Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Post »

A właśnie ja nie lubiłam ani stacji kosmicznej (aczkolwiek Quark był niezły, ale nie mów, że lubisz głaskanie po uszach ;:202 ), ani Archera - tu nie strawiłam po pierwszym wejrzeniu, bo dalszych nie było. Może tak jak mówisz, trzeba się wciągnąć. Z sentymentem powracam do załogi Kirka, Voyagera oglądałam z przyjemnością, ale TNG to po prostu the best. Z bezbłędnym Q do kompletu ;:306
No tośmy podsumowali sobie dyskusję o kaktusach. Nie samymi nimi żyje człowiek, nawet najbardziej zapalony kaktusiarz. Ale kiedyś, przy okazji Kaktusiady na przykład, musimy sobie zrobić mały konwent ;:304

A tymczasem, aby cały czas było o oczywiście o roślinkach, pokażę Wam moje dwie nowości. Te z serii dziwadełek.
Ipomoea batata
Obrazek

oraz Ipomoea batata 'Purple':
Obrazek

Obie te roślinki to nic innego jak Wilec ziemniaczany. Przypuszcza się, że pochodzi od dziko rosnącego w Meksyku wilca ? Ipomoea trifida. Te roślinki to gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, znany pod nazwami: batat, patat lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Cała sprawa mieści się w bulwach i znane są dwie główne odmiany batatów: słodka i gorzka. Słodka odmiana jest smaczna, a gorzka - trująca. By stała się jadalna (i to nie jedyny raz w życiu ;:306 ), najpierw trzeba obrać bulwę ze skóry, najbardziej zasobnej w toksyny, pozostawić na tacy, aby promienie słoneczne zrobiły swoje. Pod wpływem słońca (bardzo silnego) toksyny znikną, na tacy zaś pojawi się sok zdatny do picia.
Tak podają źródła, natomiast ja sobie je kupiłam jako po prostu oryginalne roślinki. Co z nich wyrośnie, tego nie wiem, ale chyba testować nie będę ;:306 W końcu mają pełnić rolę ozdobną, a ziemniaki wolę jednak te z warzywniaka ;:oj
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tych roślin nie bardzo znam ale wujek G. pokazał, że mają ładne kwiaty. Mam nadzieję je niedługo u Ciebie zobaczyć. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Miałam kiedyś takie, jako wsad do skrzynki balkonowej, ale się nie polubiliśmy :wink:
Niemniej jednak rzeczywiście - jak są zadbane i rozrośnięte wyglądają bardzo fajnie. Co u Ciebie akurat jest pewne, jak w banku 8-)

Tak mi się teraz przypomniało a propos - byłam dzisiaj w wielkim sklepie ogrodniczym i zwróciłam uwagę na napis "Ipomea', bo osobiście mam zakodowaną nazwę 'ipomoea' właśnie, ale nie było czasu na zastanawianie się nad sprawą, bo jak zobaczyłam etykietkę z napisem "Grasula" to wszystko inne zbladło ;:306
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko nie nadążam za Tobą :D Kilka dni przerwy i już wstawiasz następną serie zdjęć pólek pełnych wspaniałych roślin.
Tefraczki pięknie się prezentują ,Gymno -wiadomo ,że śliczne... i ta malutka reszta też widać zadbana i ładna ;:215
Nowości ciekawe ,mają piękny kolor .
Jednym słowem znów dałaś po gałach ;:306
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Niewiarygodne.... zobaczyłem tutaj kilka gymnolków, albo jestem już zbyt zmęczony i źle widzę :D
Warto dokupić jeszcze kilka, bo masz głównie mihanovichii... a jest jeszcze kilka, które maja bardzo ładne kwiaty :)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Tych roślin nie bardzo znam ale wujek G. pokazał, że mają ładne kwiaty. Mam nadzieję je niedługo u Ciebie zobaczyć. :)
Serdecznie dziękuję Henryku, ale wbrew pozorom uzyskanie kwiatów o form I. batata nie jest podobno łatwe. Ona dość szybko rośnie, bardziej jest ozdobą i tłem dla kompozycji balkonowych, ale o kwiaty podobno trudno. Zobaczymy :D
onectica pisze:Miałam kiedyś takie, jako wsad do skrzynki balkonowej, ale się nie polubiliśmy :wink:
Niemniej jednak rzeczywiście - jak są zadbane i rozrośnięte wyglądają bardzo fajnie. Co u Ciebie akurat jest pewne, jak w banku 8-)
Ależ bardzo dziękuję Lucynko- jak wyżej: zobaczymy co z tego będzie rosło i jak :D
onectica pisze:Tak mi się teraz przypomniało a propos - byłam dzisiaj w wielkim sklepie ogrodniczym i zwróciłam uwagę na napis "Ipomea', bo osobiście mam zakodowaną nazwę 'ipomoea' właśnie, ale nie było czasu na zastanawianie się nad sprawą, bo jak zobaczyłam etykietkę z napisem "Grasula" to wszystko inne zbladło ;:306
:;230 z grasowaniem się komuś pomyliło, a co. Ale jak w środę ja pójdę do naszego centrum i pewne inne dziwadło jeszcze będzie, to spróbuję fotkę zrobić - będziecie mieć zagadkę.
nolina pisze:Żanetko nie nadążam za Tobą :D Kilka dni przerwy i już wstawiasz następną serie zdjęć pólek pełnych wspaniałych roślin. Tefraczki pięknie się prezentują ,Gymno -wiadomo ,że śliczne... i ta malutka reszta też widać zadbana i ładna ;:215
Nowości ciekawe ,mają piękny kolor .
Jednym słowem znów dałaś po gałach ;:306
Małgosiu- wielkie dzięki ;:196 Kilka dni wolnego, to i wstawianie było, teraz znów praca i w dodatku wakacje za pasem, gdzie Dzieci będą non stop w domu, to i zajęć z nimi będzie więcej, a co za tym idzie - mniej obecności na Forum. To tak na zapas wszystko zapodałam :D
D-avi-D pisze:Niewiarygodne.... zobaczyłem tutaj kilka gymnolków, albo jestem już zbyt zmęczony i źle widzę :D
Warto dokupić jeszcze kilka, bo masz głównie mihanovichii... a jest jeszcze kilka, które maja bardzo ładne kwiaty :)
Zobaczyłeś, zobaczyłeś... :evil: Głównie mihanovichii i docelowo tylko one mogą zostać, ewentualnie ( :!: ) przybyć, ale tylko takie. Nie wiem dlaczego, ale właśnie ta forma mnie się podoba i już (pomijam plaściory, bo jeszcze i one są dla mnie ciekawe w formie i kształcie), a kwiaty - wiadomo, wszystkie są piękne, jednak tylko w sezonie. Stąd jak mają być, to tylko właśnie różnokolorowe mihanovichii, a każde inne wolę podziwiać u Was, jak na przykład u Ciebie, Dawidzie ;:108
I nie wiem dlaczego, ale właśnie w tej formie i różnych kolorach je lubię. Ot, takie zboczenie, ale o gustach się nie dyskutuje podobno :?

I oczywiście bardzo dziękuję za wizyty. Lecę robić obiad, a potem...
W poszukiwaniu koszyków na balkon, natchniona przez Zuzę, zobaczyłam w Ikei coś, co od razu miało być moje. Tanie, proste, zwykłe - po sprawdzeniu wymiarów, zakupiłam natychmiast. Przyszło wczoraj popołudniem. Galwanizowany regał na balkon! ;:138
Co więc mnie czeka po południu?
Przemeblowanie roślinek, a jakże :;230
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze: Przyszło wczoraj popołudniem. Galwanizowany regał na balkon! ;:138
Co więc mnie czeka po południu?
hmmmm... fotografowanie regału? :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a może... pisanie o nim tutaj? :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, w szczególności Lucynko i Henryku, tylko bardzo nie chciałabym zostać źle zrozumiana, że pokazuję cały czas te same roślinki. Usprawiedliwiam, że przynajmniej w innych aranżacjach ;:306
Po wielu trudach i trzech dniach w sumie spędzonych z roślinkami, wszystkie stoją w miejscach, gdzie do października spokojnie sobie będą wegetować. Spokojnie, mam oczywiście taką nadzieję. Po chemii, po pożywce, w nowych miejscówkach - teraz mają rosnąć i cieszyć oko.

Regał jak regał, sprawił mi wiele radości (pracy oczywiście też, ale to już była przyjemność, jak porządkowanie znaczków), bo jego półki mają taki rant - zabezpieczenie, sprawiają wrażenie "stołu produkcyjnego", a więc mogę wody lać ile trzeba, a jednocześnie utrzymuje stabilność doniczek. Wymierzone idealnie na różne szerokości doniczek, co jak wiadomo dla mnie ma istotne znaczenie. Cały został poświęcony astrakom, a jesienią będzie służył jako stojak dla doniczkowych. Zdaje się, że kupię jeszcze jeden po sezonie, ale to dopiero plany. Nic nadzwyczajnego, jest prosty, funkcjonalny, a wygląda tak:
Obrazek

Obiecałam Magdzie i Henrykowi kilka zdjęć, więc skoro jestem przy regale, to jak wspomniałam, cały poszedł na astraki. Zimno, ponuro, więc i słońca nie było, ale nowe miejscówki tych cudaków wyglądają tak:

Tu razem z escobarkami, na najwyższej półce:
Obrazek

Tutaj z frajlejkami:
Obrazek

i w trzeciej odsłonie:
Obrazek

I teraz już mają sobie zasłużyć na kolejne sesje zdjęciowe. Aha: zdjęcia jakoś przebarwiają mi dziś dziwnie to wszystko, nie mają naturalnych kolorów, ale inaczej nie dam już rady.

Magdzie obiecałam euforbie, bo w sumie one tak zostały pominięte. Jak mówiłam, nic nadzwyczajnego tam już nie ma, te najfajniejsze poszły w bardzo dobre ręce i jeszcze lepszą opiekę, a Białą Damę straciłam zimą. Teraz moje euforbiowate to same żelazne sztuki, wyglądają sobie tak:
Obrazek

A pozostałe najtwardsze i największe stoją na odkrytej powierzchni, w towarzystwie mini skalniaczka, noliny, i paru innych:
Obrazek

Tak więc "wyrobiłam" się ze wszystkim jeszcze przed wakacjami, z czego jestem zadowolona. Teraz tylko czekać na słońce, patrzeć jak rosną i cieszą oczy - czego i Wam życzę, z góry dziękując za wszelkie wizyty! ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

no masz trochę tych wynalazków ;:215 pora się oszklić

wrzuć zdjęcia escobarii 8-) chętnie zobaczę
Pozdrawiam Krzysiek
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładnie zagospodarowany balkon ;:333 Mój wymaga remontu.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A, Krzysiu...zapomniałam :oops: W sumie escobarki nie mają zbioróweczki, choć ich malutko, ale u mnie to norma - zawsze tak robię, chcę się zapoznać, zobaczyć jak przezimują - jeśli będzie wszystko dobrze, to oczywiście w następnym sezonie kupuję więcej. Jutro mam nadzieję przy słoneczku nadrobię tę mini zbioróweczkę, ale niech escobarki mają :D
A oszklić się nie chcę... ;:185 Może kiedyś drugi balkon tak zabudujemy, ale raczej to bardzo dalekosiężna myśl, nawet nie plan.
Zuza - dziękuję. Jeszcze kilka przesuwań szklarenkami i mój będzie wymagał remontu ;:306
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WoW! ;:oj

Kolejna pomysłowa Robotka tzn. eee... Forumka. :D
Doskonały pomysł ale i że takie coś produkują i mają na stanie to ja nawet nie wiedziałem... Wymiary jakieś czy namiary na to można zdobyć? Co prawda raczej nie znajdę na to miejsca ale kto to może wiedzieć... ;:131

Roślinki z tych najładniejszych. Nieduże jeszcze ale doskonale rokujące i na tej miejscówce na pewno się zdecydowanie poprawią i urosną do zimy że hej! ;:333

A gaj euforbii już imponujący! ;:215
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Henryku! :;230 Wysłałam maila ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Prawdziwy profesjonalizm zawitał ;:138 bardzo ładnie prezentują się wszystkie rośliny ;:215
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”