Hacjenda Anego już ma 10 lat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat

Post »

Piękna relacja z letniej podróży. :D
Obchód po ogrodzie zrobiony to teraz na pewno do roboty się rwiecie. :wink:
Słoiki i plewienie czeka. :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju jakże się rozszalał ten mój Burgundzik a u mnie to była normalna chudzinka ledwie dychająca ;:oj .Fajnie go wypasłeś ;:333 a ja juz go spisałam na straty ,ale zjawił się wybawca i dlatego jest Ci wdzięczny.Nawet Angela zakwitła to jednak bardzo żywotna róża terminatorka wśród róż.Wycieczka fajna ;:333 zbiory też obfite, lecz to dopiero początek grzybowego szaleństwa.
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem! :wit

Jak ten czas zasuwa - stale coś się dzieje
W sobotę byliśmy w Lublińcu na "Biegu galernika"
Nasi zawodnicy bieg ukończyli (Mirki siostrzeniec - 1 raz i siostrzenica - już 6 raz) ;:138
Obrazek

No i zaczęły grzyby rosnąć - dzisiaj małe podgrzybki i małe prawdziwki zamarynowałem, a jutro na obiad mamy smażone podgrzybki z kurkami.
W lesie spotkałem ... ośmiornicę ;:oj
A to był grzyb okratek australijski przywleczony podczas 1 W.Ś. do Francji przez australijskich żołnierzy, skąd rozpanoszył się w całej Europie.
W Polsce widziany po raz pierwszy w okolicy Biłgoraja w 1975 r a teraz ja zobaczyłem dwie szt. pod Żorami.
Z rodziny sromotnikowatych, co było czuć :lol:
Obrazek

Tak Doroto, te parasolki wspaniale wyglądają - całkiem inna ulica się wydaje ... wesoła i kolorowa.
A z kolorów na ogrodzie ... wszystkie 3 dalie. Zlikwidowaliśmy dalie i tylko te 3 się ostały.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję Aniu - znam Twoje piękne zdjęcia i tym bardziej cenię Twą pochwałę.
Pochwalę się hortusiami :wink:
Dostałem w prezencie
Obrazek

Pink Diamond
Obrazek

Gradiflora - z patyczka wiosennego od Jadzi - JAKUCH
Obrazek

i jakaś inna też z patyczka urwanego na osiedlu
Obrazek

O tak Halżbiytko - roboty w bród, kosiarka nie umiała wystartować w tej wielkiej trawie, zielska tez nie wiadomo skąd się nabrało. maliny, jeżyny co dwa dni zbieramy, jabłka też lecą i lądują w słoikach na przyszłe jabłeczniki.
Golden Delicious
Obrazek

Delikates
Obrazek

Róże szaleją Jadziu!
Powtórne kwitnienie wcale nie jest słabsze, wręcz inaczej - na tych młodych różach z patyczków jest obfitsze.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet z góry mnie podglądają ;:202
Obrazek

Marcinki zaczynają pokazywać kwiaty
Obrazek

A ogrodowe chryzantemy już zaczynają pomału przekwitać :(
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje chryzantemy dopiero zaczynają kwitnienie nawet te które rosną od strony podwórka .Brawa dla ogrodnika ,który jeśli mnie wzrok nie myli też brał udział w błotnym szaleństwie :;230 Ośmiornica niczego sobie nigdy takiego grzyba nie spotkałam na swej drodze ;:oj jak ona się tam znalazła .Róże cudnie kwitną szczególnie Burgudy Ice
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37

Post »

Ha ha - tak myślałam że na wyjeździe ;:65 za grzybkami ;:7 ;:7

piękną mieliście wycieczkę - ten zachód słońca cudny ,inscenizacja ,,Nocy i dni '', spacer po pięknym parku - romantycznie

ale co dobre i piękne szybko się kończy - trzeba wracać do codzienności , tej przyjemnej i mniej przyjemnej

u Ciebie te róże to chyba będą tak piękne do samych mrozów ;:180 takie chryzantemki też miałam , ale rozrósł się winogron i wyginęły ;:174

powodzenia w grzybaczeniu - miałam ochotę dzisiaj zobaczyć co tam w moich lasach ,ale siąpi deszczyk od świtu i stchórzyłam ;:202
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie! :wit

Jadziu - niestety nie brałem udziału w tym błotnym szaleństwie ( biegli: siostrzeniec i siostrzenica Mirki) ale ... poczytałem regulaminy i ... za parę lat pobiegnę w biegu dziadka i babci (Mirka tez) :;230 (powyżej 65 roku)
Nie trzeba przebiec całej trasy (ok 13-15 km) lecz wersję skróconą z torem przeszkód przed metą ;:224
Okratek australijski widziany był już pod Łowiczem - panoszy się ta inna forma grzyba w naszych lasach, ale naprawdę jest piękny. Wyobraź siebie chodzącą po lesie, rozglądającą się za grzybami i nagle ... taka czerwona ośmiornica ;:oj
Ja tak miałem - zamurowało mnie i zaraz foty cykałem ku uwiecznieniu. :)

Róże szaleją. ale ... zauważyłem dzisiaj że na niektóre włazi czarna plamistość :(
Obrazek

Obrazek

Marysiu - a propo`s tego romantycznego spaceru ... zajrzałem na rozkład Polskiego Busa i ... na niedzielny obiad jedziemy do Pragi - tanio! tam 29 zł z powrotem 39 :heja jak dobrze mieszkać blisko południowej granicy ;:224
Czyli ta codzienność może być mocno przyjemna :wink:
Róże masz rację - będą do samych mrozów.
RU zaczyna
Obrazek

Obrazek

Pozostałym miłym gościom - róże NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju nie widać ani jednej fotki no popatrz,a ja myślałam ,że ten z przodu to Ty całkiem podobny https://lh3.googleusercontent.com/2F7WI ... 04-h604-no
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Pięknie i tak okazale ci powtórnie róze kwitną.
U mnie następne kwitnienia sa już skromniejsze :(
hortusie masz piękne ;:215
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ale masz piękne róże, coś niesamowitego ;:oj ;:138 U mnie plamistość już od jakiegoś czasu :( Śliczne zdjęcia pokazałeś z wyprawy , lubię takie oglądać , pięknie tam , nigdy nie byłam ;:138
śliczne rabaty, jak zwykle, masa kwiatów ;:138 Ale cudny milin ;:oj Co za kolor, jakby jakiś różowy :?: ;:138 Mój kupiony już na pniu, jest szczepiony, nie wysoki, cały czas kwitnie. ma mieć mniejsze przyrosty niż normalne. Będę wiosną cięła jak migdałka , czy winogron, zostawiając kilka oczek . Twój jest pnący-piękny. Oczywiście tak nam sie milin spodobał ,że zaraz kupiliśmy jeszcze 2 pnące i jeszcze mam zamówione u koleżanek kolejne kolorki :) te będą sie pięły po drzewach . No, Twój cudnie kwitnie. Znajomi mieli milina ale słabo kwitł , dlatego do tej pory się nie zainteresowałam tym kwiatem . Teraz b. mi się spodobał mój i zobaczyłam u innych ,że może cudnie i obficie kwitnąć :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37

Post »

;:oj -co tu taka cisza ??? - no ale apetyt rośnie w miarę jedzenia ;:306 - najpierw bawiliście na północy , teraz na południu , ale chyba już wróciliście

z niedzielnego ,, zagramanicznego '' obiadku ;:7 ;:7 byłam wczoraj na grzybkach , ale nie ciekawie - kilka kozaków czerwonych , cztery prawdziwki i garstkę kurek i zaczął

deszczyk , towarzystwo zaczęło ;:124 marudzić , ale na duży sosik było , aha mnie też podglądają , jak na Jasionkę podchodzą do lądowania , latają po ,, moim niebie''

to z tarasu mogę okna policzyć w samolocie , w dodatku niedawno otworzyli autostradę na Przemyśl , jakiś kilometr za mną w polach i póżnym wieczorem trochę mnie

to drażni , ;:223 bo za dnia nie słychać , koniec ciszy i spokoju ;:222 - a sie rozgadałam że ;:224

miłego dnia Wam życzę ;:3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciliśmy!
Przez chwilę się zastanawiałem ... dokąd to nas wywieźli :(
Obrazek

No cóż - Praga to światowa stolica :wink:
Oglądając zabytki, patrzyłem też okiem ogrodnika na rośliny ;:333
Obrazek
Obrazek

Chyba Jadziu, to był jakiś błąd - bo po komentarzach widzę, że zdjęcia są oglądane.
Róże dostały drugie życie :)
Obrazek

Obrazek

Aniu - właśnie, że te drugie kwitnienie wcale nie jest słabsze od pierwszego ... i dobrze! :)
Obrazek

Obrazek

Karolino - róże nadal kwitną, mimo zbliżającej się jesieni co marcinki oznajmiają, a i zimowity wystawiają już nosy :(
Obrazek

Obrazek

Jestem już Marysiu!
Z wycieczki wróciliśmy, ale ... biegam po lasach bo grzyby rosną ;:333
Żona mówi - już nie zbieraj, bo nie mam miejsca w zamrażarce - poczekaj do sezonu grzewczego i na kaloryferze będziemy suszyć.
Po raz pierwszy przyniosłem siedzunia sosnowego (inaczej - szmaciak, czy kozia broda) często widywałem, ale wiedziałem, że jest pod ochroną. Ochronę zdjęto jesienią 2014 r i ... w końcu jednego przyniosłem.
Zrobiłem z nich flaczki - do wody wrzuciłem kostkę rosołową, warzywa, przesmażoną cebulkę i owego grzyba - no i zasmażka, zasmażka musi być :wink:
Teraz zawsze będę przynosił takiego "kalafiora" :D
Obrazek

A na ogrodzie winogron można już podjadać :)
Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Apetycznie u Ciebie ,mniam mniam :;230
a co to za cudo różyczka na drugiej fotce ?
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest Doroto 'CHEwdelight'

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ładna-nie znam jej,wysoka rośnie ?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Właśnie miałam zapytać o "CHEwdelight". Piękna róża. ;:167

Andrzejku powiem Ci, że odważny jesteś... ja jakoś boję się takich dziwnych grzybów.
Chyba tradycjonalistka jestem... Wolę klasyczne pępki (tak u nas mówi się na podgrzybki), kozaki, prawdziwki itd.
A do suszenia polecam suszarkę, naprawdę zakup się "wraca", kaloryfery wolne od zacieków a dodatkowo można suszyć owoce - chipsy jabłkowe i gruszkowe są wspaniałe, a z suszonej maliny (tutaj trzeba czasu) to cudo herbatka na wieczory zimowe!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”