Uprawa melonów cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów cz. 2

Post »

Napisaliście, że możliwe, że to jest to. Ale zdaję się na Wasze doświadczenie, ja pierwszy raz je uprawiam. Mój zrobił się tak jakby troche lekki. Boję się, żeby nie zrobił się pusty w środku. Mam kilkanaście sporych melonów. Jak jeden mi się uda to i tak będę zadowolony :wink:
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie dojrzewa, a nie zrobił się miękki?
Darek26
200p
200p

Post »

Właśnie nie, ale czuć jakby się robił tak jakby pusty. W razie czego, mogę zrobić dokładniejsze zdjęcia z bliska.
Awatar użytkownika
tenebri
50p
50p
Od: 11 cze 2016, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam w tym roku pierwszy raz Emira, jeszcze żadnego melona z tej odmiany nie zerwalem, ale tak jak było już powiedziane będzie unosił się słodki melonowy zapach( w gruncie może być ciężej wyczuwalny u mnie w szklarni było bardzo słodko:)), ogonek lekko odpadnie no i powinien zmienić kolor z dnia na dzień zrobi się powiedzmy żółtawy (przeważnie tak jest) to też zależy od odmiany. Moje Olwiny były jasno zielone i z dnia na dzień fajnie pożółkły.
Awatar użytkownika
tenebri
50p
50p

Post »

Ostatnie Olwiny, kolor już zmieniony, nawet czuć lekki zapach niedługo będą gotowe do konsumpcji.

Obrazek

Pierwszy Charentais zmienił już kolorek, ale jeszcze mocno się trzyma ogonka:). Z dołu jeszczr zielony Emir.

Obrazek
Awatar użytkownika
tenebri
50p
50p

Post »

Dziś pierwszy Emir zjedzony. Dla mnie super smak lepszy od Olwina, bardziej słodki i soczysty. Tak więc wszystko zależy od tego co kto lubi....
Stamich
100p
100p
Od: 3 sie 2018, o 12:20

Post »

Obiecana fotorelacja z wnętrza Seledyna:

Obrazek

Jeżeli chodzi o smak, to trudno określić czy każdy by miał takie odczucie, ale według mnie przypomina nieco melona miodowego (choć nie jest tak wściekle słodki), z delikatną nutą indywidualnej wyrazistości.

Ogólnie słodycz przyjemna, powiedziałbym w sam raz jak na melona, a jak na własnego melona to super. Zapach powalający, doskonały odświeżacz powietrza [o ile ktoś lubi zapach melona] - cały przedpokój i pół kuch nim pachniały.

Ważna sprawa w uprawie - lubi słońce, dobre nawożenie i swobodne miejsce na wzrost [choć to lubi każde z warzyw dniowatych].
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Udało się ;:138 Mój największy melon waży 3,6 kg :tan
Obrazek

Ta odmiana ma jeszcze tą cudowną cechę, że nie ma problemu z określeniem dojrzałości owocu. Dojrzały melon robi się żółty i przepięknie pachnie ;:108
Awatar użytkownika
tenebri
50p
50p

Post »

aria piękny melonik, tylko pozazdrościć.
Pierwszy Charentais zjedzony, smaczny słodki , choć dziś jadłem kolejnego Emira i ten miał więcej słodyczy.

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Pierwsze 3 seledyny były niezbyt słodkie. Ładnie zmieniły kolor na żółty, pachniały z daleka, wogół ogonka zaczęła pękać skórka, ale jednak.... Kolejne postanowiłem przetrzymać na krzaku ile się da i zerwałem dopiero jak zaczęły pojawiać się pierwsze ogniska grzybka na skórce.

Ten był w smaku doskonały, po prostu rozpływał się w ustach :)
Obrazek
Darek26
200p
200p

Post »

Wokan właśnie miałem pisać posta, że mój największy melon dojrzał i będę go dzisiaj zrywał. Przeczytałem Twojego posta i jednak poczekam pare dni. Dopiero zaczął pachnieć a ogonek dalej zielony :)
Stamich
100p
100p

Post »

Dziś przyszła pora na moje dwa Oliwiny.
Zapach wspaniały już od paru dni. Kolor też miły oku.
Wagowo całkiem pozytywnie, takie w sam raz.
I na tym koniec pozytywów. W smaku słodycz słaba. Albo mogły jeszcze na grządce posiedzieć parę dni, albo po prostu taki urok, albo czegoś im brakowało.
Drugi postoi za karę na komodzie, może "dojdzie" :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tenebri
50p
50p

Post »

Ja mam podobne odczucia odnośnie odmiany Olwin, czegoś w niej brakuje. Trzymałem już dłużej a i tak smak średni. U mnie odpada ta odmiana w przyszłym roku.
Stamich
100p
100p

Post »

Śledziłem Twoje wcześniejsze posty, dlatego byłem ciekaw czy to przypadek, czy coś z odmianą. Ja też w przyszłym rok skreślam go z listy.

Ciekaw jestem co następne dojrzeje. Ananas, Malaga lub Charentais. Oczywiście dam znać wraz z fotkami :) Choć Ananas ma niestety pęknięcie, które się poszerza, a brakuje mu jeszcze do dojrzałości.
Awatar użytkownika
tenebri
50p
50p

Post »

U mnie po ostatnich częstych deszczach też parę melonów zaczęło pękać, szybko wtedy dostają pleśni i gniją. Też jeszcze nie są do końca dojrzałe.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”