Brawo, brawo, brawo!
Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
Oglądam zawsze Twoje rośliny z uśmiechem na twarzy i z prawdziwą przyjemnością. Są tak piękne, dorodne, dopieszczone - jestem pod ciągłym wrażeniem. Podziwiam je zawsze oraz jestem pełen podziwu dla Ciebie i Twoich umiejętności.
Brawo, brawo, brawo!
Brawo, brawo, brawo!
- jang
- 500p

- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Może i sezon ma się już ku końcowi (skoro tak piszesz...
) ale za to jakie piękne zakończenie
Piękne kwiaty na A. obesum ... i Thai Socotranum też super
Piękne kwiaty na A. obesum ... i Thai Socotranum też super
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
No tym razem to już zostawię tu swój ślad. Jestem jak zawsze pod wielkim wrażeniem cudnych i tak zadbanych roślin.
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolejny rozkwitnięty pąk kwiatowy i .... "kamień spadł z serca", wszytko wróciło do normy, rozwinięty kwiat jest kwiatem "pełnym":

- przy "poprzedniku" obecnie rozkwitającego, coś poszło "nie tak", chociaż wewnątrz kielicha widać zaczątki dodatkowych płatków:

- bez niespodzianek natomiast rozkwitł kolejny pąk kwiatowy na:

- chwilowa odskocznia od sukulentów - głównego tematu wątku:

- kilka moich hoj, egzystuje przez całe lato na obudowanym balkonie. Jedna daje mi zdrowo "popalić", rośnie w bardzo niekontrolowany sposób:

- zastanawiam się, rozplątać i ułożyć na drabince wszystkie "splecione" pędy czy ... , jednak poproszę o podpowiedź Forumowiczów mających doświadczenie z tymi roślinami i podobnymi przypadkami. Jak postąpić, żeby nie uszkodzić, a jedynie pomóc tej roślinie:
- ostatnie kwiaty - a w zasadzie kwiatuszki i pachnące "melisą" listki, dla wszystkich Gości odwiedzających mój wątek:

- przy "poprzedniku" obecnie rozkwitającego, coś poszło "nie tak", chociaż wewnątrz kielicha widać zaczątki dodatkowych płatków:

- bez niespodzianek natomiast rozkwitł kolejny pąk kwiatowy na:

- chwilowa odskocznia od sukulentów - głównego tematu wątku:

- kilka moich hoj, egzystuje przez całe lato na obudowanym balkonie. Jedna daje mi zdrowo "popalić", rośnie w bardzo niekontrolowany sposób:

- zastanawiam się, rozplątać i ułożyć na drabince wszystkie "splecione" pędy czy ... , jednak poproszę o podpowiedź Forumowiczów mających doświadczenie z tymi roślinami i podobnymi przypadkami. Jak postąpić, żeby nie uszkodzić, a jedynie pomóc tej roślinie:
- ostatnie kwiaty - a w zasadzie kwiatuszki i pachnące "melisą" listki, dla wszystkich Gości odwiedzających mój wątek:

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Śliczne hoye. U mnie jeszcze nic nie kwitnie, choć na rozrost wielu narzekać nie mogę.
Jednak przeważnie jak im chcę ukierunkować rozrost łodyżek, to czasem buntują się i zasychają, a czasem zaakceptują moje usilne perswazje.
Jednak przeważnie jak im chcę ukierunkować rozrost łodyżek, to czasem buntują się i zasychają, a czasem zaakceptują moje usilne perswazje.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Pięknie, różnorodnie i bujnie rosną oraz kwitną rośliny u Ciebie. Bardzo lubię tutaj zaglądać.
hoja caudata Sumatra jest z tych bardziej kapryśnych hoi - szczególnie u mnie nie rośnie za dobrze - i Twoją podziwiam szczerze za jej chęć do wzrostu. Ja bym jej nie ruszał bo się obrazi - a wiem na 100% że to potrafi...
hoja caudata Sumatra jest z tych bardziej kapryśnych hoi - szczególnie u mnie nie rośnie za dobrze - i Twoją podziwiam szczerze za jej chęć do wzrostu. Ja bym jej nie ruszał bo się obrazi - a wiem na 100% że to potrafi...
- PiotrAPD

- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo lubię oglądać Twoje Adenium Fantastyczne mają te kwiaty 
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Mietku Twoje Adenium cudownie kwitną
dla Ciebie .
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak bardzo przykuwają uwagę i wzbudzają zachwyt Twoje sukcesy z Adenium, że za każdym razem wstyd mi, że tak po macoszemu traktuję swoje dwa na krzyż...otrzymane jako "załącznik", nieoczekiwanie, trochę je ostatnio bardziej doglądam, dokształcam się u Ciebie ...może odwdzięczą się kiedyś. Póki co, podziwiam kwiaty Twoich wychowanków 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Mnie zachwyca wszystko, co widzę u Ciebie, bo każdej roślinie poświęcasz bardzo dużo uwagi i to widać.
Co do hoi, to ja niewiele powiem, sam zdecydowanie wiesz więcej na temat tych roślin, ale wydaje mi się, że Henryk ma rację. Ona lubi się obrażać, ale z drugiej strony patrząc, te ściśnięte pędy powodować mogą (tak myślę) zniekształcenie liści lub nie do końca ich prawidłowy rozwój... Miałam podobną sytuację do H. australis - tenuipes. Splątane i ściśniętę pędy były trudne do rozplątania, ale zrobiłam to, bo wydaje mi się, że hoje lepiej rosną, gdy mają przestrzeń i nie są skrępowane. Co się nie udało, ucięłam i ukorzeniłam, tyle że było to lato, a teraz trudno taki zabieg przeprowadzić... Nie ukrywam, jest to pewien kłopot, i żałuję że niewiele mogę pomóc...
Co do hoi, to ja niewiele powiem, sam zdecydowanie wiesz więcej na temat tych roślin, ale wydaje mi się, że Henryk ma rację. Ona lubi się obrażać, ale z drugiej strony patrząc, te ściśnięte pędy powodować mogą (tak myślę) zniekształcenie liści lub nie do końca ich prawidłowy rozwój... Miałam podobną sytuację do H. australis - tenuipes. Splątane i ściśniętę pędy były trudne do rozplątania, ale zrobiłam to, bo wydaje mi się, że hoje lepiej rosną, gdy mają przestrzeń i nie są skrępowane. Co się nie udało, ucięłam i ukorzeniłam, tyle że było to lato, a teraz trudno taki zabieg przeprowadzić... Nie ukrywam, jest to pewien kłopot, i żałuję że niewiele mogę pomóc...
- Akwelan_2009

M/w tydzień temu, pokazywałem moją hoję, która postanowiła "poplątać" swoje młode rosnące pędy i prosiłem o podpowiedź, co z tą plątaniną zrobić. Bałem się, że rosnące młode liście, będą w tej plątaninie pędów deformowane i stracą na swojej urodzie, pytałem czy rozplątać splątane pędy. Na dzień dzisiejszy problem chyba sam się rozwiązał, zbyt szybko rosnące liście, wstrzymały moją jakąkolwiek decyzję w obawie przed uszkodzeniem lub ich oberwaniem:

Z jednej strony taki gąszcz liści może ładnie wyglądać, ale z drugiej czy pookręcane, "ściskające" się pędy nie "poduszą" i nie "unicestwią" się tym czułym uściskiem ?

Z jednej strony taki gąszcz liści może ładnie wyglądać, ale z drugiej czy pookręcane, "ściskające" się pędy nie "poduszą" i nie "unicestwią" się tym czułym uściskiem ?
Mieczysław
Mieczysław
- Ayesha

- Od: 24 sie 2010, o 14:50
Oglądam twoje hoje i jestem pod wielkim wrażeniem,są takie piękne i zdrowe,ja do bardzo niedawna miałam tylko carnosę,wisi
chyba w złym miejscu bo nie jest zbyt dorodna i jeszcze nie kwitła.Moje nowe hoje to same maluchy z wyjątkiem Phi Phi Island,Violi
, mindoriensis i dopiero ukorzenionej ale już prawie kwitnącej Multiflory.
chyba w złym miejscu bo nie jest zbyt dorodna i jeszcze nie kwitła.Moje nowe hoje to same maluchy z wyjątkiem Phi Phi Island,Violi
, mindoriensis i dopiero ukorzenionej ale już prawie kwitnącej Multiflory.
- Akwelan_2009

Przeglądałem Twój wątek, ale chyba nie pokazywałaś swoich hoj lub zbyt mało poświęciłem czasu na dokładniejsze przejrzenie Twoich wątków - przejrzę powtórnie. Odnośnie H. carnosa, również mam złe doświadczenie, nie mogłem się z nią dogadać, nie mam jej. Jak dużą masz hoję Phi Phi Island, już kwitła ? Z jakiego źródła ją nabyłaś ? Multiflory nie mam, lubi rosnąć i rozrastać się, a ja mam bardzo ograniczona ilość miejsca, które mogę poświęcić dla roślin. Te które mam, też już mnie bardzo zarosły, dlatego część muszę poprzycinać.
Mieczysław
Mieczysław
Sumatra wygląda uroczo, młode listeczki zawsze są najładniejsze i rzeczywiście szkoda byłoby je zniszczyć. Pięknie odwdzięczają Ci się hoje za opiekę
. A jak całkiem zarośniesz
?
- Akwelan_2009

barbra13 pisze:/ ... / A jak całkiem zarośniesz?
Mieczysław
Mieczysław