Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Krysiu
Pięknie ukorzeniły Ci się sadzonki
Muszę poczytać o tym knocie
Kamasja super - za ile zakwitnie , czy już w tym roku ???
Pozdrawiam serdecznie
Muszę poczytać o tym knocie
Pozdrawiam serdecznie
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie da się zaprzeczyć, że przyszła. Wszystko kwitnie na potęgę. A co nie kwitnie, to cudnie rośnie. 
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Ania.S
- 200p

- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Kontakt:
Krysiu, zostawiam swój malutki ślad w Twoim pięknym świecie 
Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Krysiu!....sadzoneczki
....takie dorodne, zdrowe.
Pozdrawiam serdecznie !
Pozdrawiam serdecznie !
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
korzo_m - Dorotko piękne korzenie maja te sadzone latem ub roku. Te z zimowego rozmnażania bardzo słabe i przekonałam się,że ładne pędy i dużo to złe rokowania bo młodziutki system korzeniowy nie jest w stanie wykarmic .
Ta na zdjęciu poniżej zaczęła więdnąć i radość przemieniła się w stres ... ale zrobiłam dla niej mini szkalernkę i tam przeczekała najgorszy okres. teraz juz daje sobie radę.

Dorotko na początku maja poprosze męża aby pomógł dostać sie do Miskanta Giganteusa - rośnie w ogromnej donicy zadołowanej wraz z innymi. jeśli sie operacja uda to wyślę obiecane sadzonki i pomyśl czy coś przy okazji chcesz ode mnie - pozdrawiam i
ElleBelle - Elżbietko dziękuję za miłe słowa.
Mój ślubny mówi,że ja "nic nie robię na pół gwizdka " i pewnie sporo racji w tym jest.
Tylko,że robi się to kosztem wielu innych spraw, które odkładam na potem.
perdii - Gosiu dziękuję.
Po niedzieli będę sie rejestrować na badanie(pletyzmografia płuc) i może byśmy się spotkały ?
A przy okazji pytanko - mogę Ci dać różę okrywową HEIDETRAUM bo mam dwa młode krzewy.
Wygląda tak , odmiana nie do zdarcia, nie potrzebuje okrywania, zero wymarzania i nie choruje.
Wykopałabym teraz i trzymała w doniczce - co Ty na to ?

asiula - Asiu piszesz,że mam dobrą "rękę" no i oczywiście
" ...
może to prawda i wydaje mi się,że czasami wole pogadać z roślinami niz z ludźmi ... ponoć dziwaczeję ale jak mam słuchać sąsiadki, która po raz setny opowiada mi to samo to wole w pokoju popatrzeć na kwiatuchy i pogadać do nich ...
Wierzba smocza - wykopana po zimowym zadołowaniu ma sie dobrze i nawet na niektórych króciutkich patyczkach bazie sa ...
Na 8 pojemniczków tylko w jednym sczerniałe a reszta żywa.
Myślę, że latem będzie wiadomo i wtedy pochwale się w wątku.
JAKUCH - Jadziu ale fajnie mnie nazwałaś ... " zielona Krysia "
O podlewaniu knotowym juz Ci koleżanki podpowiedziały - to stara metoda i najczęściej używana przy delikatnych kwiatach o niewielkich rozmiarach np fiołki afrykańskie choć ja wiosna przy sadzonkach często ją stosuję i to z wielkim powodzeniem.
Warto wcześniej pomyśleć o zorganizowaniu odpowiednich pojemniczków.
takasobie - Miłko myślę, że i Ty masz wiedzę i dar do roślin.
Wystarczy tylko troszkę Cię wesprzeć i namówić na niektóre tematy a reszta już idzie jak trzeba.
Gdybyśmy niedaleko siebie mieszkały stworzyłby byśmy zgrany duet
Fuksje - dla mnie to jedne z łatwiejszych roślin zarówno w rozmnażaniu, formowaniu jak i pielęgnacji ...
Tosia1 witam i dziękuję .
TerDob - Teresko nasiona kamasji posiałam tak z ciekawości bo czytając o niej na wielu stronach w sieci znalazłam bardzo sprzeczne Informacje - sprawdzę co jest prawdą ...
Informacja >> rozmnażanie z nasion - siew tuż po dojrzeniu albo wiosną w zimnym inspekcie, (kiełkowanie trwa długo) i to już mogę obalić bo nasiona włożyłam do lodówki ( chłodna stratyfikacja) pod koniec grudnia .
13 lutego wróciłam ze szpitala i przy przeglądzie torebek z nasionami zauważyłam kiełki. Wsiałam je do pojemnika i wyniosłam do zimnej piwnicy aby opóźnić ich wzrost.
Druga sprawa >> dziedziczenie cech roślin matecznych i tu informacje podają że zachowują a inne ,że nie zachowają cech roślin matecznych czyli trzeba sprawdzić !!!
Jednak do tego eksperymentu potrzebna jest cierpliwość bo na ich kwiaty trzeba poczekać od 3 do 5 lat .
Locutus - Jeżyku jesteś prawdziwym koneserem i potrafisz "rozsmakowywać się " w każdej wiosennej nutce.
Brawo
Ania.S -Aniu witam i serdecznie pozdrawiam.
Każdy gość w moim maleńkim raju jest mile widziany.
bwoj54 - Bogusiu dziękuję.
Sadzoneczki pielęgnowane szybko rosną i już planuję rozstawić mini szklarnię zakupioną w ostatni dzień grudnia na Allegro - to tak dla siebie pod choinkę ...
Jej zakup konsultowałam z Ewą ( Ayesha ) bo ona ma podobną i potrzebowałam fachowej opinii.
Na zakończenie fuksja Beacon obsypana pakami kwiatowymi - ta odmiana to taki dziwoląg bo po zimie ledwo złapie ciepełka i światła od razu obsypuje sie pąkami kwiatowymi. Dopiero potem nadrabia brak liści ...
przynajmniej u mnie tak się zachowuje bo może to zalezy od warunków zimowania .... nie wiem.

Ta na zdjęciu poniżej zaczęła więdnąć i radość przemieniła się w stres ... ale zrobiłam dla niej mini szkalernkę i tam przeczekała najgorszy okres. teraz juz daje sobie radę.
Dorotko na początku maja poprosze męża aby pomógł dostać sie do Miskanta Giganteusa - rośnie w ogromnej donicy zadołowanej wraz z innymi. jeśli sie operacja uda to wyślę obiecane sadzonki i pomyśl czy coś przy okazji chcesz ode mnie - pozdrawiam i
ElleBelle - Elżbietko dziękuję za miłe słowa.
Mój ślubny mówi,że ja "nic nie robię na pół gwizdka " i pewnie sporo racji w tym jest.
Tylko,że robi się to kosztem wielu innych spraw, które odkładam na potem.
perdii - Gosiu dziękuję.
Po niedzieli będę sie rejestrować na badanie(pletyzmografia płuc) i może byśmy się spotkały ?
A przy okazji pytanko - mogę Ci dać różę okrywową HEIDETRAUM bo mam dwa młode krzewy.
Wygląda tak , odmiana nie do zdarcia, nie potrzebuje okrywania, zero wymarzania i nie choruje.
Wykopałabym teraz i trzymała w doniczce - co Ty na to ?
asiula - Asiu piszesz,że mam dobrą "rękę" no i oczywiście
może to prawda i wydaje mi się,że czasami wole pogadać z roślinami niz z ludźmi ... ponoć dziwaczeję ale jak mam słuchać sąsiadki, która po raz setny opowiada mi to samo to wole w pokoju popatrzeć na kwiatuchy i pogadać do nich ...
Wierzba smocza - wykopana po zimowym zadołowaniu ma sie dobrze i nawet na niektórych króciutkich patyczkach bazie sa ...
Na 8 pojemniczków tylko w jednym sczerniałe a reszta żywa.
Myślę, że latem będzie wiadomo i wtedy pochwale się w wątku.
JAKUCH - Jadziu ale fajnie mnie nazwałaś ... " zielona Krysia "
O podlewaniu knotowym juz Ci koleżanki podpowiedziały - to stara metoda i najczęściej używana przy delikatnych kwiatach o niewielkich rozmiarach np fiołki afrykańskie choć ja wiosna przy sadzonkach często ją stosuję i to z wielkim powodzeniem.
Warto wcześniej pomyśleć o zorganizowaniu odpowiednich pojemniczków.
takasobie - Miłko myślę, że i Ty masz wiedzę i dar do roślin.
Wystarczy tylko troszkę Cię wesprzeć i namówić na niektóre tematy a reszta już idzie jak trzeba.
Gdybyśmy niedaleko siebie mieszkały stworzyłby byśmy zgrany duet
Fuksje - dla mnie to jedne z łatwiejszych roślin zarówno w rozmnażaniu, formowaniu jak i pielęgnacji ...
Tosia1 witam i dziękuję .
TerDob - Teresko nasiona kamasji posiałam tak z ciekawości bo czytając o niej na wielu stronach w sieci znalazłam bardzo sprzeczne Informacje - sprawdzę co jest prawdą ...
Informacja >> rozmnażanie z nasion - siew tuż po dojrzeniu albo wiosną w zimnym inspekcie, (kiełkowanie trwa długo) i to już mogę obalić bo nasiona włożyłam do lodówki ( chłodna stratyfikacja) pod koniec grudnia .
13 lutego wróciłam ze szpitala i przy przeglądzie torebek z nasionami zauważyłam kiełki. Wsiałam je do pojemnika i wyniosłam do zimnej piwnicy aby opóźnić ich wzrost.
Druga sprawa >> dziedziczenie cech roślin matecznych i tu informacje podają że zachowują a inne ,że nie zachowają cech roślin matecznych czyli trzeba sprawdzić !!!
Jednak do tego eksperymentu potrzebna jest cierpliwość bo na ich kwiaty trzeba poczekać od 3 do 5 lat .
Locutus - Jeżyku jesteś prawdziwym koneserem i potrafisz "rozsmakowywać się " w każdej wiosennej nutce.
Brawo
Ania.S -Aniu witam i serdecznie pozdrawiam.
Każdy gość w moim maleńkim raju jest mile widziany.
bwoj54 - Bogusiu dziękuję.
Sadzoneczki pielęgnowane szybko rosną i już planuję rozstawić mini szklarnię zakupioną w ostatni dzień grudnia na Allegro - to tak dla siebie pod choinkę ...
Jej zakup konsultowałam z Ewą ( Ayesha ) bo ona ma podobną i potrzebowałam fachowej opinii.
Na zakończenie fuksja Beacon obsypana pakami kwiatowymi - ta odmiana to taki dziwoląg bo po zimie ledwo złapie ciepełka i światła od razu obsypuje sie pąkami kwiatowymi. Dopiero potem nadrabia brak liści ...
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
No tak Zielona Krysiu,bo mnie ostatnio w domu nic mi nie kiełkuje co innego w ogródku tam nie narzekam
Ty wysiejesz masz mnóstwo sadzonek i wszystko ślicznie u Ciebie rośnie .2 lata temu miałam mnóstwo pomidorów ,pora, selera, a w tym roku nic nie rośnie

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jakie piękne są Twoje fuksje! I już kwiaty są!
Jak zawsze masz rację! Można się wzajemnie inspirować i motywować! I często z tego korzystam, choć inspirator nie zawsze wie
Ja w ogóle marnuję letnie kwiaty w donicach, które trzeba podlewać, bo ... zapominam o nich. Begonie nawet miałam 3 lata
ale przy jakimś upalnym lecie szlag je trafił, bo ... zajmowałam się podlewaniem dalii z węża przez 1,5h dziennie.
Jak zawsze masz rację! Można się wzajemnie inspirować i motywować! I często z tego korzystam, choć inspirator nie zawsze wie
Ja w ogóle marnuję letnie kwiaty w donicach, które trzeba podlewać, bo ... zapominam o nich. Begonie nawet miałam 3 lata
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Też jestem zdania, że masz "zielone" ręce. Jesteś w stanie chyba wszystko rozmnożyć i podzielić
Nareszcie doczekaliśmy się wiosny. A w Elblągu nie masz żadnych badań?! Ja w końcu wybrałam się do okulisty...
Nareszcie doczekaliśmy się wiosny. A w Elblągu nie masz żadnych badań?! Ja w końcu wybrałam się do okulisty...
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Krysiu pragnę donieść że pnącze które radziłaś mi przenieść (mam je od Ciebie
) do cieplejszego pomieszczenia, już ożyło, wybacz że nie wspomnę nazwy, pamiętam że jest dość zawiła.. Podziwiam Twoją zdolność do rozmnażania krzewów.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, za efektywność w rozmnażaniu z sadzonek - brawo!
Galtoni nie próbowałem siać ale np. inkarwilla daje świetne wschody (tak samo liliowce, mekonops walijski, sasanki czy iksja od Ciebie) i chyba w tym roku doczekam się kwiatów z włesnych siewek. Satysfakcja jest
Galtoni nie próbowałem siać ale np. inkarwilla daje świetne wschody (tak samo liliowce, mekonops walijski, sasanki czy iksja od Ciebie) i chyba w tym roku doczekam się kwiatów z włesnych siewek. Satysfakcja jest
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Krysiu
Złota rączko
Dzięki
Piękne fuksje
Mam do Ciebie pytanie i powojnik - ten Piękny niebieski , czy on u Ciebie już ożył ??? Twój - mój nie daje znaku życia , boję się czy mi nie przemarzł
Piękne fuksje
Mam do Ciebie pytanie i powojnik - ten Piękny niebieski , czy on u Ciebie już ożył ??? Twój - mój nie daje znaku życia , boję się czy mi nie przemarzł
- przemo1669

- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Krysiu piękne hortensje, nasturcje i ta cała reszta
A jak tam Twoje pszczółki już wychodzą? ja już widziałem jedną
A jak tam Twoje pszczółki już wychodzą? ja już widziałem jedną
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę, jak długo w tym roku trzeba było na wiosnę czekać, biorąc pod uwagę to, że martwy sezon ogrodniczy trwał tak w zasadzie pół roku, tym bardziej i tym mocniej cieszy każdy przejaw wiosny, bo człowiek już ?wygłodniały? i spragniony kwiatowych doznań.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Chrystysia-ale postepy wiosenne ,wszystko takie masz okazałe