Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu czy ostnicę pikujesz pojedyńczo czy kępkami?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Nie no uwielbiam tę gigantyczną kępę Twojej fioletowej smagliczki. ;:215 Mam nadzieję, że i moja biała się rozsiała. ;:131
Pewnie, że miałam plan gdzie to wszystko ulokować. Od miesięcy nic innego nie robiłam. :lol:
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O żesz kurczaczek takie łany smagliczki to ja uwielbiam ;:oj
mam smagliczkę ale skalną żółtą skubana sieje się na potęgę
nawet bardziej niż chwasty, żeby róże tak się lekko ukorzeniały 8-)
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Ach, to i ja przyłączę się do zachwytów, szczególnie obwódki z trzmieliny są the best ;:215 , tym bardziej że z własnych sadzonek.Pogoda na przyszły tydzień zapowiada się fantastycznie, więc będzie co robić w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Moja smagliczka co prawda żółta, ale wygląda zupełnie inaczej... zaczynam się zastanawiać czy to rzeczywiście smagliczka była w paczce z nasionami :shock: :;230
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Dotarłem i ja .W końcu nadrobiłem wszystko , oj zeszło się kilka godzin - ale było warto . :lol:

Pięknie kwitły Ci rojniki .Bardzo dobrze przycięłaś Berberysy i nie tylko je .Masz do tego rękę jak widać . :D Dzięki za info. dot. Berberysów , ja mam dobrą ziemię , a mam ich kilkanaście sztuk do przesadzenia i będę musiał im dużo miejsca dać jak widzę. Piękna sosenka. ;:oj ostatnio miałem kupić dwie na pniu , ale ktoś mi je sprzątnął . :? U mnie też dziś chłodniej , ale słońce ogrzewało nieźle . :wink:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wiesz Soniu, nie wiedziałam, że smagliczka może tak ładnie wyglądać ;:224 Na zdjęciu z nasion czy opakowań wygląda tak niepokaźnie.. widziałam ją chyba w biedronie. Przywieźli byliny w tych plastikowych opakowaniach.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Helenko dzięki, ;:196 wysiałam tylko raz w 2012 roku. Corocznie mam siewki, przesadzam, robię obwódki, daję wszędzie tam gdzie małe rośliny. Szybko zarasta glebę, nie muszę pielić. ;:215 Nadmiar łatwo wyrwać i po problemie.

Ewuniu jak mi się uda to pojedynczo, ale jest tak krucha, że mniejsze siewki po dwie, trzy, żeby nie zniszczyć. Trzeba potem sadzić z rozmysłem, bo te podwójne, potrójne potrafią wyrosnąć spore. Mogą wtedy zagłuszyć blisko posadzone rośliny. ;:204

Aniu cieszę się, że widzisz jej piękno. :) Z pewnością u Ciebie się wysieje. Jak u siebie plany wykonane, to teraz popracujesz głową u mnie. ;:180

Ula dzięki, ;:196 też ją lubię. Swoją górską wyeksmitowałam za płot. Rozrasta się i przekwita też szybko, niezbyt wtedy efektowna. Nadmorską tnę nożycami do żywopłotu i kwitnie szybko ponownie.

Moniczko ogród, to niekończąca się praca. Dzięki, że coś ciekawego znalazłaś na moich rabatkach. ;:196 Ty jesteś na podobnym etapie, jak ja dwa lata temu. Teraz trochę planów zrobić i tworzyć ogród. Nie łudź się, że posadzisz i wszystko będzie na swoim miejscu. Przesadzanie to nieodłączny element tworzenia ogrodu. ;:65

Malwinko ja znam dwie. Żółta to górska, wieloletnia, a ta na zdjęciach to nadmorska jednoroczna, nazywam ją zapchajdziurą. ;:306 Urośnie wszędzie, M obwódki często skosi kosiarką, jest niezawodna.

Sabinko to chyba bylinowa, właśnie żółta górska, jak w kapersach.

Paweł dzięki, :) ale najłatwiej obrazkowe pismo przelecieć. Lubię berberysy, są tanie i można wybrać różnokolorowe. Drzewka na pniu niestety sporo kosztują, ale czasem warto wydać te pieniądze. Dziś u mnie zimno. Tulipany w donicach szykują się di kwitnienia, przykryłam na noc włókniną.

Od wtorku ma być kilkanaście stopni, ;:218 Zamierzam przyśpieszyć prace. Teraz prośba o łamanie głów nad moją rabatą. ;:180 Ma 6 m długości i tylko metr szerokości. Przy samych schodach rośnie rozplenica, rododendron różowy, hortensja Limelight. Wszystko to podsadzone zimozieloną runianką. Na środkową część rabaty spada z dachu śnieg, nie może być tam nic co by się połamało. Rosną tam dwa fioletowe orliki. Na drugim końcu przy bramie posadziłam obwódkę z malutkiej biało-zielonej trzmieliny. Wymyśliłam, że dam na rogu turzycę włosistą, a z tyłu różowe wysokie jeżówki. Na resztę nie mam pomysłu. Trzmielinę mogę przesadzić. Dwa poglądowe zdjęcia. Bliżej bramy rośnie 9 cisów, jako żywopłot, są nieduże. Nie chcę, żeby je czymś zagłuszyć, bo wyłysieją i zbrzydną.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

I z takiej pojedyńczej wyrosnie taka kępa? :shock:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś tu pojedyncze ostnice.

Obrazek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

O żesz .... ;:oj .Matulu a ja cały pojemnik po cieście wysiałam ;:202
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadź w każde wolne miejsce, będziesz mieć spokój z chwastami. ;:215 Wiele zależy od gleby, ja w dołki dałam kompostu, to zarosła mi kulki świerkowe.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Zosiu piękna ta ostnica. Moja rośnie w doniczkach.
Do jakiej wysokości na miejscu docelowym może dorosnąć?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ona jest bardzo lekka, więc choć ma ze 40 cm, to się przewiesza i ma z 10 cm mniej.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,przylaszczka u Ciebie już taka duża,u mnie to jeszcze malizny ,nie chcą kwiatuszki się rozwijać ,chyba mam zimniej codziennie przymrozki a dzisiaj sypał śnieg,smagliczka jednoroczna super wygląda,a ja jakoś nigdy nie miałam przekonania do jednorocznych,dobrej nocki ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”