Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański

Post »

Zeniu ślicznie kwitnie , i jeszcze te pstrokate listeczki , uwielbiam takie fiołaski :wink:
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zeniu Buckeye Crushed Velvet jest prześliczny i jaka radość jak fiołeczki odwdzięczają się za naszą troskę takimi :shock: kwiatami- gratuluję ;:63
Ja na razie mam kolekcję sadzoneczek odmianowych i są jeszcze za małe, żeby marzyć o kwiatach i na razie tylko trzymam kciuki żeby wszystkie przeżyły ;:223 Pada mi listek Frozen in Time :cry: i zostawi maluszki-mam nadzieję, że poradzą już sobie...
Na pocieszenie zamówiłam sobie Phobosa już większego i jutro jadę po niego :heja
No i jeszcze nieodmianowe mnie rozweselają swoimi kwiatami-one są niezawodne :tan
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ania.S pisze: Pada mi listek Frozen in Time :cry: i zostawi maluszki-mam nadzieję, że poradzą już sobie...
Na pocieszenie zamówiłam sobie Phobosa już większego i jutro jadę po niego :heja
A mnie właśnie Phobos padł. ;:223 . Mam także kilka innych maluszków o które drżę bo są to jeszcze maleństwa a już bez liścia matki. Jeśli możesz pokaż Aniu maluszki Frozen in Time...chętnie zobaczę. Może są na tyle już duże że przeżyją. W razie co to masz u mnie, nie martw się. :wit Mój na razie trzyma się dzielnie...może niedługo zakwitnie. Rozetka jest już sporawa. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Kontakt:

Post »

Zeniu dziękuję za otuchę ;:196 Twój Frozen jest prześliczny i jaki duży :uszy teraz to tylko wypatrywać kwiatów ;:65
Ja jutro zrobię nowe zdjęcie- to robiłam z tydzień temu (to listki od Ciebie) :) Frozen in Time jest na samej górze :( już kilka razy przycinałam listka i odkażałam cięcie pierwsze cynamonem a teraz węglem ale on już całkiem pada :cry: Wydaje mi się, że choć ten jeden większy maluszek powinien przeżyć:
Obrazek

A to mój maluszek Phobos :tan
Obrazek

Obrazek
Nie wiem czy czasem nie zmarzły mu kwiatuszki :( bo niby był zabezpieczony przed zimnem i w pudełku ale miałam 40 minut opóźniony autobus i tak długo był na zimnie :cry:

Zeniu Phobosem się nie przejmuj :wink: Jak go nie zamorduję do wiosny to będę Cię ratować :)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Zeniu prześliczny te fiołek o pociapanych liściach 8-) Ma tak piękne te liście, że nawet bez kwiatów wygląda ślicznie :uszy
Aniu- niezła kolekcyjka tych variegatek ;:108
To czekam niecierpliwie na inne pięknotki ;:65 :)
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Aniu...dzięki za zdjęcia, zwłaszcza pięknego Phobosa. Miejmy nadzieję że nie przemarzł. Niech nawet o tym nie myśli ;:14 ..powiedz mu, że ja na wiosnę na niego czekam. :wit Pozostałe rozetki widzę że są ok. Ja niektóre mam mniejsze i liczę na to że przeżyją. I jeszcze jedno Aniu...ja nigdy przyciętego listka niczym nie odkażałam ;:223 . Powodzenia Aniu. :D :D
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16

Post »

Dziewczyny piękne fiołaski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja też mam kilka odmianowych i miałam listek frozen in time i mi padł :( :( :( :( ;:223 i drugi rebel`s spo... robi się czarny pomału ;:223 mam nadzieję,że wypuści do tego czasu młode ale wątpie :(
to dwa z moich maluszków-już nie mogę się doczekać kiedy zakwitną :D
Obrazek Obrazek
pozdrawiam!
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Przy takim zasoleniu ziemi i pleśni na jej powierzchni nie widzę tych fiołków, że długo pożyją. :wink:
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

pati1311 pisze:Dziewczyny piękne fiołaski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja też mam kilka odmianowych i miałam listek frozen in time i mi padł :( :( :( :( ;:223 i drugi rebel`s spo... robi się czarny pomału ;:223 mam nadzieję,że wypuści do tego czasu młode ale wątpie :(
to dwa z moich maluszków-już nie mogę się doczekać kiedy zakwitną :D
Obrazek Obrazek
pozdrawiam!
Pati one rosną w samej ziemi?
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17

Post »

Czarodziej_ pisze:Przy takim zasoleniu ziemi i pleśni na jej powierzchni nie widzę tych fiołków, że długo pożyją. :wink:
Moje wyglądają podobnie chociaż pleśni aż tyle nie mam :oops: A jaka na to rada Czarodzieju :?:
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16

Post »

ja zawsze wsadzam do ziemi kwiatowej pomieszanej z piaskiem,tak pół na pół-wtedy nie boję się ,że mi zgniją(ale to tylko moje zdanie),a pleśni tam nie ma dużo jest ledwie zauważalna jeśli tam coś jest-to trochę piasek tak wygląda.
Czarodzieju po czym poznajesz,że ziemia jest zasolona???A w jak ty ziemię byś wsadził?
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Pati ja robię mieszankę z ziemi i bardzo drobniutkiej kory, mniej więcej 1:1, w doniczkach jest wtedy lepsza cyrkulacja powietrza.
Ale jeśli Twoje rosną w innej mieszance i kwitną to pewnie też im takie podłoże pasuje :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Osobiście hodowałem sępolię w ziemi dla palm wymieszanej pół na pół z piaskiem a do podlewania używałem zawsze wody przegotowanej i odstanej minimum 12h lub destylowanej - wtedy nie dochodzi do zasolenia podłoża (pod warunkiem że nie przenawozimy), po czym poznaję że ziemia jest zasolona - po białym osadzie wapiennym oraz związków węglanu na powierzchni ziemi. :wink:
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

W moim przypadku ziemia z piaskiem się nie sprawdza, jakoś nie lubię takiej mieszanki, jest za ciężka. Ja daję perlit, czasem ziemię kokosową, myślę, że też i kora jest ok.

Osobiście nigdy nie podlewałam przegotowaną wodą, nie mam na to czasu, a fiołki jakoś tam mi rosną :roll: , zapraszam oczywiście do mojego wątku, jeśli ktoś chce zobaczyć jak się mają.
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17

Post »

No to podłoże mam inne(tzn. ziemia uniwersalna i perlit) ale podlewam deszczówką a i tak biały osad jest :?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”