Sępolia - fiołek afrykański cz.1
Re: Sępolia - fiołek afrykański
Zeniu ślicznie kwitnie , i jeszcze te pstrokate listeczki , uwielbiam takie fiołaski   

- Ania.S
- 200p 
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zeniu Buckeye Crushed Velvet jest prześliczny i jaka radość jak fiołeczki odwdzięczają się za naszą troskę takimi  kwiatami- gratuluję
 kwiatami- gratuluję  

Ja na razie mam kolekcję sadzoneczek odmianowych i są jeszcze za małe, żeby marzyć o kwiatach i na razie tylko trzymam kciuki żeby wszystkie przeżyły Pada mi listek Frozen in Time
 Pada mi listek Frozen in Time  i zostawi maluszki-mam nadzieję, że poradzą już sobie...
 i zostawi maluszki-mam nadzieję, że poradzą już sobie...
Na pocieszenie zamówiłam sobie Phobosa już większego i jutro jadę po niego 

No i jeszcze nieodmianowe mnie rozweselają swoimi kwiatami-one są niezawodne

kwiatami- gratuluję
 kwiatami- gratuluję  
 Ja na razie mam kolekcję sadzoneczek odmianowych i są jeszcze za małe, żeby marzyć o kwiatach i na razie tylko trzymam kciuki żeby wszystkie przeżyły
 Pada mi listek Frozen in Time
 Pada mi listek Frozen in Time  i zostawi maluszki-mam nadzieję, że poradzą już sobie...
 i zostawi maluszki-mam nadzieję, że poradzą już sobie...Na pocieszenie zamówiłam sobie Phobosa już większego i jutro jadę po niego

No i jeszcze nieodmianowe mnie rozweselają swoimi kwiatami-one są niezawodne

Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.

- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie właśnie Phobos padł.Ania.S pisze: Pada mi listek Frozen in Timei zostawi maluszki-mam nadzieję, że poradzą już sobie...
Na pocieszenie zamówiłam sobie Phobosa już większego i jutro jadę po niego
 . Mam także kilka innych maluszków o które drżę bo są to jeszcze maleństwa a już bez liścia matki. Jeśli możesz pokaż Aniu maluszki Frozen in Time...chętnie zobaczę. Może są na tyle już duże że przeżyją. W razie co to masz u mnie, nie martw się.
 . Mam także kilka innych maluszków o które drżę bo są to jeszcze maleństwa a już bez liścia matki. Jeśli możesz pokaż Aniu maluszki Frozen in Time...chętnie zobaczę. Może są na tyle już duże że przeżyją. W razie co to masz u mnie, nie martw się.  Mój na razie trzyma się dzielnie...może niedługo zakwitnie. Rozetka jest już sporawa.
  Mój na razie trzyma się dzielnie...może niedługo zakwitnie. Rozetka jest już sporawa.  

- Ania.S
- 200p 
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zeniu dziękuję za otuchę  Twój Frozen jest prześliczny i jaki duży
 Twój Frozen jest prześliczny i jaki duży  teraz to tylko wypatrywać kwiatów
 teraz to tylko wypatrywać kwiatów  

Ja jutro zrobię nowe zdjęcie- to robiłam z tydzień temu (to listki od Ciebie) Frozen in Time jest na samej górze
 Frozen in Time jest na samej górze  już kilka razy przycinałam listka i odkażałam cięcie pierwsze cynamonem a teraz węglem ale on już całkiem pada
 już kilka razy przycinałam listka i odkażałam cięcie pierwsze cynamonem a teraz węglem ale on już całkiem pada  Wydaje mi się, że choć ten jeden większy maluszek powinien przeżyć:
 Wydaje mi się, że choć ten jeden większy maluszek powinien przeżyć:

A to mój maluszek Phobos 

Nie wiem czy czasem nie zmarzły mu kwiatuszki bo niby był zabezpieczony przed zimnem i w pudełku ale miałam 40 minut opóźniony autobus i tak długo był na zimnie
  bo niby był zabezpieczony przed zimnem i w pudełku ale miałam 40 minut opóźniony autobus i tak długo był na zimnie  

Zeniu Phobosem się nie przejmuj Jak go nie zamorduję do wiosny to będę Cię ratować
 Jak go nie zamorduję do wiosny to będę Cię ratować 

Twój Frozen jest prześliczny i jaki duży
 Twój Frozen jest prześliczny i jaki duży  teraz to tylko wypatrywać kwiatów
 teraz to tylko wypatrywać kwiatów  
 Ja jutro zrobię nowe zdjęcie- to robiłam z tydzień temu (to listki od Ciebie)
 Frozen in Time jest na samej górze
 Frozen in Time jest na samej górze  już kilka razy przycinałam listka i odkażałam cięcie pierwsze cynamonem a teraz węglem ale on już całkiem pada
 już kilka razy przycinałam listka i odkażałam cięcie pierwsze cynamonem a teraz węglem ale on już całkiem pada  Wydaje mi się, że choć ten jeden większy maluszek powinien przeżyć:
 Wydaje mi się, że choć ten jeden większy maluszek powinien przeżyć:
A to mój maluszek Phobos

Nie wiem czy czasem nie zmarzły mu kwiatuszki
 bo niby był zabezpieczony przed zimnem i w pudełku ale miałam 40 minut opóźniony autobus i tak długo był na zimnie
 Zeniu Phobosem się nie przejmuj
Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi

- 
				evluk
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Zeniu prześliczny te fiołek o pociapanych liściach  Ma tak piękne te liście, że nawet bez kwiatów wygląda ślicznie
 Ma tak piękne te liście, że nawet bez kwiatów wygląda ślicznie  

Aniu- niezła kolekcyjka tych variegatek 

To czekam niecierpliwie na inne pięknotki 

Aniu- niezła kolekcyjka tych variegatek

To czekam niecierpliwie na inne pięknotki

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Aniu...dzięki za zdjęcia, zwłaszcza pięknego Phobosa. Miejmy nadzieję że nie przemarzł. Niech nawet o tym nie myśli  ..powiedz mu, że ja na wiosnę na niego czekam.
  ..powiedz mu, że ja na wiosnę na niego czekam.  Pozostałe rozetki widzę że są ok. Ja niektóre mam mniejsze i liczę na to że przeżyją. I jeszcze jedno Aniu...ja nigdy przyciętego listka niczym nie odkażałam
 Pozostałe rozetki widzę że są ok. Ja niektóre mam mniejsze i liczę na to że przeżyją. I jeszcze jedno Aniu...ja nigdy przyciętego listka niczym nie odkażałam   . Powodzenia Aniu.
 . Powodzenia Aniu.  

..powiedz mu, że ja na wiosnę na niego czekam.
  ..powiedz mu, że ja na wiosnę na niego czekam.  Pozostałe rozetki widzę że są ok. Ja niektóre mam mniejsze i liczę na to że przeżyją. I jeszcze jedno Aniu...ja nigdy przyciętego listka niczym nie odkażałam
 Pozostałe rozetki widzę że są ok. Ja niektóre mam mniejsze i liczę na to że przeżyją. I jeszcze jedno Aniu...ja nigdy przyciętego listka niczym nie odkażałam   . Powodzenia Aniu.
 . Powodzenia Aniu.  

- pati1311
- 500p 
- Od: 11 cze 2009, o 01:16
Przy takim zasoleniu ziemi i pleśni na jej powierzchni nie widzę tych fiołków, że długo pożyją.  

- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Pati one rosną w samej ziemi?pati1311 pisze:Dziewczyny piękne fiołaski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja też mam kilka odmianowych i miałam listek frozen in time i mi padł

i drugi rebel`s spo... robi się czarny pomału
mam nadzieję,że wypuści do tego czasu młode ale wątpie

to dwa z moich maluszków-już nie mogę się doczekać kiedy zakwitną

pozdrawiam!
Moje wyglądają podobnie chociaż pleśni aż tyle nie mamCzarodziej_ pisze:Przy takim zasoleniu ziemi i pleśni na jej powierzchni nie widzę tych fiołków, że długo pożyją.
 A jaka na to rada Czarodzieju
  A jaka na to rada Czarodzieju 
- pati1311
- 500p 
- Od: 11 cze 2009, o 01:16
ja zawsze wsadzam do ziemi kwiatowej pomieszanej z piaskiem,tak pół na pół-wtedy nie boję się ,że mi zgniją(ale to tylko moje zdanie),a pleśni tam nie ma dużo jest ledwie zauważalna jeśli tam coś jest-to trochę piasek tak wygląda.
Czarodzieju po czym poznajesz,że ziemia jest zasolona???A w jak ty ziemię byś wsadził?

Czarodzieju po czym poznajesz,że ziemia jest zasolona???A w jak ty ziemię byś wsadził?
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Pati ja robię mieszankę z ziemi i bardzo drobniutkiej kory, mniej więcej 1:1, w doniczkach jest wtedy lepsza cyrkulacja powietrza.
Ale jeśli Twoje rosną w innej mieszance i kwitną to pewnie też im takie podłoże pasuje

Ale jeśli Twoje rosną w innej mieszance i kwitną to pewnie też im takie podłoże pasuje

Osobiście hodowałem sępolię w ziemi dla palm wymieszanej pół na pół z piaskiem a do podlewania używałem zawsze wody przegotowanej i odstanej minimum 12h lub destylowanej - wtedy nie dochodzi do zasolenia podłoża (pod warunkiem że nie przenawozimy), po czym poznaję że ziemia jest zasolona - po białym osadzie wapiennym oraz związków węglanu na powierzchni ziemi.  

W moim przypadku ziemia z piaskiem się nie sprawdza, jakoś nie lubię takiej mieszanki, jest za ciężka. Ja daję perlit, czasem ziemię kokosową, myślę, że też i kora jest ok.
Osobiście nigdy nie podlewałam przegotowaną wodą, nie mam na to czasu, a fiołki jakoś tam mi rosną , zapraszam oczywiście do mojego wątku, jeśli ktoś chce zobaczyć jak się mają.
 , zapraszam oczywiście do mojego wątku, jeśli ktoś chce zobaczyć jak się mają.

Osobiście nigdy nie podlewałam przegotowaną wodą, nie mam na to czasu, a fiołki jakoś tam mi rosną
 , zapraszam oczywiście do mojego wątku, jeśli ktoś chce zobaczyć jak się mają.
 , zapraszam oczywiście do mojego wątku, jeśli ktoś chce zobaczyć jak się mają.Re: Sępolia - fiołek afrykański
No to podłoże mam inne(tzn. ziemia uniwersalna i perlit) ale podlewam deszczówką a i tak biały osad jest