Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Witaj Basiu :wit . Wcale nie przynudzasz tą Colette , pięknych róż nigdy dość ;:333 . Ja mam do eksmisji 4 czerwone i dwie żółte róże ;:173 . Chyba podaruję je Teściowej, która ma działkę ale w zasadzie nic nie uprawia na niej. Może zachęcę ją różami do ogrodowej przygody ?? To róże wielkokwiatowe i rabatowe, nie są brzydkie, Broń Boże tak nie uważam ale moje serce zdecydowanie woli odcienie różu, fioletu i biel ;:167 . Jakaś taka dusza romantyczki we mnie drzemie czy coś ;:131 . Pięknie zakwitają Ci kolejne róże ;:63 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Basiu, Colette jest zjawiskowa ;:138
Cieszę się ze też ją mam od jesieni, ale dochodzę do wniosku, że źle ją posadziłam. Piszesz, że ona bardziej w szerz rośnie ... hm. Jeżeli tak, to będę ją musiała zabrać spod pergoli i dać jej miejscówkę, gdzie będzie miała więcej przestrzeni wokół siebie.
Princess Alexandra wygląda mi na nią :wink:
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu Colette i Afrodyta mnie uwiodły. ;:167 Są prześliczne, po prostu zjawiskowe.
Ten kolor właśnie mnie zaczyna uwodzić w tym roku i na jesień są już zakupowe plany. :)
Widzę, że przez rok taka róża potrafi urosnąć, ;:oj piszesz, ze to mało?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

apus pisze:Aniu, ja też mam kilka np. Fairy, ale czerwony nie jest moim ulubionym kolorem w różach. Sama nie wiem dlaczego... :roll:
Jak wysoka jest u Ciebie Colette? Moja do kolan mi sięga i tak się zastanawiam jak ona ma być pnącą... ;:306
[/url]
Basiu i u mnie Colette posadzona zeszłej wiosny sięga kolan. A posadziłam przy drzewie co miało być jej podporą. ;:167 Może jeszcze nam urosną?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O matulu, przecież co jedna to piękniejsza ;:215 ;:215 ;:215 a ta Colette cudna ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Basiu, wcale się nie dziwię, że najchętniej wzięłabyś stołeczek, usiadła i podziwiała Colette. Wezmę drugi i razem usiądziemy i będziemy patrzeć bez końca...Jest na co Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, jakie cudne róze , no i dzieurawiec też super, nie mam takiego. Kiedyś miałam , piękny, duże kwiaty, ale zginął, chyba za bardzo rósł w cieniu :?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Basiu krzew Colette wspaniale rozbudowany. ;:oj Jak jeszcze podrośnie, to dopiero będzie widok. :uszy Margerytki śliczne i widać szykujące się do kwitnienia liatry. ;:215 Byliny trochę w cieniu róż, ale też trzeba je pokazywać i podziwiać. U Ciebie z tym ciężko, masz tyle pięknych róż. :D Ja nie mam tego dylematu. ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Mariola, specjalnie podpisałam, bo z rozpędu można by pomyśleć, że to też róża ;:306

Dominiko, patrzę na moją Variegata di Bologna i ona chyba bardzo długo się rozwija, nie spieszy jej się to otwarcia całej buźki, ale pomimo tego już czuć ten aromat... ma niesamowity zapach ;:167
Właśnie na cześć John Keats róża została tak nazwana ;:333

Ewelinko, ja mam żółtą angielkę - Graham Thomas, kupioną w tym roku i jeszcze jedną żółtawą angielkę NN z wiosny ubiegłego roku. Osobiście też wolę róże, fiolety, kremy, morele w różach, ale każda jest piękna ;:167

Wiolu, tak mi się wydaje, że Colette na boki też mocno idzie, patrząc po mojej to tyle samo w górę ma jak i na boki... a to jej drugi rok u mnie, więc po paru latach chyba będzie kawał róży.

Tak uważasz, że to Princess Alexandra? To bardzo się cieszę. Piękna jest! I ten zapach... ;:167

Elu, wiesz... ciągle mało ;:306 Afrodyta każdego dnia bardziej otwiera buźkę i jest cudna, ten kolor zjawiskowy... ;:167 Bardzo się cieszę, że ją mam (kupiłam 3 sztuki, bo czytałam, że najlepszy efekt jak jest w grupie).

Aniu, myślę że urosną te nasze ślicznotki i to sporo... U mnie jest przy wiacie garażowej, opiera się o siatkę.

Iwonko
i jak można nie kochać róż? ;:167

Dorotko, nawet dużą ławeczkę! Ta róża ma w sobie to COŚ ;:167

Karolinko, też miałam taki dziurawiec z dużymi kwiatami, ale wymarzł mi... potem już nie mogłam go kupić, a szkoda, bo jest piękny.

Soniu, u mnie wiele bylin przepadło, sama nie wiem dlaczego, np. pysznogłówka, tritomia, teraz powoli odbudowuję bylinową "kolekcję", jak już będę miała (oby w tym roku) brakujący kawałek płotu, to chciałabym tam zrobić rabatę bylinową... A róze to już nałóg, jednak póki co więcej nie będę kupować :roll: No chyba żeby.... ;:306

Naleweczka z kwiatów bzu już nastawiona (jeszcze bez spirytusu), będzie na późno jesienne i zimowe wieczorki ;:333

Obrazek

MultiBlue
Obrazek

Dzieci Warszawy
Obrazek

Proteus robi się pełniejszy...
Obrazek

Wesołe maczki...
Obrazek

...żeby nie było, że tak bez róż... :;230 Oh Wow!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Basiu przepiękne te maczki, jednego roku wykosiłam wszystkie maki bo był dym, że pokarm dla narkomanów a teraz żałuję. W tym roku posadiłam trzy odmiany ale gdzieś znikły. Czy Twoje są z siewu?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak siałam je, to maczek kalifornijski (eszolcja), one się potem same nasiewają. Takie wdzięczne są, ale też trzeba je pilnować, bo lubią rosnąć gdzie im się podoba ;:333

Pamiętam te akcje makowe, moja Babcia, też wtedy bała się, bo zawsze siała trochę maku (tego spożywczego dla siebie, do ciasta), potem już w ogóle zrezygnowała, ale on nie... sam się zawsze wysiewał, w małych ilościach, ale był.
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Basiu chyba dwa lata temu była akcja na ogródkach działkowych w Warszawie byłam zdziwiona bo były to maki ozdobne - ale jak to u nas|: stoi napisane mak i kicha! trzeba zlikwidować i zapłacić mandat.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Widziałam Oh Wow na wystawie i wydaje mi się ,że z daleka wygląda zdecydowanie lepiej niż z bliska. Tamta miała więcej purpury, ale pewnie zależy to od stanowiska.
Też jestem za tym ,że to Doktorek :D
Jak robisz nalewkę z bzu :?:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Basiu, ja tylko raz widziałam Dr Jamain u Jadzi, ale jak zobaczyłam różę na Twoim zdjęciu to od razu sobie pomyślałam " o, doktorka masz!". Dopiero potem przeczytałam podpis, że kupiłaś inną różę. Chyba trzeba więc tę sprawę głębiej zbadać skoro i Jadzia w niej widzi doktorka ( i z tego co czytam to nie tylko Jadzia) ;:306
Chyba mi się nie powiodło z dziwaczkiem.
Porcelankę masz śliczną.
No nic, tylko powiedzieć Oh Wow! ;:215 ;:306 ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tara, ja pamiętam taką akcję, ale sprzed 30 lat, że łazili po wsiach i sprawdzali ludziom ogrody i pola ;:222 A przecież wiadomo, że mak zawsze był w ogrodach, a makowiec na święta... ;:219
Dla mnie to absurd, ale cóż ;:174

Aniu, u mnie Oh Wow ma rożne te kwiaty, jedne bardziej białe, inne bardziej bordowe, taka wesoła róża. Masz rację, to wybarwienie to pewnie od stanowiska, ziemi zależy.
Doktorek to już pewniak, a nie dawno chciałam go kupić i już nie muszę ;:306
Nalewkę robię pierwszy raz, z tego przepisu: https://rajwogrodzie.blogspot.com/2017/ ... y-bez.html
Nasz Andrzej (any) dawał mi też przepis, ale tam trzeba było korzeń arcydzięgla, w moim zielarskim nie było, więc zrobiłam taki...

Beatko, powiem Ci, że ciesze się że to taka pomyłka zakupowa ;:215 może byłabym niezadowolona jakbym go w międzyczasie kupiła, bo taki plan był.
Nie wyszedł dziwaczek? ;:202 No nie... u mnie nawet specjalnie nie siałam, sam wyszedł ;:oj Hmm... no to pozbieram Ci jeszcze raz nasiona w tym roku, może je trzeba przechłodzić?
Porcelanka długo się ociągała, ale wyszła... dobrze, że jej nie wyplewiłam ;:306
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”