Ogród (z) PESTKI@

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród (z) PESTKI@

Post »

PESTKA@ pisze:
Ehhh kiedyś mi Babunia powiedziała,że jak zacznę ogladać namiętnie WIADOMOŚCIczytać klepsydry ,pić herbatę wieczorem,siać warzywka,ubierać podkoszulki to znak ,że się STARZEJĘ ;:306 Oj stara już jestemmmmm :wink: ;:306
Fotkami się pochwalę jutro :wink:

Matko jedyna Aldona co Ty gadasz ;:oj to ja mam chyba już 100 lat bo kolejny rok warzywa sieję :;230 (podkoszulki nie zakładam to 99)...
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

;:306 ja zakładam ,ale tylko w mrozy.Nawet czapkę przeprosiłam :wink:Warzywka mam od tego roku na ciut większą skalę więc chyba starzeję się w galopującym tępie ;:306 Dziś przytargałam sobie papryke i wieloletnie ziółka;tymianek,melissę,szałwię,oregano.Tych mi brakowało do kolekcji.Poza tym trzy wielkie pelrgonie i.....w rękach siaty z doniczkami ,a na ramieniu torba wyładowana zakupami i.. :? wygladałam jak WANDZIA ZOSTAW Z DOMU ,,NIERUSZ,, ;:306
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i troszkę kolorków na dziś :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Musiałam sie odstresowac kolorami choć troszkę.Znów nieprzewidziany wydatek ogrodowy...Trzasła nam pompa głębinowa,a podlewać trzeba...Nic tylko iść przed siebie.... ;:219 Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aldonko współczuję nieplanowanego wydatku.... niestety zawsze coś wyskakuje :evil:
Cudne czosnki, ja nigdy ich nie miałam, tym bardziej podziwiam w innych ogrodach :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś już po bólu.Nowa pompa kupiona,posiada nawet filtr odkamieniający więc pewnie i by się nadawała do użytku domowego.
Czosnki kocham za ich kolor.Mam kilka odmian ,róznią się wzrostem i wielkością peruk.Szkoda ,że tylko trzy kolory można spotkać.Mam lawendowe ,białe i żółte.Te ostatnie są najmniejsze :D Najpiekniejsze okazy przywiozłam z Francji.Pakowane po 7 sztuk kosztowały grosze.U nas jedna cebulka to wydatek ok,6 zł :? :?
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Figa rośnie jak na drożdzachw tym roku ;:138
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to masz figi do makowca jak znalazł ;:138
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mniam .Figi najlepsze suszone ,a świerze na patelnię z odrobiną masełka posypane cukrem ;:173 ;:173 Cukier sie skarmelizuje ,tłuszczyk da posmak orzechowy ,a foga smakuje jak..coś czego się nie zapomina.
Dziś pochmurnie u mnie i zimno.W nozy miałam 4 st.Pogoda jednak idealna na koszenie trawy i sadzenie czegokolwiek.Ja jednak mam zrobione wszystko na ogrodzie(na ten czas) więc wzięłam sie za porządki domowe.Umyłam okna i powiesiłam nowe firanki wszedzie,a że w domu córex z bólem głowy więc coś na prędce na osłodę życia.
GOFERY Z CUKIEREM I OWOCAMI EGZOTYCZNYMI(z puszki)
Obrazek Obrazek Obrazek
Nareszcie wypracowałam sobie swój własny przepis idealnie pasujący i smakujący do gofrów z nad morza.Chrupiące,rozpływające się w ustach i zupełnie nie przesiąkające bitą śmietaną.Śmietany tym razem zabrakło ,bo wyrób nieplanowany ;:306
Kiedy ,,pańcia,,w kuchni..kociaste się nudzą :wink:
Może i ja jestem szpakiem na wiśni??????
Obrazek Tośka wlazła na sam czubek drzewa ,a ja jej fotkę zrobiłam za oknem hihi
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale figa cudna reszta też pozazdrościć :uszy
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śmietany tu też nie ma :twisted: kicia śmietankę wypiła ...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aldonko poproszę o przepis na gofry ;:196 ..... ja nie potrafię zrobić, zawsze po chwili robią się gumowe :roll:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Ale pięknie kwitnie Tamaryszek. Wąchałaś jego kwiaty?
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani.Cieszę się ,że mam gości .Donbrze ,że coś słodkiego jest :wink: Dziś będe piekła serniczek.Też przepis dopracowany,więc nie opada,blacha jest idealna,a smak niebiański.Spróbowałam dodac kardamonu do masy i.... ;:oj to jest TO!
PIOTRZE figa to najmniej absorbujące drzewko jakie mam.Rośnie jak na drożdzach,przechowuje się w piwnicy i do razu jak pogoda pozwala idzie na taras.Jesienią będę pobierała szczepki.Chcę sprawdzić czy przezimuje w moim ogrodzie.Na forum jest Pan ,który stosuje pewną metodę cięcia drzewek figowych co daje super rezultaty,a drzewka owocują w gruncie.
Marzankokoty nie dostają smietany z racji ewentualnych kłopotów :wink: Też brakowało mi takiej bitej ,bo az się prosiło walnąc klekasa na tych owockach.Cóż jak pisałam gofry nieplanowane,więc do zajęć się nie przygotowałam należycie :wink:
Priamoj tak ja wszystko musze powąchać co w ogrodzie zakwitnie.Pachnie miodowo z lekką nutkąlandrynek.Te landrynki czuć przede wszystkim z samego rana i wieczorem kiedy temperatura jest niższa,w słońcu goruje miód.Zapach obłędny.U mnie miesza się z zapachem kwiatów jarzębiny.Tamaryszek jest już wiekowy i tez mam zamiar pobrać szczepki kiedy przekwitnie.Ten włąśnie jest z maluteńkiej gałązki.
Agnesste gofry nawet na drugi dzień są sztywne i chrupiące,tylko po upieczeniu najlepiej położyć je na rusztach ,tak żeby nie parowały na siebie.Przepis tak jak pisałam dopracowałam sama ,bo tez wychodziły mi kluchowate,miękkie i zupełnie niepodobne do tych kupowanych w cukierenkach.Przepis napiszę taki jaki robię.Możesz zmienić sobie proporcje cukru,bo od pewnego czasu słodzę mniej(tak mi się porobiło)zreszt a dodatki są wystarczająco słodkie.
2 szkl mąki tortowej
1 szkl mleka 3,2%
1 szkl wody mineralnej gazowanej smakowej cytrynowej
6 łyżek oleju
2 jajka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 budyń waniliowy
żółtka oddzielamy od białek i mieszamy wszystko razem robotem dokładnie,ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Gofrownicę smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju.Czasu smażenia nie podam ,bo mam gofrownicę z czujnikiem.Ponoć żeby był sukces gofrownica musi być mocna,ale od ciasta zalezy bardzo dużo.Mój sprzęt ma 1800wat więc jest dość mocna ,ale byle jakie ciasto nie dawało gwarancji.Nareszcie mogę gofry smażyć wcześniej bo nic sie z nimi nie dzieje,ale oczywiście takie cieplutkie najlepsze.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Przepis spisany, bo zrobiłaś smaka na gofry. Zrobię do popołudniowej kawki, a co.
Na figę też wczoraj już się zapatrzyłam, ale wszystkiego mieć nie można :wink:
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 moje dzieciaki tez już mruczą od rana na kolejną porcję GOFERÓW Z CUKIEREM ;:306 Ale u mnie tak jest ,że jak się czepią jednego to do obrzydzenia,a potem spokój na rok.Nie zapomnij o bitej śmietanie :wink:
Figi już są bardziej dostępne niż kiedy ja na nia polowałam.Polecam ,bo naprawdę bezproblemowe drzewko.W tym roku zaryzykuję ,,włam ogrodowy,,i przywioze sobie gałązkę z Francji.Tam te drzewa rosną jak u nas jabłka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”