Posadziłam truskawki. I znowu krzywo mi wyszło. Nie chciało mi się iść po patyczek i sznureczek. I jak sadziłam to wydawało się prosto, a jak skończyłam i popatrzyłam z odległości...lordoza z kifozą mi wyszła. Czyli nic nowego, ja jestem stworzona do chaosu i małego szaleństwa. Krzywe linie nasadzeń to moja wizytówka.
Dorotko - Selera nie sadzi się za głęboko, i potem obrywa się co jakiś czas liście od dołu, ale nie za dużo. I delikatnie odkrywa co jakiś czas korzeń od góry, spulchniając glebę. Ja zapomniałam się tak bawić, i korzenie nie są za duże, za to liście tak.
Marysiu - Może mączniak wszedł do dyniowatych? Miałaś wilgotne lato, to wszystko możliwe.Fuksje są proste w uprawie, jak każda roślina. Sadzisz, podlewasz, karmisz. Na zimę do jasnego, chłodnego pomieszczenia. I tyle. I jest pięknie.
Martuś - Mnie kobea uraczyła w tym roku kwiatkami, ale to dość uparta roślinka. Tym bardziej cieszy oko.I ja wiem, że Twój ogród to melodia Twojego serca, bo to widać.
Aguś - Już po urlopie? To teraz czas na ogród. Pogoda idealna na prace kopalniane.
Aniu - Tak, fuksje lubią sobie podjeść. Moje dostawały,troszkę ziemi kompostowej, i zwykłego florowitu. Mam nadzieję tylko, że przez zimę mi się nie zmarnują. Muszę je czymś popryskać, tylko czym?
Iza - A tam wychuchane. Aż się zarumieniłam, bo teren wokół domu, po remoncie jeszcze nie uprzątnięty.Nie ma kiedy...
A w ogrodzie kwitną dalie
i róże
powoniki przekwitają i zostawiają po sobie piękne czuprynki
dojrzewające dynie przypominają o nadchodzącej jesieni