Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 17

Post »

Doris, Marzko - przede mną miłe popołudnie... M. poproszę, żeby oszlifował papierem sciernym meble ogrodowe do olejowania, a sama zajmę się sadzeniem :)
Kupiłam właśnie Million Bells, pelargonie, werbeny, bacopy oraz euphorbia Diamond Frost. Czekam na pelargonie rosebud oraz fuksje od Adriana i będę działać :) Jak ja to lubię!
Doris, dzięki za oświecenie że to osteospermum, a nie zwykłe margerytki! Te wdzięczne rośliny będą mi kwitły cały sezon - to bosko!
Marzko, wyjdziesz z sadzenia, to weźmiesz się za chwastowanie... powili zbliża się sezon na mniszki! Jadąc widziałam już jeden trawnik cały zsypany żółtym kwieciem ;:173
Bozuniu, witam Cię serdecznie ;:196 Jeśli mała ilość słońca to chyba możesz rozpatrzyć niecierpki (a może fuksje?)? Do nich można wkomponować bluszcz i euphorbia Diamond Frost i masz kompozycję :) Dziękuję za odwiedziny!

Na Krakowskiej ruch jak w ulu... ledwie zaparkowałam, a ile czasu wyjeżdżałam - ludziska się poblokowali wzajemnie... ech! Szał zakupowy ogarnął wszystkich bez wyjątku :)
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga jak to własnie kupiłaś rosliny... ;:oj to ty w pracy jestes czy gdzie...nie no dobrze masz ;:224
Ja własnie przytargałam pakę z różami i ostrogowcami od Ewci :uszy
A to osteo...to inaczej stokrotka afrykańska, ładnnie nie :wink: ,mi sie podoba jeszcze taka odmiana o powcinanych płatkach https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q= ... 0500738887 , albo taka
https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q= ... 4oDYCw&bvm
Aga789
200p
200p
Od: 21 lut 2013, o 13:07
Kontakt:

Post »

Aga, widzę również lubisz symetrię w donicach :) Od razu wszystko ładniej wygląda, prawda? a ta margaretka to czasami nie jest osteospermum? Miałam dokładnie taki sam kolor rok temu i tak właśnie sie ta roślina nazywała. Moja mama miała 4 kolory , kwitł całe lato :). (biały, żółty, fiolet i róż).
..och jak ja uwielbiam odwiedzać Twój ogród. Zawsze mnie czymś natchniesz :)
Pozdrawiam Agnieszka
Niewielki ogródek wielu barw
x-ag-a
---

Post »

Dorotko, oczywiście, że jestem w pracy... Krakowska mieści się dosłownie za rogiem, więc w przerwie na lunch można się wyrwać.
Osteospermum mnie zachwyciło, przede wszystkim to, że ładnie się rozrasta i pieknie kwitnie do przymrozków. Nie mogę jakoś otworzyć Twojego linku...
Aga, bardzo mi miło, że czymś mogę Cię zainspirować! :)
Tak, te kwitnące różowe i burgundowe kwiatki to osteospermum - właśnie Dorotka mnie oświeciła... kupując ni espojrzałam na etykietę, będąc przekonaną że to margerytki ;-)
Z kompozycji Twojej mamy podoba mi się wszystko, poza żółtym... mam takie dwa kolory, które do mnie nie przemawiają: właśnie żółty i niebieski ;-)) Cieszę się ogromnie, że kupiłam tę roślinę!
Pozdrawiam Cię serdecznie, A.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aga, jak ty w przerwie na lunch przepuszczasz kasę na chabazie zamiast na jedzenie to faktycznie będziesz niedługo chudzinka i sucharek. Nie to co ja, gdy wokół mnie same knajpy :;230
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no...nie otwiera sie... :roll: w googlach mozesz poogladac odmiany...cudniste , no i właśnie kwitną niestrudzenie do zimy ;:108
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Aga witaj. Olka kupowałaś w Melonie? Jest piękny. Ja się w zeszłym roku przymierzałam, ale się nie skusiłam, jednak w tym roku ;:108 Piękny okaz, donice też cudne ;:333
Aga789
200p
200p
Od: 21 lut 2013, o 13:07
Kontakt:

Post »

Aga: do mnie żółty przemawia, niebieski bardzo lubię, ale kwiatów niebieskich nie mam, wolę różne odcienie fioletu :) Nie bardzo za to przepadam za bratkami z takimi brązowawymi ciapkami. Zdecydowanie w ogrodzie będzie najwięcej różu :). Z powodu kolorów w tym roku będę wymieniać żurawki na inną odmianę, bo nie dość, że kwitnie bardzo skąpo, to liście cały rok ma buro-brozowe. Poluję na kwitnącą na różowo z jasnozielonymi listkami :). Zobaczymy czy taką znajdę.
Pozdrawiam Agnieszka
Niewielki ogródek wielu barw
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A więc to trawki i żurawki wykolegowały z donicy róże. Dobry pomysł i świetne zestawienie. Ja mam jeszcze sadzenie jednorocznych przed sobą, bo nie zdążyłam z wszystkimi zaległościami. Na razie podpatruję i kombinuję. Oczywiście będę musiała kupić gotowe sadzonki, bo z siewami w tym roku wyszło mi tragicznie :oops:
x-ag-a
---

Post »

Wandziu, po tym jak wykopywałam róże ze skrzyń widząc jak bardzo rozrosły im się korzenie wiem, że róże w pojemnikach są raczej na jeden sezon - potem do gruntu... cieszę się, że podoba Ci się moja świeżo obsadzona skrzynia!
Aga, ja różne upodobania kolorystyczne rozumiem i bardzo lubię, że każdy z nas preferuje coś innego :)
Madziu, olka kupiłam w Melonie... zaraz przy wejściu stoją te giganty ;:173
Doris, zaraz pogugluję :)
Jolu, widzisz jakie niebezpieczeństwa czyhają na nas za rogiem ;-))

Wczoraj podczas sadzenia oleandra gadaliśmy sobie z PanemM na temat chabazi... pyta mnie Księżyc mojego życia: a co Kochanie posadzisz w skrzyni na froncie? Ja: Kochanie, ależ posadzę 3 kanny, które kupiłam od Janusza-drozda... Księżyc mojego życia: blee, kanny? Posadź Million Bells - będzie przepięknie! Ja: no dobrze, nawet jeszcze lepiej... ale tam powinno być też coś wyższego; dosadzić? Księżyc mojego życia: nie, Million Bells są na tyle ładne, że wystarczą... Ja (zdziwiona): aha, ok.

Dzisiaj w Krakowskiej zakupiłam do tej skrzyni rzeczone różowe i białe Million Bells, różowe pelargonie i fioletowe werbeny... myślę sobie: faktycznie, ładnie będzie...
Przyjechałam do domu, wszystko rozpakowałam, zabrałam się metodycznie do sadzenia obsadzając najpierw donice na froncie... skończyłam i zabieram się za skrzynię... dosypałam ziemi, ustawiłam donice w iście ulubiony symetryczny układ i wołam M. który nie mniej metodycznie szlifował meble ogrodowe pod olejowanie...
- Kochanie, ładnie?
- Kochanie, a czemu one takie niskie, te Million Bells?
- Kochanie, ależ one takie niskie rosną, ale oczywiście się rozrosną i pięknie zwisając pokryją całą skrzynię...
- Kochanie, ale przecież one nam rosły na metr w górę?
- Kochanie, a w rzyció! Myśmy nawet ostatnio nie mieli Million Bells?
- Kochanie, jak to nie mieliśmy? W dużej donicy rosła, taka wielka, okazała, w malinowym kolorze...
- Kochanie, może chodzi Ci o -?
- Kochanie, no jasne!!!!

Możecie sobie wyobrazić moją konsternację :twisted:
Zadzwoniłam do ogrodniczego obok, mieli.
Pojechałam, kupiłam dwie donice, upychając całą rzeszę innych roślin w różne miejsca... efekt poniżej ;-)))))))

Obrazek
...obok jednej z donic z Pashminą posadziłam kompozycję werben z białymi Million Bells

Obrazek
...do filiżanki poszła jedna z pelargonii

Obrazek
...do wysokiej donicy na różowo: pelargonie i Million Bells

Obrazek
...tę skrzynię już znacie

Obrazek
...w tych donicach są pelargonie różane od Adriana i różowa bacopa... w skrzyni powyżej będą pomidorki koktajlowe i zioła

Obrazek
...przy drewutni zawisły fuksje od Adriana

Obrazek
...a tu kompozycja na froncie z rzeczonymi - ;-)

Obrazek
...osteospermum

Obrazek
...- a po bokach z prawej różowe Million Bells a po lewej bluszczyk kurdybanek

Obrazek
...ufff, skończone!

Obrazek
...a to fragment działań PanaM - odświeżanie mebli ogrodowych, które zostaną jutro zaolejowane
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Fantastyczna, pelna humoru fotorelacja!
- bardzo efektowne, zastanawialem sie tez nad kupnem.
Krzeslo pieknie wyszlifowane, drewniane meble ogrodowe sa super ale w moich oczach dyskwalifikuje je praktycznie coroczna mozolna konserwacja.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra robota Aguś ;:108 Słodka jest ta filiżana z pelargonią ;:215 ..też własnie myślę... co by tu na stolik dać....tylko tam straszna patelnia :roll:
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Aga Twój mąż to chociaż próbuje doradzić,mój Tylko podziwia :D ...
Piękne kompozycje ,teraz tylko czasu troszkę i będzie zjawiskowo ,ja też wczoraj obsadzałam donice ;:108 :wit
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś, wszystkie Twoje doniczkowo, skrzyniowe nasadzenia są cudne ;:138 Jak zwykle idealnie skomponowane :)
PanM z kolei wykonał dobrą robotę, odświeżając mebelki tarasowe. ;:215
Mojego M też to czeka ;:306
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
x-ag-a
---

Post »

Gosiu, Ola, Doris, Janusz - cieszę się, że moja dzisiejsza praca prawie do zmroku przypadła Wam do gustu ;:173 Dziękuję za miłe słowa, niech teraz rośliny ładnie się rozrosną i zakwitną :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”