciekawa efektu.

Na działce dzisiaj napracowałam się niemożebnie. Ciężko nic nie robiłam. ;:306

Danusiu - kochana, takich pomników teraz na działce multum, M mówi, że trzydzieści, tylko rozłażą się i nigdy nie ma ich w kupie. ;:185
Coś niecoś jeszcze kwitnie, głównie dalie, które dopiero się rozkręciły. ;:303 Miejsca, na których trzy z nich rosną, potrzebne mi są na inne nasadzenia, ale przecież nie wyrzucę roślin, które zdobią działkę. ;:14
Smagliczka to przysmak gołębi, które zdziobują kwiatki, a na ich miejsce rozwijają się nowe. Dzięki temu praktycznie kwitnie bez przerwy. ;:333
Ja byłam na działce, gdzie właśnie odpoczywałam, a bałam się, że jutro może już być zimno i mokro i zapewne tak będzie, bo w tym momencie leje jak z cebra. :) Niech leje, woda potrzebna.
Sprawdzałam na wszelkie możliwe sposoby i dalej jestem ciemna jak tabaka w rogu. ;:223 Nie mam pojęcia, co to za roślina.

Marysiu - to nie może być arizema ;:185 , ma inne liście, kwiatek skierowany w dół, owoc również.
Już tylko w Lidzi pokładam nadzieję na rozwikłanie mojej niewiadomej. ;:108

Edytuję i poprawiam się. Jednak miałaś rację. To jest arizema, tylko ja źle szukałam w necie. Taka ze mnie fajtłapa. Jagusia poszperała, popytała i potwierdziła. To jest Arisaema Flavum. Dzięki za podpowiedź, której nie potrafiłam wykorzystać. ;:24 ;:24 ;:24

Dorotko - to jest taki nietypowy marcinek. Chcesz sadzonkę? Wiesz, co zrobić. ;:180
Mam jeszcze parę pomysłów na przesadzanie, tylko musiałabym pozbyć się trzech aktualnie bogato kwitnących dalii. ;:131 A przecież tego nie zrobię. Muszę uzbroić się w cierpliwość. :|
Mam nadzieję, że nowe roślinki przyniosą mi satysfakcję ;:218 , bo jeśli nie, to będę żałowała wydanej kaski.

Taki mam widok teraz z większego okna.

Obrazek

Hibiskus już coraz mniej ukwiecony, choć pojedyncze pąki jeszcze wróżą kwitnienie.

Obrazek

Obrazek

Wilce.

ObrazekWilec kwitnący.

ObrazekWilec ozdobny z liści.

Obrazek Perowskia w towarzystwie dalii.

Dalie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim Wam życzę udanego weekendu. ;:4 ;:33 ;:23

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”