Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Post »

Krysiu, u mnie dla odmiany :) wszędzie chowią się stare żółte tulipany. Próbowałam je wykopywać, rozdałam masę i wciąż się pojawiają. Cebulki uciekają bardzo głęboko i są niezwykle płodne. Wykopane latem wyglądają jak czosnek, całe oblepione dziećmi. Już wiem, że ich nie poskromię, więc niech sobie rosną, jak chcą :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Krysiu ;:167 , Przesyłam Tobie moc najserdeczniejszych życzeń imieninowych. Życzę wielu szczęśliwych chwil tak w życiu osobistym jak i w uprawianiu nowej działeczki.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Krysiu ;:167 najserdeczniejsze życzenia, dużo zdrówka ,spełnienia marzeń i pociechy z nowej działeczki ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Śliczniutkie te cyklameniki :!: :!:
Muszę moich poszukać.......
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam wieczorkiem. Ewuniu, Krysiu, Romciu - dziękuję pięknie za życzenia.
Jolu. Cieszę się z cyklamenków bardzo, gdyż wydawało mi się, że są trudne w uprawie, a one po prostu lubią sucho. Może jeszcze Ci - wyjdą.
Mariolko. One po prostu bardzo głęboko siedzą w ziemi. Kilka w poniedziałek wykopałam, ale część nie udało się, gdyż tak głęboko są cebule.
Basiu. Jaki kolor jest tych tulipanów to dopiero okaże się. Część na pewno jest żółta, gdyż nawet cebule miały żółty kolor. Jakie będą takie będę - darowane koniowi nie zagląda się w zęby. :D

We Wrocławiu dziś było zimno, trochę popadywał deszcz, ale niech pada, gdyż roślinkom jest to potrzebne, byleby mrozy nie wróciły. Coś nam ta wiosna długo przychodzi i jest taka nie zdecydowana. :D Za to w domku zabrałam się za pikowanie domowych wysiewów. Popikowałam floksy Drumonda, goździki szaboty, gdyż już miały liście właściwe, czekam na koleusy i heliotropy, ale te stoją jak zaklęta - nic nie rosną. I znów były nowe wysiewy. Wysiałam trochę starców i minę. Nigdy nimi się nie bawiłam, więc zobaczymy co wyjdzie. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie mina na razie nie daje znaku życia - daj znać, kiedy u Ciebie pojawią się kiełki... bo jestem złej myśli :(
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - jeżeli pojawią się to dam znać. Nasionka spore, więc wydawało mi się, że nie powinno być z nią problemu. Jak długo u Ciebie już siedzi w ziemi.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój cyklamen wiosenny coś nie daje znaku życia, w zeszłym roku puścił tylko kilka listków i na tym się skończyło, chyba złe miejsce mu znalazłem, muszę go gdzieś indziej przemieścić ;)
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spokojnie... dopiero tydzień, więc chyba nie ma powodu do niepokoju, tak tylko panikuję :roll:
Za to co do trawy łzawicy mam obawy, jak takie wielkie i twarde nasiono (i kiedy?) wykiełkuje...
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Krysiu, mnie się z cyklamenami nie udawało.Są śliczne.Czy pamiętasz, że masz u mnie liliowce? ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

U mnie mina wschodzi szybko, początkowo ma kolorek taki bardziej czerwony niż zielony.
Jak wylezie to do liści właściwych rośnie szybko, po przepikowaniu zwalnia i rusza dopiero po jakimś czasie.
Według mnie bezproblemowa :P
Za to heliotropy nędza a koleusy nie chcą rosnąć.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moje wysiane heliotropy wcale nia mają zamiaru sie pokazać . Nasiona ważne do 12 wiec jaki problem . Chyba nie umiem siać ;:224 . No to masz w domu całe przedszkole Krysiu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Krysiu :!: Czytam, że zapełniasz parapety wysiewami :?: U mnie rycynowce nie chcą kiełkować ale może dlatego, że stare nasiona? Dosieję jeszcze. A koleusy ostatnio też rozmnażałem ale z odnóżek, bo dostałem sporo. Ładnie puszczają korzonki w wodzie.
Awatar użytkownika
Mama Ani
1000p
1000p
Od: 17 cze 2009, o 14:40

Post »

KRYSIU u mnie mina już kwitnie przyjedz po bratki ;:196
Pozdrawiam Stasia Stasi ogród
Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorkiem drugiego dnia wiosny. Wiosna do Wrocławia przyszła z pięknym słoneczkiem, więc ostatnie dwa dni spędziłam na działce. Ciepłe dni sprawiły, że wszystko zaczyna wyłazić z ziemi i to najbardziej cieszy. Pracy mam od groma, ale kto jej nie ma o tej porze. Wreszcie i u mnie zakwitły pierwsze krokusy, kwitną przylaszczki, przebiśniegi, pojawiły się pąki pierwszych botanicznych narcyzów i tulipanów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W dniu wczorajszym i dzisiejszym zaczęłam kopanie warzywnika i znów mam miejsce z kolonią podagrycznika. Myślałam, że jest tylko w jednym miejscu, ale okazuje się, że przy całej jednej granicy są miejsca opanowane przez ten chwast. Staram się wyciągać jego pędy przy kopaniu, ale dzięki temu praca idzie bardzo wolniutko, gdyż każdą skibę muszę przetrząsnąć. Jednak ponieważ do posadzenia warzyw mam jeszcze trochę czasu, więc pomalutku będę dalej czyścić ten zagonek. Wiem, że z tym chwastem będzie uciążliwa walka, ale myślę, że pomiędzy warzywami, które się często jednak pieli będzie to łatwiejsza walka niż wśród bylin.
Wczoraj przyszła jeszcze paczka od p.P. z liliami i liliowcami, więc wieczorem musiałam wszystkie cebule i liliowce podzielić, gdyż zamówienie było wspólne z Adrianką. Dzisiaj wszystkie swoje lilie posadziłam, natomiast liliowce tylko zadoniczkowałam, gdyż czekam aż moje posadzone jesienią wyjdą, jeżeli wyjdą. W kilku miejscach nic nie widać i wygląda, że gawrony wydziobały. Może jeszcze odbiją, ale to mnie wstrzymuje z sadzeniem nowych.

Gosiu. Zgodnie z umową informuję, że moja mina wczoraj zaczęła kiełkować. Czytałam u Ciebie, że łzawica pomimo tego, że duże nasionko to jednak kiełkuje. Muszę o niej poczytać, gdyż nie wiem kto zacz. :D

Grzesiu. Mam nadzieję, że Twój cyklamen wyjdzie. One lubią suche miejsca, więc może faktycznie trzeba je przesadzić.

Adrianko. Pamiętam, pamiętam. Czekałam na lilie i wtedy odbiorę Twoje-moje liliowce. Ja do cyklamenów też trzy razy robiłam podejście. Na starej działce ostatnio były posadzone przy samej altance, gdzie praktycznie woda z opadów nie docierała. Teraz posadziłam prawie przy pniu drzewa, więc też chyba będą miały w miarę sucho.

Mariolko. Moje heliotropy i koleusy również wydaje mi się, że nie rosną.

Jadziu. Heliotropy trzeba siać po wierzchu gleby, ale u wszystkich są problemy ze wschodami, więc widać taka ich uroda i dlatego chyba sadzonki są takie drogie. Faktycznie mam w domu przedszkole i znów zarzekam się, że to po raz ostatni :;230

Jacku. Witam. Dawno Cię u mnie nie było, ale ja do Ciebie zaglądając też ostatnio nie zostawiam śladu. Wiem, że koleusy cudownie się rozmnażają z sadzonek, ale najpierw trzeba mieć skąd je wziąć. Jeżeli tegoroczne z trudem urosną, to na pewno po jednym z doniczką wezmę na zimę do domku.

Stasiu. U Ciebie wszystko zawsze jest najszybciej, ale do tego trzeba mieć Twoją rękę. Wpadnę do Ciebie na pewno po bratki, ale na razie korzystam z pogody, aby podgonić prace. Jak tylko pogoda się popsuje to jestem u Ciebie. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”