Ogród zielonej
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Nie no uwielbiam tę gigantyczną kępę Twojej fioletowej smagliczki.
Mam nadzieję, że i moja biała się rozsiała.
Pewnie, że miałam plan gdzie to wszystko ulokować. Od miesięcy nic innego nie robiłam.
Pewnie, że miałam plan gdzie to wszystko ulokować. Od miesięcy nic innego nie robiłam.
- usa1276
- 1000p

- Od: 22 sty 2012, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O żesz kurczaczek takie łany smagliczki to ja uwielbiam 
mam smagliczkę ale skalną żółtą skubana sieje się na potęgę
nawet bardziej niż chwasty, żeby róże tak się lekko ukorzeniały
mam smagliczkę ale skalną żółtą skubana sieje się na potęgę
nawet bardziej niż chwasty, żeby róże tak się lekko ukorzeniały
Ach, to i ja przyłączę się do zachwytów, szczególnie obwódki z trzmieliny są the best
, tym bardziej że z własnych sadzonek.Pogoda na przyszły tydzień zapowiada się fantastycznie, więc będzie co robić w ogrodzie.
- Malvy
- 500p

- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Moja smagliczka co prawda żółta, ale wygląda zupełnie inaczej... zaczynam się zastanawiać czy to rzeczywiście smagliczka była w paczce z nasionami

- Koleszko
- 500p

- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Dotarłem i ja .W końcu nadrobiłem wszystko , oj zeszło się kilka godzin - ale było warto . 
Pięknie kwitły Ci rojniki .Bardzo dobrze przycięłaś Berberysy i nie tylko je .Masz do tego rękę jak widać .
Dzięki za info. dot. Berberysów , ja mam dobrą ziemię , a mam ich kilkanaście sztuk do przesadzenia i będę musiał im dużo miejsca dać jak widzę. Piękna sosenka.
ostatnio miałem kupić dwie na pniu , ale ktoś mi je sprzątnął .
U mnie też dziś chłodniej , ale słońce ogrzewało nieźle . 
Pięknie kwitły Ci rojniki .Bardzo dobrze przycięłaś Berberysy i nie tylko je .Masz do tego rękę jak widać .
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Wiesz Soniu, nie wiedziałam, że smagliczka może tak ładnie wyglądać
Na zdjęciu z nasion czy opakowań wygląda tak niepokaźnie.. widziałam ją chyba w biedronie. Przywieźli byliny w tych plastikowych opakowaniach.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Helenko dzięki,
wysiałam tylko raz w 2012 roku. Corocznie mam siewki, przesadzam, robię obwódki, daję wszędzie tam gdzie małe rośliny. Szybko zarasta glebę, nie muszę pielić.
Nadmiar łatwo wyrwać i po problemie.
Ewuniu jak mi się uda to pojedynczo, ale jest tak krucha, że mniejsze siewki po dwie, trzy, żeby nie zniszczyć. Trzeba potem sadzić z rozmysłem, bo te podwójne, potrójne potrafią wyrosnąć spore. Mogą wtedy zagłuszyć blisko posadzone rośliny.
Aniu cieszę się, że widzisz jej piękno.
Z pewnością u Ciebie się wysieje. Jak u siebie plany wykonane, to teraz popracujesz głową u mnie.
Ula dzięki,
też ją lubię. Swoją górską wyeksmitowałam za płot. Rozrasta się i przekwita też szybko, niezbyt wtedy efektowna. Nadmorską tnę nożycami do żywopłotu i kwitnie szybko ponownie.
Moniczko ogród, to niekończąca się praca. Dzięki, że coś ciekawego znalazłaś na moich rabatkach.
Ty jesteś na podobnym etapie, jak ja dwa lata temu. Teraz trochę planów zrobić i tworzyć ogród. Nie łudź się, że posadzisz i wszystko będzie na swoim miejscu. Przesadzanie to nieodłączny element tworzenia ogrodu.
Malwinko ja znam dwie. Żółta to górska, wieloletnia, a ta na zdjęciach to nadmorska jednoroczna, nazywam ją zapchajdziurą.
Urośnie wszędzie, M obwódki często skosi kosiarką, jest niezawodna.
Sabinko to chyba bylinowa, właśnie żółta górska, jak w kapersach.
Paweł dzięki,
ale najłatwiej obrazkowe pismo przelecieć. Lubię berberysy, są tanie i można wybrać różnokolorowe. Drzewka na pniu niestety sporo kosztują, ale czasem warto wydać te pieniądze. Dziś u mnie zimno. Tulipany w donicach szykują się di kwitnienia, przykryłam na noc włókniną.
Od wtorku ma być kilkanaście stopni,
Zamierzam przyśpieszyć prace. Teraz prośba o łamanie głów nad moją rabatą.
Ma 6 m długości i tylko metr szerokości. Przy samych schodach rośnie rozplenica, rododendron różowy, hortensja Limelight. Wszystko to podsadzone zimozieloną runianką. Na środkową część rabaty spada z dachu śnieg, nie może być tam nic co by się połamało. Rosną tam dwa fioletowe orliki. Na drugim końcu przy bramie posadziłam obwódkę z malutkiej biało-zielonej trzmieliny. Wymyśliłam, że dam na rogu turzycę włosistą, a z tyłu różowe wysokie jeżówki. Na resztę nie mam pomysłu. Trzmielinę mogę przesadzić. Dwa poglądowe zdjęcia. Bliżej bramy rośnie 9 cisów, jako żywopłot, są nieduże. Nie chcę, żeby je czymś zagłuszyć, bo wyłysieją i zbrzydną.

Ewuniu jak mi się uda to pojedynczo, ale jest tak krucha, że mniejsze siewki po dwie, trzy, żeby nie zniszczyć. Trzeba potem sadzić z rozmysłem, bo te podwójne, potrójne potrafią wyrosnąć spore. Mogą wtedy zagłuszyć blisko posadzone rośliny.
Aniu cieszę się, że widzisz jej piękno.
Ula dzięki,
Moniczko ogród, to niekończąca się praca. Dzięki, że coś ciekawego znalazłaś na moich rabatkach.
Malwinko ja znam dwie. Żółta to górska, wieloletnia, a ta na zdjęciach to nadmorska jednoroczna, nazywam ją zapchajdziurą.
Sabinko to chyba bylinowa, właśnie żółta górska, jak w kapersach.
Paweł dzięki,
Od wtorku ma być kilkanaście stopni,

- cyma2704

Posadź w każde wolne miejsce, będziesz mieć spokój z chwastami.
Wiele zależy od gleby, ja w dołki dałam kompostu, to zarosła mi kulki świerkowe.
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Zosiu piękna ta ostnica. Moja rośnie w doniczkach.
Do jakiej wysokości na miejscu docelowym może dorosnąć?
Do jakiej wysokości na miejscu docelowym może dorosnąć?
- cyma2704

Alu ona jest bardzo lekka, więc choć ma ze 40 cm, to się przewiesza i ma z 10 cm mniej.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,przylaszczka u Ciebie już taka duża,u mnie to jeszcze malizny ,nie chcą kwiatuszki się rozwijać ,chyba mam zimniej codziennie przymrozki a dzisiaj sypał śnieg,smagliczka jednoroczna super wygląda,a ja jakoś nigdy nie miałam przekonania do jednorocznych,dobrej nocki